Σαν Σήμερα

12 Οκτωβρίου 1990: Η μέρα που άλλαξε τη ζωή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

3651797.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Δεν αισθάνομαι το πόδι μου»… Αυτά τα λόγια μπόρεσε να ψελλίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόλις έπεσε αιμόφυρτος από την δολοφονική απόπειρα που σημειώθηκε εναντίον του πριν από 26 χρόνια, και τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Το γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του 48χρονου τότε στελέχους της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1990, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του στο Όπεναου, κοντά στο Φράιμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, μόλις λίγους μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Όσκαρ Λαφοντέν, υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία.

Η Γερμανία μετρούσε αντίστροφα για τις πρώτες εκλογές μετά την ενοποίηση της χώρας και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιόδευε στην εκλογική του περιφέρεια, διεκδικώντας την επανεκλογή του στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Ο πρώην εφοριακός, είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1972, σε ηλικία 30 ετών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Χέλμπουτ Κολ Πηγή: EPA/Martin ATHENSTAEDT

Το μοιραίο βράδυ της 12ης Οκτωβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρισκόταν στο Όπεναου, ένα όμορφο χωριό στον Μέλανα Δρυμό, όπου έκανε την προεκλογική ομιλία του σε μία μπυραρία.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Σόιμπλε παρέμεινε στην μπυραρία, μιλώντας πιο χαλαρά με τους ψηφοφόρους του, μεταξύ των οποίον βρισκόταν και ο επίδοξος δολοφόνος του. Ήταν γύρω στις 10 το βράδυ όταν ο 31χρονος Ντίτερ Κάουφμαν σημάδεψε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το 38άρι περίστροφο τύπου Smith &Wesson και πυροβόλησε τρεις φορές.

Δύο από τις σφαίρες πέτυχαν τον γερμανό υπουργό, η μία στη δεξιά παρειά (μάγουλο) και η άλλη στη σπονδυλική στήλη. Η τρίτη σφαίρα τραυμάτισε έναν από τους σωματοφύλακές του.

Παρών στο περιστατικό ο δημοσιογράφος και φίλος του νυν υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Πέτερ Ζιτς, που θυμάται:

«Στην αρχή νόμιζα πως έσκασαν δύο από τα μπαλόνια, που υπήρχαν σε αφθονία στην αίθουσα, μέχρι που είδα τον Σόιμπλε να σωριάζεται δίπλα μου μια να ψελλίζει ότι δεν αισθάνεται το πόδι του».

30287

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεταφέρθηκε άμεσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, πράγμα που κατάφεραν. Όμως δεν κατάφεραν να επανορθώσουν τη ζημιά που προκάλεσε η σφαίρα στη σπονδυλική του στήλη κι έτσι ο γερμανός πολιτικός έμεινε καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.

Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην πολιτική καριέρα του. Στις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου του 1990, εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής, με τη δημοφιλία του να «εκτοξεύεται» πέντε χρόνια αργότερα, όταν συγχώρεσε δημόσια τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει.

1119971

Με την Άγκελα Μέρκελ/Πηγή: EPA/DPA/MICHAEL JUNG

Ο δράστης της επίθεσης, Ντίτερ Κάουφμαν, τοπογράφος και γιος δημάρχου της περιοχής, δήλωσε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είδε το γερμανικό κράτος, το οποίο ήθελε να εκδικηθεί για τον «ψυχολογικό και σωματικό τρόμο που του ασκούσε».

Προσήχθη σε δίκη λίγους μήνες αργότερα, όμως οι δικαστές έκριναν πως ήταν ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, επειδή έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια. Κλείσθηκε σε ψυχιατρείο και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το φθινόπωρο του 2004.

Δείτε ρεπορτάζ της εποχής για την απόπειρα δολοφονίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 
 
 
 
 

Όλη η επικαιρότητα