Οικονομία

120 δόσεις: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο και η 13η σύνταξη

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, που περιλαμβάνει τα μέτρα της κυβέρνησης για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ.

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος η 13η σύνταξη θα πληρωθεί στις 20 Μαΐου. ««Είναι ακατάσχετη η σύνταξη, άρα δεν υπάρχει κανένα κώλυμα στην είσπραξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.

Η 13 δόση αφορά 2.523.080 ωφελούμενους.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις ο κ. Πετρόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα ψηφιστεί ομοφώνως από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, διότι δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει αρνητική ψήφο».

Οι 120 δόσεις αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Όλα τα βήματα για να ενταχθείτε στη ρύθμιση

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως και 120 δόσεις ανοίγει το δρόμο για να ενεργοποιηθούν οι δυο ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι οφειλέτες.

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου και για τη ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Για τα χρέη προς την εφορία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019, αλλά χωρίς να αποκλείεται και μικρή παράταση.

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση των χρεών προς τα Ταμεία η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται στα ακόλουθα βήματα:

  1. Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.
  2. Κατόπιν θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
  3. Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.
  4. Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.
  5. Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Η ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία

Η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας  της ΑΑΔΕ. Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στον κόμβο με τους κωδικούς του taxis, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στην οθόνη που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις με τις οποίες βαρύνεται η οφειλή.

Θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.

Στη συνέχεια και εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, το ποσό δηλαδή που μπορεί να πληρώνει το χρόνο. Με βάση το στοιχείο αυτό και με δεδομένο ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίστηκε σε 30 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων ξεκινά από τις 18 και φθάνει τις 120 θα διαμορφώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζει ο φορολογούμενος.

Συγκεκριμένα θα  πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση, που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με βάση την οποία θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Το παράδοξο με τα ίδια προϊόντα στο 13% και στο 24%

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εφαρμοστεί και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε τρόφιμα και ενέργεια.

Ένα παράδοξο φαίνεται να εντοπίζεται όμως με κάποια προϊόντα τα οποία επιστρέφουν στο μειωμένο συντελεστή 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με 24% ως ροφήματα.

Ερωτηθείς για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ χθες στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στη Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», λέγοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Η αρχική ρύθμιση

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι, σύμφωνα με την τροπολογία, μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

«Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα:

  1. είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κλπ.,
  2. η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,
  3. η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Επίσης, μειώνεται από δεκατρία τοις εκατό (13%) που είναι σήμερα σε έξι τοις εκατό (6%): ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Τα ανωτέρω ισχύουν από 20.5.2019».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί καθόσον εξαρτάται από το μέγεθος της κατανάλωσης αυτών. Εκτιμάται πάντως ότι για το έτος 2019 (σε επτάμηνη βάση) και για το έτος 2020 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 441 εκατ. ευρώ περίπου και 667 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα».

Πηγή: newsbeast

Όλη η επικαιρότητα