Σαν Σήμερα

12η Οκτωβρίου – «Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας»

Ακούστε το άρθρο

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις». Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Στατιστικά Στοιχεία:

  • 103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.
  • Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
  • H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
  • Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο συνάνθρωποί μας που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό. Πρόκειται για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική αρθρίτιδα, αλλά και η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Περίπου 100.000 ενήλικες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθροπάθειας, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και διόγκωση μικρών και μεγάλων αρθρώσεων καθώς επίσης και από πρωινήδυσκαμψία. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες. Περίπου 25.000 άτομα πάσχουν από αγκυλοποιητικήσπονδυλαρθρίτιδα και γύρω στα 1.200 ελληνόπουλα πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τις ρευματοπάθειες είναι η σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ως επακόλουθο του καθημερινού πόνου των αρθρώσεων. Το αποτέλεσμα; Οι ασθενείς αυτοί συχνά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ ανάλογες δυσκολίες συναντούν ακόμη και όταν καταπιαστούν με απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών από ειδικό ρευματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της εξέλιξής τους, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιου βαθμού αναπηρία.

Οι συνήθεις ένοχοι

1. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εξουθενωτική νόσος, που προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Συνήθως, προσβάλλει τις αρθρώσεις των άκρων (χέρια και πόδια).
2. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης, προοδευτική αρθρίτιδα, που συνήθως συνοδεύεται από δερματική διαταραχή, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της ψωρίασης. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσκαμψία, πόνο, οίδημα και ευαισθησία των αρθρώσεων και των ιστών που τους περιβάλλουν.
3. Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία προοδευτική μορφή αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης, που χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή, πόνο, δυσκαμψία και μειωμένηκινητικότητα. Η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ξεκινά αρκετά πριν την ηλικία των 35 ετών και η νόσος προσβάλει κυρίως νέους άνδρες. Η νόσος είναι προοδευτική και σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει στη σύντηξη των σπονδύλων και τελικά την αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης.

Ψυχολογική στήριξη

Ψυχολογική στήριξη σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό, παρέχει τηλεφωνική γραμμή της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).
Η γραμμή είναι ανοικτή σε άτομα που μόλις έγινε η διάγνωσητους και στα μέλη των οικογενειών τους που θέλουν να ξέρουν πώς θα στηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό.

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α)

Είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναγνωρισμένοςαπό το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα. Μέλη της είναι άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό, άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν από αρθρίτιδα / ρευματισμό και γιατροί ρευματολόγοι. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.
Κύριοι στόχοι της είναι η οργάνωση της ενημέρωσης του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τη σοβαρότητα, τις διαστάσεις της αρθρίτιδας / ρευματισμού και την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης στα άτομα με αρθρίτιδα / ρευματισμό ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Οι στόχοι της επιτυγχάνονται σε συνεργασία με κρατικούς φορείς υγείας και μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

Πηγή: govastileto

Όλη η επικαιρότητα