Ηλεία

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου: Όχι άλλη αναβολή στο Πάτρα – Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση για τον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου – Τσακώνας και τη σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο έργο, συνεδρίασε χθες στον Πύργο το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Σε μία μαραθώνια πραγματικά συνεδρίαση που ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, πέρα από το μείζων ζήτημα του δρόμου που απασχόλησε το σώμα για περισσότερες  από 5 ώρες, συζητήθηκε και η  γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της  εκμετάλλευσης   του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο  Κατάκολο.

Ο δρόμος ….με την ιστορία του

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκε από το σύνολο των ομιλητών αφενός η δραματική  αλλά και τραγελαφική όπως χαρακτηρίστηκε ιστορία του δρόμου Πατρών-Πύργου, το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας όπως ήταν ακόμα ένας χαρακτηρισμός που αποδόθηκε, αφετέρου όμως επισημάνθηκε από όλους και προς πάσα κατεύθυνση η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

Αρκεί να γίνει το συντομότερο δυνατό όπως ειπώθηκε,  γιατί οι πολίτες του Νομού Ηλείας αλλά και της Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν άλλη υπομονή και δεν μπορούν να συνεχίσουν να θρηνούν θύματα σε αυτόν τον δρόμο.

Πέρα λοιπόν από τις ευθύνες, που κάθε φορά άλλαζαν αποδέκτη  ανάλογα με τον ομιλητή που βρισκόταν στο βήμα, καταλήγοντας είτε στον προηγούμενο Υπουργό Μεταφορών κ Σπρίτζη είτε στον νύν κ Καραμανλή, το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και των παρευρισκόμενων φορέων επισήμανε την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης και άσκησης πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς για την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου.

Κανείς από το Υπουργείο…

Αυτό που στηλιτεύτηκε από το σύνολο των ομιλητών ήταν ότι παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια είχε προσκαλέσει να παρευρεθεί στην συνεδρίαση είτε ο Υπουργός Υποδομών κ Καραμανλής είτε κάποιος άλλος εκπρόσωπος από το Υπουργείο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Μάλιστα το γεγονός αυτό σχολίασε πρώτος ο Μητροπολίτης Ηλείας κ κ Γερμανός ό οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  αυτό αποτελεί  μία είδους περιφρόνηση τόσο προς το ανώτατο θεσμικό όργανο της Περιφέρεια όσο κυρίως προς τους πολίτες του Νομού Ηλείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γερμανός «τόσα χρόνια ακούω για τον δρόμο αλλά δυστυχώς η κάθε Κυβέρνηση μέχρι τώρα μένει μόνο στα λόγια»

Συγκινητική ήταν και η τοποθέτηση του

Φαρμάκης: Συνάντηση με τον Υπουργό άμεσα αλλά χωρίς

Πέρα και πάνω από κομματικές και πολιτικές διαφορές, εκείνο που  μας ενώνει είναι  η κοινή αγωνία να γίνει ο νέος αυτοκινητόδρομος το συντομότερο δυνατό, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Όλοι θέλουμε να μπει τέλος σε αυτό το γαϊτανάκι φρούδων υποσχέσεων και λόγων χωρίς πράξεις.

Να βάλουμε τέλος στα ψέματα και τον λαϊκισμό που περίσσεψαν, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Όπως και στους λεονταρισμούς για τοπική κατανάλωση ή σε κινήσεις φτηνών και πρόσκαιρων εντυπώσεων που τίποτα δεν προσφέρουν.

Να βάλουμε τέλος και στην επιτηδευμένη ή ανεπιτήδευτη αδράνεια.

Ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας είμαι αποφασισμένος να υπηρετήσω την αλήθεια, να διεκδικήσω μέχρι τέλους το δίκιο του τόπου μου και να συμβάλλω στη δημιουργία ενός σοβαρού και ενωτικού μετώπου, ώστε η νέα Πατρών – Πύργου να γίνει πραγματικότητα, το συντομότερο δυνατό.

Θέλω να κοιτάζω στα μάτια το σύνολο των πολιτών αυτού του τόπου.

Και σας λέω ότι μπορεί ο συγκεκριμένος οδικός άξονας να μην κατασκευάζεται από την Περιφέρεια και να μην είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, όμως αυτή η Περιφερειακή Αρχή, μαζί με όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της κοινής διεκδίκησης, με σοβαρότητα και συνέπεια.

Είμαι διατεθειμένος να μην χαριστώ και σε κανέναν που θα θελήσει να παίξει με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Και αυτό που λέω, το εννοώ, ανεξάρτητα κυβερνήσεων και προσωπικών πολιτικών πεποιθήσεων.

Εξάλλου, το υποσχέθηκα προεκλογικά στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Και την υπόσχεσή μου θα τη τηρήσω.

Δεν είμαι ούτε διαιτητής εργολάβων, ούτε λογιστής σε γραφεία των Βρυξελλών ή των Αθηνών!

Θέλω το καλύτερο για τον τόπο μου και γι’ αυτό αγωνίζομαι.

Και το καλύτερο για τον τόπο μου, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει την Πάτρα με τον Πύργο και τον Πύργο με τη Τσακώνα.

Αυτό επιθυμώ.

Και νομίζω ότι όλοι αυτό επιθυμούμε.

Ο ρόλος μου ως Περιφερειάρχη λοιπόν, αισθάνομαι ότι επιβάλλει να ξεκινήσουμε από τη δημιουργία ενός άξονα διαρκούς και υπεύθυνης ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ του Υπουργείου που έχει την ευθύνη του έργου και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους εκλεγμένους φορείς της.

Σήμερα λοιπόν, ως πρώτο βήμα, θα δημιουργήσουμε – ή για να το εκφράσω καλύτερα θα επανασυστήσουμε – μία ομάδα δικών μας ανθρώπων, ανθρώπων που θα εκφράζουν αμιγώς την τοπική κοινωνία, η οποία θα έχει την ευθύνη να ενημερώνεται και να ενημερώνει.

Να παρακολουθεί, να μεταφέρει τις απόψεις μας σε κεντρικό επίπεδο και να αγρυπνεί μέχρι να τελειώσει ο δρόμος, για λογαριασμό όλων μας.

Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε δημιουργήσει μία επιτροπή παρακολούθησης του έργου. Εμείς δεν μιλάμε για επιτροπή παρακολούθησης έργου γιατί επί της ουσίας, έργο δεν έχουμε ακόμα. Μιλάμε για μία επιτροπή που θα αποτελεί τον διαρκή δίαυλο μεταφοράς έγκυρων γνώσεων και πληροφοριών, αλλά και των απόψεων της τοπικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Εκλεγμένους εκπροσώπους της κοινωνίας που δεν υπηρετούν τίποτα άλλο πέρα από το δημόσιο και τοπικό συμφέρον.

Εξάλλου, ένας από τους στόχους μου είναι μαζί με τα μέλη της Επιτροπής που θα οριστούν, να έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα μία συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, προκειμένου να εγκαινιάσουμε αυτόν τον διαρκή δίαυλο επικοινωνίας, ενημέρωσης και διεκδίκησης που έχουμε ανάγκη.

Η σύσταση αυτής της ομάδας, επαναλαμβάνω είναι μόνο το πρώτο βήμα.

Αναλόγως των εξελίξεων, θα ακολουθήσουν και άλλα.

Δεν θα ανεχτούμε όμως και οποιεσδήποτε πράξεις ή δράσεις που θα μας στερούν σοβαρότητα και τελικά, θα αποπροσανατολίζουν την κοινωνία ή θα μας απομακρύνουν από τον αντικειμένο στόχο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στην μέγιστη αναγκαιότητα ολοκλήρωσης  του δρόμου με κάθε τρόπο, αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οποίος επισήμανε ότι όπως και το σύνολο των πολιτών της Ηλείας έτσι και αυτός δεν διανοείται να συνεχίσει να ζει σε έναν τόπο που δεν διαθέτει τις κατάλληλες οδικές υποδομές.

«Η κοινωνία αντιμετωπίζει φοβικά το ζήτημα της κατασκευής  του δρόμου και δικαιολογημένα αφού τόσα χρόνια κουράστηκε  να ακούει μόνο λόγια και από έργα να μην γίνεται τίποτα.

Αυτή την στιγμή δεν έχουμε ολοκληρωμένο έργο και αυτή είναι η πραγματικότητα αφού στις μισές σχεδόν εργολαβίες ο ανάδοχος έχει κηρυχτεί έκπτωτος».

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας επισήμανε ότι «το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου θα πρέπει να πάψει να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από κάποιους.

Η κοινωνία δεν έχει αντέχει άλλες τέτοιες συμπεριφορές από κάποιους  , που το μόνο που επιζητούν είναι να εκμεταλλευτούν προς πολίτικό  όφελος τους το ζήτημα.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει, είναι όλοι μαζί να στηρίζουμε τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η επιτροπή που θα συσταθεί, προκειμένου να υπάρχει ένα αίσιο τέλος στο ζήτημα κατασκευής του δρόμου.

Δήμαρχοι με διαφορετικές απόψεις αλλά κοινό στόχο….

Τις δικές τους διαφορετικές  απόψεις,  παρουσίασαν κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων  τους στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάλης Μπαλιούκος και Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Το κοινό σημείο αναφοράς και των τεσσάρων , ήταν ότι οι πολίτες όλου του Νομού δεν μπορούν να υπομένουν άλλο την μη ύπαρξη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ,ενώ όπως επισημάνθηκε , είναι ότι σε περίπτωση νέας καθυστέρησης ή μη σύντομης εξεύρεσης λύσης  αναφορικά με την πορεία του έργου, όλοι είναι αποφασισμένου να προβούν σε δυναμικές αντιδράσεις προασπιζόμενοι τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος κατά την ομιλία του επέρριψε σημαντικές ευθύνες για τον χειρισμό του θέματος  στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του με δηλώσεις του  τόνισε ότι επιθυμεί να σταματήσει το έργο καταργώντας τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι  στο να  συνεχιστεί  το έργο, χωρίς τις αβεβαιότητες της παραχώρησης που από την πρώτη στιγμή ζητά ο Υπουργός.

Ένας Υπουργός που χωρίς δημοκρατικά κριτήρια αφήνει εκτός διαλόγου τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας του Νομού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τους στόχους του.

Προκάλεσε μία συνάντηση με τους υπόλοιπους δημάρχους , για την οποία τους ενημέρωσε αργά την νύχτα και στην οποία δεν τους είπε τίποτα.

Υποτιμούν την νοημοσύνη μας όταν  μας λένε τώρα  ότι η Ολυμπία Οδός που θα αναλάβει το έργο, πρέπει να καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία. Πώς; Αφού δεν υπάρχουν μελέτες.

Το έργο πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα έτσι ήταν  άλλωστε και οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τα Δημοτικά Συμβούλια όλων τω ν δήμων.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ Αντωναλόπουλος επισήμανε ότι το έργο με την παραχώρηση μπαίνει σε περιπέτειες που θα οδηγήσουν στην μη υλοποίηση του.

Εμείς στις αρχές του έτους θα κηρύξουμε γενική απεργία για το ζήτημα αυτό.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ο δρόμος πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Οι επιτροπές δυστυχώς δεν βγάζουν κάπου. Αυτό που έχει αποτελέσματα είναι μόνο ο αγώνας και η διεκδίκηση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η υπομονή όλων και κυρίως των κατοίκων για το ζήτημα του δρόμου έχει εξαντληθεί.

«Δεν μας ενδιαφέρει το πώς αλλά το να γίνει ο δρόμος με κάθε τρόπο.

Αυτό ζητάμε και αυτό είπαμε και στην συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι εργολάβοι εμάς. Εμείς θέλουμε την ολοκλήρωση του δρόμου.

Αυτή ήταν άλλωστε και η απόφαση που πήρε το Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Διαφωνώ με κάποιες τοποθετήσεις του Δημάρχου Πύργου αλλά επισημαίνω ότι στην επόμενη συνάντηση μας με τον Υπουργό, πρέπει να είμαστε όλοι οι δήμαρχοι για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου μας.

Δυστυχώς όταν ο ένας εργολάβος που έχει τις 4 εργολαβίες έχει κηρυχτεί έκπτωτος πως μπορούμε να μιλάμε για συνέχιση του έργου

Πάντως να ξέρουν όλοι ότι το όπλο θα σηκωθεί και θα στοχεύσει αν οι υπεύθυνοι μείνουν πάλι στα λόγια και δεν προχωρήσουν σε έργα ».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας -Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος τόνισε ότι το σύνολο των παρευρισκομένων συμφωνεί στο γεγονός ότι δεν χωρούν άλλες αναβολές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

«Στην συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό, του ασκήσαμε κριτική για το θέμα του δρόμου και σύντομα θα πάμε πάλι να τον επισκεφτούμε προκειμένου να ενημερωθούμε αλλά και να ασκήσουμε πίεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Δεν μπορεί να χάνεται άλλος χρόνος.

Δεν υπάρχει κανείς που δεν θέλει την υλοποίηση του έργου, ενός έργου που πρέπει να φτάνει όμως μέχρι την Ολυμπίας προκειμένου να δοθεί μία περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική και στις υπόλοιπες περιοχές της Κρέστενας και της Ζαχάρως.

Δυστυχώς από τον Πύργο και μετά δεν υπάρχει έως τώρα καμία μελέτη για την συνέχιση του έργου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει.

Τόσα χρόνια μας έλεγαν ψέματα».

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος χαρακτήρισε το ζήτημα της υλοποίησης του δρόμου ως την επιτομή της κακοδαιμονίας του τόπου .

«Δεν ήρθαμε να διαφοροποιηθούμε οι δήμαρχοι πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ μας και να μην υπάρχουν συμπεριφορές από κάποιους υποτιμητικές προς τους υπόλοιπους.

Όλοι μαζί από εδώ και πέρα μαζί και με την Περιφέρεια, που δεν έχει αρμοδιότητα στο έργο, πρέπει να δώσουμε έναν  διαρκή αγώνα , μέχρι την ολοκλήρωση του δρόμου.

Είναι κάτι που το οφείλουμε πρωτίστως στους κατοίκους αυτού του τόπου και στους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που έχουν χάσει την ζωή τους στον δρόμο καρμανιόλα».

Όλη η επικαιρότητα