Πολιτισμός

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Η μεγάλη γιορτή αρχίζει!

14640_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με την επίσημη τελετή έναρξης στο θέατρο «Απόλλων» στις 8 μ.μ., ξεκινά αύριο στον Πύργο το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, η μεγαλύτερη νεανική γιορτή στην Ελλάδα για την Κινηματογραφική Παιδεία, τον Παιδικό και Νεανικό Κινηματογράφο και τη Νεανική Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση.

Είκοσι χιλιάδες παιδιά αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στο Νομό Ηλείας, το Μεσολόγγι και το Αίγιο! Όλες οι προβολές και οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές.

Δεκατρείς αίθουσες θα προβάλλουν τις 51 ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, τις 30 ταινίες των κινηματογραφικών αφιερωμάτων και τις 300 νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες μικρού μήκους της Camera Zizanio. Δεκαοχτώ παλιοί και νέοι μηχανικοί προβολής έχουν επιστρατευτεί για να προβάλουν ταινίες τόσο της παλιάς (πλέον) τεχνολογίας του φιλμ 35 mm, όσο και των νέων τεχνολογιών (DCP, HD CAM κ.α.).

Δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια θα λειτουργήσουν για τους μαθητές αλλά και για τους φοιτητές των ΤΕΙ. Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι κινηματογραφιστές θα μυήσουν τους νέους στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης αλλά και στη δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών.

Περισσότερα από 600 παιδιά από δεκάδες σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας έρχονται εκδρομή στο Πύργο και την Ολυμπία για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.

Εβδομήντα παιδιά και εκπαιδευτικοί έρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (μόνο από την Ολλανδία έρχεται ομάδα 20 παιδιών και 7 εκπαιδευτικών).

Οι παραπάνω, οι οποίοι έρχονται καλύπτοντας οι ίδιοι όλα τα έξοδά τους, μαζί με τους «επίσημα καλεσμένους» του Φεστιβάλ (ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς διαγωνιζομένων ταινιών, θεσμικά πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιογράφους, διδάσκοντες στα κινηματογραφικά εργαστήρια κλπ), θα αλλάξουν για οχτώ μέρες την όψη του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής. Θα μετατρέψουν τον Πύργο σε ένα τεράστιο εργαστήρι παιδείας και πολιτισμού, εκατοντάδες κάμερες θα στείλουν τουλάχιστον σε 32 χώρες του εξωτερικού εικόνες μιας Ελλάδας της προόδου. Μιας Ελλάδας που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο. Και μαζί μ? αυτά εικόνες από τις πανέμορφες παραλίες μας, από την Ολυμπία, τον Επικούρειο Απόλλωνα, το δρυοδάσος της Φολόης κλπ.

Ογδόντα εθελοντές, μαζί με τα στελέχη του Φεστιβάλ, έχουν δημιουργήσει μια καλοκουρδισμένη μηχανή, για να φέρουν σε πέρας την τεράστια αυτή διοργάνωση.

«ΠΑΡΟΔΟΣ 2012»: Σκηνική δράση και παιχνίδι συνεργασίας

Με την παρουσίαση διαδράσεων στα Δημοτικά Σχολεία Αρχαίας Ολυμπίας, στις 9.15, και Πελοπίου, στις 11.30, ολοκληρώνεται σήμερα η συμμετοχή της Ομάδας Τέχνης Πάροδος, στις εκδηλώσεις του 15ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ολυμπίας. Χθες Πέμπτη, έγινε παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως ενώ την Τετάρτη στο 7ο, το 3ο και το 10 Δημοτικό Σχολείο Πύργου.

Η Ομάδα Τέχνης Πάροδος, συμμετέχει για πέμπτη συνεχή περίοδο, εκτιμώντας τη μεγάλη κατάθεση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον πολιτισμό, παρουσιάζοντας μια διαδραστική σκηνική δράση που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Ε? και Στ? τάξης του Δημοτικού σχολείου σε συνδυασμό και μ? ένα παιχνίδι συνεργασίας. Αφορμή της φετινής μας διάδρασης στάθηκαν κείμενα από τρία βιβλία του Oscar Brenifier σε εικονογράφηση Jacques Despres των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ με τίτλους:

o Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων,

o Το νόημα της ζωής και

o Η αγάπη, ο έρωτας και η φιλία.

Σήμερα στην Δεξαμενή: Η Μαρία-Νεφέλη μαθαίνει να ονειρεύεται?

«Με λένε? Σύννεφο». Έτσι μας συστήνεται σήμερα (στις 8 μ.μ.), στον χώρο της Δεξαμενής στον Πύργο, η Art4youth (δράση της ομάδας θεάματος «η Άλλη πλευρά» για την δημιουργική επικοινωνία και διάδραση των νέων με τις παραστατικές τέχνες και τη λογοτεχνία-ποίηση), με μια παράσταση βασισμένη στο πρόσφατο μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης συγγραφέα, Αγγελικής Δαρλάση (Με λένε? Σύννεφο ή οι άγραφες σελίδες μιας Νεφέλης, εκδ. Πατάκη, 2012).

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, που, κατά κύριο λόγο, απευθύνεται σε εφηβικό-νεανικό κοινό, και συνδυάζει τεχνικές θεάτρου του δρόμου, αφηγηματικού θεάτρου (story-telling), λογοτεχνία και ποίηση, ηχογραφημένες ηλεκτροακουστικές συνθέσεις, και την συμμετοχή των νεαρών θεατών με διαδραστικό τρόπο.

Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση- εργαστήρι δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα-σκηνοθέτη Αγγελική Δαρλάση.

Όλη η επικαιρότητα