Πολιτισμός

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: To Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει

14807_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε καταγγελτικό τόνο, αλλά και με απόλυτη ψυχραιμία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, στο Λάτσειο, η συνέντευξη τύπου της διοίκησης του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το θέμα της χρηματοδότησής του παραπέμφθηκε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία όμως θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης, γεγονός που συνιστά σοβαρούς λόγους ακυρότητας της οποιασδήποτε απόφασης.


Στο πάνελ της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκος Θεοδοσίου και δύο εκλεκτοί καλεσμένοι του φεστιβάλ, ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης και ο επίσης σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης.


Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος του Φεστιβάλ.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν δημοσιογράφοι από τοπικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, του εμπορικού κόσμου, των ξενοδόχων και άλλων φορέων, αλλά και αρκετοί πολίτες και επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Ο Δημήτρης Σπύρου στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Αργά το απόγευμα της Δευτέρας πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέπεμψε τελικά το θέμα της χρηματοδότησης του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφού η φετινή διοργάνωση θα έχει ολοκληρωθεί.

»Από τον περασμένο Φεβρουάριο υποβάλαμε στην Περιφέρεια το πρόγραμμα δράσης του 2012 μαζί με τον απολογισμό του προηγούμενου Φεστιβάλ (2011). Το καλοκαίρι το περιφερειακό συμβούλιο ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Καφύρα επί του αναλυτικού απολογισμού του 14ου Φεστιβάλ με κάθε λεπτομέρεια. Στο περιθώριο εκείνης της συνεδρίασης τα στελέχη του Φεστιβάλ συνομίλησαν με περιφερειακούς συμβούλους και με τον ίδιο τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τον οποίο και ενημέρωσαν για την προετοιμασία του 15ου Φεστιβάλ, ζητώντας του παράλληλα μια συνάντηση για μια λεπτομερέστερη ενημέρωση.

»Τον Σεπτέμβριο ζητήσαμε από την Περιφέρεια να αποφασίσει για την συμμετοχή της στην διοργάνωση του 15ου Φεστιβάλ και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι αυτό είναι τυπικό θέμα, ότι θα ρυθμιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία. Την ίδια διαβεβαίωση λάβαμε και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με την διαφορά όμως ότι το ποσό της συμμετοχής της ΠΔΕ θα μειωθεί από τις 120.000 ευρώ στις 70.000 ευρώ, εξαιτίας και του δικού της μειωμένου προϋπολογισμού.

»Τις παραμονές του Φεστιβάλ και ενώ έχουμε ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης, ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής και ότι αυτό δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα σε σχέση με το τυπικό μέρος της έγκρισης της σχετικής απόφασης. Αποδεχθήκαμε και πάλι την διαβεβαίωση αυτή και προχωρήσαμε όπως έπρεπε σε όλες τις εργασίες για την οργάνωση του 15ου Φεστιβάλ. Πλην όμως, όπως προαναφέραμε, ούτε χτες (Δευτέρα) ελήφθη απόφαση…


Πιστεύουμε ότι η παρελκυστική αυτή τακτική της ΠΔΕ δεν αποτελεί παρά μια μεθόδευση, η οποία τελικά έχει στόχο να μη χρηματοδοτηθεί το Φεστιβάλ. Διότι, τελικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ύψος του ποσού της χρηματοδότησης, είναι πρωτίστως η συνολική στάση της Περιφέρειας, και κυρίως του περιφερειάρχη Κατσιφάρα, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα διεθνές φεστιβάλ, καταξιωμένο όχι μόνο στη συνείδηση χιλιάδων παιδιών και νέων, αλλά και στους πιο έγκυρους κινηματογραφικούς κύκλους της Ελλάδας και της Ευρώπης, ως μια επαρχιώτικη εκδήλωση.

Αν πράγματι, δυσκολευόταν να διαθέσει το αιτούμενο κονδύλι θα έπρεπε, λειτουργώντας ως η Αρχή του Φεστιβάλ -ας μην ξεχνάμε ότι πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Καφύρας- να προσπαθήσει ώστε να εξευρεθεί και το υπόλοιπο ποσό από άλλους πόρους (χορηγοί, ιδιώτες, υπουργεία κτλ.) και όχι να διαφεύγει των ευθυνών του.

Το Φεστιβάλ βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Από το θέατρο Απόλλων μέχρι το Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο στο Μεσολόγγι και το Δημοτικό Θέατρο Αιγίου, από το Συνεδριακό Κέντρο, το Δημαρχείο και το ΤΕΙ μέχρι τη Δεξαμενή, τα σχολεία του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, το Φεστιβάλ έχει περισσότερες από σαράντα προβολές και δραστηριότητες ταυτόχρονα από τις 9 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ.

»Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο και θα συνεχιστεί ανελλιπώς μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνουν οι απονομές των βραβείων και η παρουσίαση της δουλειάς των εργαστηρίων και των λοιπών δραστηριοτήτων της εβδομάδας, όπου η εκτιμώμενη συμμετοχή του κοινού υπολογίζεται στους 20.000 θεατές.

»Για εμάς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να διακόψουμε την διοργάνωση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και να διώξουμε τους εκατοντάδες καλεσμένους μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό θα σήμαινε μια τεράστια προσβολή της πόλης και της χώρας, προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ για να συμμετάσχουν σε ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους του κόσμου. Εμείς επίσης, δεν πρόκειται να κρυφτούμε απέναντι σε όσους το Φεστιβάλ έχει αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις. Αναλαμβάνουμε πλήρως αυτή την ευθύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


»Το ζητούμενο για εμάς είναι να πάψουν να υποκρίνονται και μέχρι την Παρασκευή να κάνουν έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο και να αποφασίσουν ‘ναι’ ή ‘όχι’, αν θα μας δώσουν την χρηματοδότηση που δεσμεύτηκαν ότι θα μας δώσουν ή όχι.


»Αλλιώς, σημαίνει ότι σκοπίμως αναβάλλουν το συμβούλιο για μετά το Φεστιβάλ, καθώς ξέρουμε πως τότε ο οικονομικός Επίτροπος θα απέρριπτε το αίτημα γιατί θα ήταν νόμιμο να εγκριθεί μόνο αν γινόταν πριν ή κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, όχι μετά. Θυμίζω τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο που έχει το Φεστιβάλ στην πόλη, διότι η σύγχρονη αντίληψη βλέπει τον πολιτισμό και ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Ξέρουμε ότι αν λ.χ. η Περιφέρεια μάς δίνει 100.000, ο κόσμος του Φεστιβάλ αφήνει στην πόλη τα εξαπλάσια.

»Είναι περιττό να πούμε ότι όλα αυτά αποτελούν δημόσια έκφραση οργής και αγανάκτησης απέναντι στη μεθόδευση της ΠΔΕ να θέσει ταφόπλακα στα 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του Φεστιβάλ. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινηματογράφο, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτισμό, γιατί έχουμε δίπλα μας μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά, στηρίζει και τελικά θα γίνει ασπίδα προστασίας αυτού του θεσμού.


»Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αν σταματήσει το Φεστιβάλ 15.000 παιδιά που το αγαπούν και λαχταρούν κάθε χρόνο, θα στενοχωρηθούν και 2.000 από αυτά, που συμμετέχουν πολύ ενεργά στις δραστηριότητες της Camera Zizanio, θα πάθουν μεγάλο σοκ».

Με τη σειρά του ο Ροβήρος Μανθούλης τόνισε ότι «επειδή αυτό το Φεστιβάλ είναι το καλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο με ταινίες για παιδιά και νέους και αυτό είναι γνωστό στο εξωτερικό όπου ζω, και επειδή έχω επαφές με σημαντικούς φορείς στην Γαλλία, όπως η Γαλλική Ταινιοθήκη, τους είχα προετοιμάσει να στείλουν επιστολές στήριξης και συγχαρητηρίων στους τοπικούς φορείς που στηρίζουν το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Τώρα πρέπει να τους αποτρέψω. Οι υπεύθυνοι ας καταλάβουν το αυτονόητο, πως η ανάπτυξη του πολιτισμού φέρνει ανάπτυξη και στην οικονομία ενός τόπου».

Ο Νίκος Καβουκίδης δήλωσε πως «το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να στηρίξει αυτό το Φεστιβάλ για το πολύτιμο έργο που προσφέρει στα παιδιά μας. Διότι αν δεν στηρίζουμε τόσο σημαντικούς θεσμούς, είναι σαν να προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά από την παιδεία και την πρόοδο. Εδώ, δεν θα έπρεπε να είναι μόνο δυο τοπικά κανάλια, αλλά και αθηναϊκά. Η ΕΡΤ θα έπρεπε κάθε μέρα να καλύπτει με ρεπορτάζ τις προβολές, τα εργαστήρια, τις δεκάδες δράσεις που γίνονται σε τόσες πολλές αίθουσες του Πύργου αυτές τις μέρες, ώστε να βλέπει να ελληνικό λαός το μέγεθος του έργου που παράγεται εδώ».

Παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν. Ηλείας, Γιάννης Γιαννόπουλος και η Βάσω Καλαντζή εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων που δηλώσαν την συμπαράσταση τους στο δίκαιο αίτημα του Φεστιβάλ.

Τέλος, εκπρόσωποι των ξενοδόχων εξέφρασαν την οργή και την αγωνία τους ως προς τις μεθοδεύσεις απέναντι στον θεσμό, κάτι που αυτόματα σημαίνει το οριστικό «πάγωμα» της τοπικής αγοράς που έχει τεράστια οφέλη από τον θεσμό.

Όλη η επικαιρότητα