Κινηματογράφος

16 χρόνια Lord of the Rings – Πόσο καλά θυμάσαι την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού;

Ακούστε το άρθρο

Το νέο τεύχος του ET Magazine παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού».

Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 2001 (ναι, έχουν περάσει 16 χρόνια) όταν η πρώτη ταινία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λονδίνο.

Δεν ήταν μία τεράστια στιγμή για τους φανς της φανταστικής λογοτεχνίας. Πολύ περισσότερο, ήταν ένα στοίχημα.

Τόσο για τον ίδιο τον σκηνοθέτη τον Πήτερ Τζάκσον όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο που αδημονούσε για μία καλομελετημένη και εξίσου καλοφτιαγμένη ταινία, αλλά που γνώριζε πως το να μεταφέρεις έναν τέτοιο λογοτεχνικό ογκόλιθο στη μεγάλη οθόνη, δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Αλλά ας θυμηθούμε μαζί όλα εκείνα πίσω από τις κάμερες, που έκαναν την πρώτη ταινία, την Συντροφιά του Δαχτυλιδιου, να ξεχωρίσει.

Ο Κρίστοφερ Λι που έπαιξε τον Σάρουμαν, είχε γνωρίσει από κοντά τον Τόλκιν σε μία ομιλία στο Βερολίνο. Δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα καλούταν να παίξει τον ρόλο του κακού μάγου.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν που έπαιξε τον ρόλο του Αραγκορν, επέμενε να κάνει μόνος του τις επικίνδυνες σκηνές στα γυρίσματα. Αντιστοίχως, δέχτηκε να εκπαιδευτεί με αληθινά σπαθιά ώστε να αποκτήσει περισσότερη οικειότητα με τον ρόλο του.

Είναι η πρώτη φορά σε ταινία που χρησιμοποιήθηκε το σύστημα MASSIVE. Ουσιαστικά πολλαπλασίαζε τα πλάνα και τους αριθμούς των κομπάρσων, ώστε να φαίνονται ολόκληροι στρατοί. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις σκηνές που εμφανίζονται στρατεύματα.

Ο Ορλάντο Μπλουμ που έπαιξε τον ρόλο του ξωτικού Λέγκολας, είχε τελειώσει την δραματική σχολή μόλις δύο μέρες, πριν του γίνει η πρόταση για τον ρόλο.

Όλοι οι διάλογοι που ακούγονται στη γλώσσα των ξωτικών, είναι βασισμένοι στο λεξιλόγιο που έφτιαξε ο ίδιος ο Τόλκιν. Οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν από γλωσσολόγο που τους βοήθησε να μάθουν τόσο τις λέξεις όσο και την προφορά.

Οι ηθοποιοί που αποτέλεσαν την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, έκαναν όλοι τατουαζ την λέξη «εννέα». Ο μόνος που αρνήθηκε ήταν ο Τζον Ρις-Ντέηβις (Γκίμλι) που αποφάσισε πως ήταν πιο δίκαιο να στείλει τον κασκαντέρ του.

Παρότι στην ταινία η αναζήτηση του Γκάνταλφ στην αρχή της ταινίας διαρκεί μόλις μερικές στιγμές, στο βιβλίο πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια μέχρι να επιστρέψει πίσω στο Χόμπιτον και τον Φρόντο.

Ο Σερ Ίαν ΜακΚέλεν που έπαιξε τον Γκάνταλφ δεν είχε διαβάσει ποτέ τα βιβλία. Δέχτηκε τον ρόλο εξαιτίας του ενθουσιασμού του ίδιου του Τζάκσον για την τριλογία.

Η αρχική ταινία χωρίς το μοντάζ μαζί με τις σκηνές που «κόπηκαν», έχει διάρκεια 3 ώρες και 30 λεπτά.

Πηγή  eleftherostypos.gr

Όλη η επικαιρότητα