Οι 16 πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ηλεία – Στο «σφυρί» μ’ ένα κλικ!

Αρκετοί πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προγραμματισμένοι στα ειρηνοδικεία της Ηλείας ως τον Απρίλιο του 2018, προκαλώντας ανησυχία σε πολίτες και επιχειρήσεις. Η αίσθηση που δημιουργείται, μετά και τη δρομολόγηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πιθανότατα τον Οκτώβριο, είναι θα υπάρξουν επιπτώσεις που δεν αποκλείεται να διαταράξουν τον κοινωνικό ιστό της Ηλείας, ιδιαίτερα αν βγει στο «σφυρί» πρώτη κατοικία.

Μάλιστα στο site Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Πλειστηριασμών «Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Α.Ν.» (https://deltio.tnomik.gr/) προχθές 08/09/2017 υπήρχαν αναρτημένοι 3.668 πλειστηριασμοί συνολικά στην Ελλάδα εκ των οποίων οι 16 που αφορούν την Ηλεία. Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι στο Ειρηνοδικείο Πύργου (επτά) και στο Ειρηνοδικείο Μυρτουντίων (έξι), Ζαχάρως: (ένας), Γαστούνης (ένας) και Αρχ. Ολυμπίας (ένας) από τους οποίους οι τέσσερις επισπεύδονται από τραπεζικά ιδρύματα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμίας μορφής προστασία οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, περιλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, πλην των περιπτώσεων των πολιτών εκείνων που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, κάτι που σημαίνει ότι για τους υπόλοιπους οφειλέτες σε τράπεζες ή ιδιώτες που δεν βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης διακανονισμού των οφειλών τους, ο κίνδυνος του πλειστηριασμού ελλοχεύει σε έντονο βαθμό.

«Στην Ηλεία, το πρόβλημα των πλειστηριασμών δεν αποτυπώνεται με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στα αστικά κέντρα, αλλά σίγουρα και εδώ έχει ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία. Από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, έχουν οριστεί να διενεργηθούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί. Η επάρκεια του νόμου Κατσέλη ισχύει μέχρι το 2018, οπότε όσοι εμπλέκονται σε ζητήματα οφειλών προς τις τράπεζες ή προς άλλους φορείς, θα πρέπει να σπεύσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα να τύχουν της ευεργετικής προστασίας που προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Δημητρουλόπουλος, αναλύοντας ακολούθως το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις παραμέτρους που τους συνοδεύουν.

Τι αλλάζει με τους e-πλειστηριασμούς

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προβλέφθηκαν για πρώτη φορά το 2015 στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μια ρύθμιση εναντίον της οποίας είχε κινητοποιηθεί πληθώρα δικηγόρων. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη διάταξη ψηφίστηκε και η Πολιτεία θα προβεί σύντομα στην εφαρμογή της. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αποτελεί μια δυνατότητα που έχει νομοθετικά προβλεφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ίσως το μοναδικό πλεονέκτημα της εν λόγω ενέργειας είναι ότι κατά την εφαρμογή της, αποφεύγεται μια μορφή διαπόμπευσης του οφειλέτη δια της δημοσίευσης στις εφημερίδες. Μέχρι τώρα, γνωστοποιούνταν μέσω του Τύπου στο σύνολο των αναγνωστών ότι κάποιο περιουσιακό στοιχείο ενός πολίτη βγαίνει στον πλειστηριασμό, πράγμα που είχε μια αδικαιολόγητη μορφή γνωστοποίησης ενός γεγονότος και σε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην ενδιαφέρονταν καθόλου», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να προβλεφθούν δικλίδες ασφαλείας που θα καταστήσουν το σύστημα αδιάβλητο και θα αποτρέψουν τον οποιοδήποτε κίνδυνο για περιουσιακά στοιχεία να εξαφανισθούν μισοτιμής χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους ιδιοκτήτες.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων έχουμε κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχουμε κάνει προτάσεις και έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, ελπίζοντας πως η Πολιτεία θα τις λάβει πολύ σοβαρά υπόψη και ότι η τελική πρόταση όσον αφορά τον τρόπο διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα πληροί τις δέουσες προϋποθέσεις», σημείωσε ο κ. Δημητρουλόπουλος.