WEB tv Ηλεία

1998-2018: Μονάδα Εμφραγμάτων Νοσοκ. Πύργου: Συγκινητικές αφηγήσεις πρώην ασθενών στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της Μονάδας

Ακούστε το άρθρο

«Είστε οι άνθρωποι της καρδιάς μας», είπε ο Δημήτρης Μποσμής. «Ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ», είπε ο Θοδωρής Αντωνόπουλος. «Είμαι κι εγώ ένας από τους 11.500 ασθενής», αποκάλυψε ο Γιάννης Καραμάνης. «Παιδιά ευχαριστώ. Ζω από εσάς», είπε ο Σπύρος Μπεβούδας. «Σας ευχαριστώ γιατί χάρη σ’ εσάς έχω ακόμα κοντά μου συγγενή μου που υπέστη έμφραγμα», είπε ο νεαρός Αχιλλέας Παπαδημητρίου. «Η οικογένειά μου με έχει κοντά της χάρη σ’ εσάς», σημείωσε ο Μάριος Τσαμπάς. «Είμαι λίγο συγκινημένος, αλλά δε φοβάμαι, γιατί έχω εδώ τους γιατρούς μου» είπε ο Βασίλης Νικολετάκης. Αυτές οι αυθόρμητες καταθέσεις ψυχής και οι δημόσιες ευχαριστίες παλιών ασθενών της Μονάδας Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Πύργου, προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν το καλύτερο «δώρο» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, για τα «γενέθλιά της», καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στην τοπική κοινωνία.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει την αγάπη του κόσμου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας Εμφραγμάτων, για την επετειακή εκδήλωση, με αφορμή στη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της, από το 1998 μέχρι και σήμερα, στα οποία έχει νοσηλεύσει 11.500 ασθενείς, έχοντας συντελέσει σημαντικά στη δραστική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ηλεία.

Η εκδήλωση

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, θεωρητικά, ήταν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΜ αλλά τον ρόλο του «μαέστρου» ανέλαβε η ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Πύργου, που πρόσφατα κέρδισε το 2ο Βραβείο στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος. Ήταν οι μαθητές Ανδρέας Παναγόπουλος, Χρήστος Χαμάκος, Νίκος Σιδέρης, Λένια Τζιράχου, Αναστασία Σμαρνάκη, Αντωνία Φραγκογιαννοπούλου και Ειρήνη Πυλαρινού που προλόγισαν, συντόνισαν, μίλησαν για την ταινία και το κάπνισμα και δημιούργησαν το εισαγωγικό βίντεο της εκδήλωσης. Κι όλα αυτά μαζί, με τις καθηγήτριές τους Ανδριάνα Ηλιοπούλου και Νέλλη Γεωργούλια, που έκαναν σύντομες τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την συνεργασία τους με τα παιδιά, για τα οφέλη τους από την συνεργασία αυτή αλλά και για τα οφέλη που συνεχίζουν να έχουν μετά την ταινία, όπως η συμμετοχής τους στην επετειακή εκδήλωση της ΜΕΜ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε και η βραβευμένη ταινία τους, με τίτλο «Μην κλαις γιέ μου, θα τα λέμε στο messenger».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος αναφερόμενος στο σημαντικό έργο των «πρωταγωνιστών» της Μονάδας, οι οποίοι – όπως είπε – κράτησαν όρθια τη Μονάδα και μάλιστα σε κάποιες πολύ δύσκολες στιγμές. Σημειώνοντας πως η Διοίκηση είναι υπερήφανη για τη ΜΕΜ. Απευθυνόμενους τους τοπικούς φορείς και δη στον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, είπε «…δε θέλουμε τη συμπαράσταση σας, θέλουμε τη στήριξή σας», με τον ίδιο, στον σύντομο χαιρετισμό τους να κάνει μια σύντομη αναφορά στην περίοδο της θητείας του ως Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίου) σημειώνοντας πως οι εικόνες που είδε και τα περιστατικά που έζησε εκεί, αλλά και ως ασθενείς εκεί, μεγιστοποίησαν την εκτίμησή του προς τους γιατρούς του ΕΣΥ. «Εμπιστεύομαι τον χώρο της υγείας που έχει σχέση με το δημόσιο, αλλά θα πρέπει και το δημόσιο να εμπιστευτεί ακόμα πιο πολύ αυτό τον χώρο και οι ασχολούμενοι με την πολιτική να σκύψουν σε αυτό το χώρο», είπε ο κ.Λιατσής.

Καταθέσεις από καρδιάς

Στα 20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στους πολίτες της Ηλείας και όχι μόνο, αναφέρθηκε συγκινημένη η Διευθύντρια της ΜΕΜ Άννα Ζήκα, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην έναρξη της λειτουργίας της, αλλά και στο πολύπλευρο και πολυσήμαντο ρόλο της και στα περιστατικά και τους ασθενείς που έχει νοσηλεύσει μέχρι σήμερα. «Οι συνθήκες λειτουργίας δεν ήταν ποτέ ευνοϊκές», είπε η κα Ζήκα, λόγω της έλλειψης ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και στα προβλήματα έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς, μεταξύ των οποίων και η περίοδος των πλημμυρών τον Φεβρουάριο του 2012. «Κενά» που καλύπτονται χάρη στην επιστημονική τους αρτιότητα, στο ζήλο, στην ανθρωπιά και αυταπάρνησή τους, δαπανώντας χρόνο από την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Δεν ξέχασε όμως και την προσφορά των Γενικών και Αγροτικών Γιατρών που στηρίζουν το έργο της ΜΕΜ στις εφημερίες, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς όλους. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Πύργου για την συμμετοχή τους την εκδήλωση, συγχαίροντάς τους για την επιτυχία του διαγωνισμού, ενώ απευθυνόμενη στους Ηλείους πολίτες, υποσχέθηκε «…εγώ και οι συνεργάτες μου θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο και προσοχή, σε όλους όσοι χρειαστούν τη βοήθειά τους». Τέλος, ζήτησε τη στήριξη τόσο του Διοικητή κ.Διαμαντόπουλου και του Δημάρχου κ.Λιατσή, στο έργο της ΜΕΜ.

Τον χαιρετισμό του πρώτου Διευθυντή της ΜΕΜ Διονυσίου Ράλλη – που δεν κατέστη δυνατό να παραστεί για λόγους υγείας – ανάγνωσε ο νοσηλευτής της ΜΕΜ Δημήτρης Θωμάτος.

«Θέλουμε η εκδήλωση μας να γίνει η ευκαιρία και αφορμή να μάθει ο κόσμος τι είναι η Μονάδα Εμφραγμάτων, τι προσέφερε και μπορεί  να προσφέρει», είπε η Προϊσταμένη Σοφία Λεωνίδου, με σύντομη αναφορά στην ίδρυση, στα προβλήματα στην πορεία των χρόνων και στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην αρμονική σχέση και συνεργασία των εργαζομένων στη Μονάδα. Η ίδια, στο τέλος της εκδήλωσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση και επιτυχία τις εκδήλωσης.

Μετά την διαφορετική και…διασκεδαστική προσέγγιση του Δικηγόρου Θεόδωρου Αντωνόπουλου, για τις καρδιακές παθήσεις, το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισαν οι μαθητές, μιλώντας για το δύσκολο αλλά συναρπαστικό ταξίδι δημιουργίας της ταινίας τους.

Επιστημονικές αναλύσεις

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ακολούθησαν ομιλίες για καρδιολογικά θέματα, από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας. Ειδικότερα, η Καρδιολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Μαρία Κούλη μίλησε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία στατιστικών ερευνών, σημειώνοντας πως, κάθε 2 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από καρδιακή νόσο. Μια απλουστευμένη – εκλαϊκευμένη παρουσίαση για το τι είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου, έκανε ο Καρδιολόγος, Επιμελητής Β΄ Νίκος Αποστολόπουλος, αναφερόμενος στους παράγοντες κινδύνου και στο πόσο σημαντικό είναι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Την παρουσίαση – ομιλία της Καρδιολόγου, Επιμελήτριας Α΄ Βιργινίας Λινάρδου (σ.σ που λόγω κωλύματος δεν παρέστη στην εκδήλωση) με θέμα τη «Δυσλιπιδαιμία» έκανε ο νοσηλευτής Δημήτρης Θωμάτος, ενώ οι συνάδελφοί του νοσηλεύτριες Ανδριανή Βασιλοπούλου και Κατερίνα Ψαρρά παρουσίασαν τις ομιλίες – εργασίες τους με θέμα την «Υπέρταση» και το «Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο» αντίστοιχα.

Συγκινητική αυλαία

Η «αυλαία» της εκδήλωσης έκλεισε συγκινητικά με παλιούς ασθενείς της Μονάδας να παρουσιάζουν τις δικές τους «καρδιακές περιπέτειες» εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το ιατρικό προσωπικό που κατάφεραν να κρατήσουν τις καρδιές τους ζωντανές, με θερμά συγχαρητήρια όλων  – μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας πατ. Ηλίας Παπαγγελής – προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα παιδιά για την σπουδαία συμμετοχή τους, μεταφέροντας τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού, αλλά και απονομή πλακετών από την Διοίκηση και το προσωπικό της ΜΕΜ προς την κα Ζήκα, την κα Λεωνίδου και τον κ.Ράλλη.

Όλη η επικαιρότητα