Εκπαίδευση

1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας: Συμμετοχή σε δύο νέα προγράμματα

epal-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

“Σταθερή αξία” αποτελεί το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας σε ότι αφορά τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ταξίδια, που στόχο έχουν να συμβάλλουν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών.

Για το νέο σχολικό έτος λοιπόν (2016-2017) εγκρίθηκε η συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ και πιο συγκεκριμένα το σχολείο θα υλοποιήσει δύο ταξίδια στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, θα υλοποιηθεί ένα ταξίδι στη Γαλλία για 15 ημέρες, το οποίο αφορά την ειδικότητα κομμωτικής τέχνης και θα λάβουν μέρος 14 μαθητές και δύο καθηγητές. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο ταξίδι με προορισμό την Κύπρο, το οποίο αφορά την ειδικότητα ‘Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι’ και θα έχει ως αντικείμενο την μηχανοτρονική. Στο συγκεκριμένο ταξίδι θα λάβουν μέρος 14 μαθητές και δύο καθηγητές και επίσης θα έχει διάρκεια δεκαπέντε ημερών.

Τι είναι το πρόγραμμα

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).

Τα σχέδια κινητικότητας παρέχουν στους δικαιούχους τη δυνατότητα να μετακινούνται σε μια άλλη συμμετέχουσα χώρα, με σκοπό να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να διδάξουν, να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν επαγγελματικά προσόντα και δεξιότητες.

H Δράση αναδεικνύει ευκαιρίες και δυνατότητες βελτίωσης των γνώσεων και δεξιοτήτων των ατόμων που εργάζονται ή μαθητεύουν στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Τα σχέδια προωθούν δραστηριότητες διακρατικής κινητικότητας με σκοπό την τεχνική εκπαίδευση, κατάρτιση, μαθητεία, πρακτική άσκηση, job shadowing σε φορείς υποδοχής που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Μέσω των σχεδίων κινητικότητας, οι ωφελούμενοι μπορούν να αποκτήσουν νέες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες με στόχο την προσωπική τους ανάπτυξη, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και πολιτισμό και να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ενισχύεται η συνέργεια και διασύνδεση των δομών της τυπικής, άτυπης εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας και προωθείται η αναγνώριση και πιστοποίηση των δεξιοτήτων που αποκτώνται στις περιόδους κατάρτισης στο εξωτερικό.

Ικανοποίηση

«Είναι πολύ σημαντικό που το σχολείο μας εντάχθηκε για μία ακόμη χρονιά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υλοποιήσει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι πρόκειται για δράσεις που συμβάλλουν τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη μετέπειτα εξέλιξη των μαθητών μας. Τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά και αυτό μπορούν να το πουν οι μαθητές και οι απόφοιτοι του σχολείου μας. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο επιδιώκουμε τη συμμετοχή μας σε τέτοια προγράμματα και από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους μαθητές μας» ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

 Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν και οι ημερομηνίες των ταξιδιών. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα