Εκπαίδευση Ηλεία

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Ξεχωριστή διάκριση για δύο μαθητές – Με στόχο την Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Ακούστε το άρθρο

Μια ξεχωριστή διάκριση κατάφεραν να πετύχουν δυο μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, καθώς σε συμμετοχή τους στον Τελικό του 10ου Εθνικού Διαγωνισμού W.R.O.™ κατάφεραν με το πρότζεκτ τους να βρεθούν στην 8η θέση.

Στόχος στο διαγωνισμό ήταν τα ρομπότ των ομάδων να δουλέψουν πάνω σε ένα σχέδιο που να βοηθά στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O™. Ο διαγωνισμός είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ηλεία, αφού είχε καταφέρει να εξασφαλίσει δύο εισιτήρια με το 1ο Γυμνάσιο Πύργου και το Γυμνάσιο Λεχαινών_1. Η προετοιμασία τους ήταν εξαιρετική, αφού κατάφεραν να κερδίσουν την 8η και 7η θέση αντίστοιχα.

Οι Optimistic, η ομάδα των παιδιών του 1ου Γυμνασίου Πύργου, με προπονητή της  το Θεόφιλο Γεωργάκη και συμμετέχοντες τους μαθητές Ανδρέα Νικολόπουλο και Ευστάθιο Παναγιώτη Χριστοδουλόπουλο κατάφεραν με σκληρή δουλειά και κόπο να πετύχουν ένα στόχο που αν μη τι άλλο δεν περίμεναν σύμφωνα και με τις μαρτυρίες τους. Στόχος τους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για την Αθήνα ήταν να διασκεδάσουν και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες, με τις βλέψεις για κάποια υψηλή θέση να μην υπάρχουν. Κάποια λάθη στην πρώτη τους προσπάθεια σίγουρα επηρέασαν την ψυχολογία τους, αφού το άγχος για να πετύχουν ήταν πλέον αρκετό. Η δεύτερη προσπάθεια όμως ήταν αυτή που τους έδωσε την 8η θέση και γέμισε τα πρόσωπα των παιδιών με χαρά.

Για την επιτυχία της 8ης θέσης μίλησε ο μαθητής Ευστάθιος Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος που ανέφερε ότι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι επειδή κατάφεραν να προσεγγίσουν στο μέγιστο τους στόχους τους, που συνοδεύτηκαν και με τη μοναδική αυτή θέση. Γνώσεις που είχαν μάθει μέχρι στιγμής, εφαρμόστηκαν πάνω στο ρομπότ τους με τα αποτελέσματα να είναι απόλυτα ικανοποιητικά. Ο ανταγωνισμός στο διαγωνισμό ήταν έντονος, καθώς πολύ από τους αντιπάλους τους είχαν τεράστια εμπειρία. Ο πρώτος διαγωνισμός σίγουρα τα έβαλε μέσα στο κλίμα, καθώς είχαν τη δυνατότητα να νιώσουν πως είναι να συμμετέχεις σε έναν διαγωνισμό. Παρά τη νεαρή του ηλικία, ο Ευστάθιος Χριστοδουλόπουλος έχει ξεκινήσει την ασχολία του με τη ρομποτική από τα 14, προσπαθώντας καθημερινά να γίνεται όσο καλύτερος γίνεται. Ακόμα, αναφέρθηκε και στους μελλοντικούς στόχους της ομάδας, που είναι να γίνονται καλύτεροι και να αντιλαμβάνονται ακόμα καλύτερα τη νοοτροπία του προγραμματισμού και τέλος να μπορούν να βλέπουν τα θετικά και αρνητικά της πλατφόρμας. Πλέον, όπως έθεσαν από κοινού τα δυο παιδιά, στόχος είναι να λάβουν κάποια στιγμή το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Νικολόπουλος που έχει ξεκινήσει την ασχολία του με τη ρομποτική από τα 13, τόνισε πως κατάφεραν να πετύχουν κάτι απίστευτο αφού από τις 55 συμμετοχές κατέλαβαν την 8η θέση. Έχοντας ξοδέψει αρκετές ώρες πάνω στο αντικείμενο αυτό μαζί με το φίλο του Ευστάθιο, είχαν καταφέρει να γνωρίζουν τα λάθη τους και όσα έπρεπε να κάνουν για να διορθωθούν. Ακόμα, αναφέρθηκε στην αποτυχία της πρώτης προσπάθειας στο διαγωνισμό, που τους έκανε επιφυλακτικούς και δεν τους επέτρεψε να ρισκάρουν για κάτι παραπάνω.

Συμπαραστάτες σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν οι γονείς των δυο παιδιών, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και Φώτης Νικολόπουλος, που έβλεπαν τον αγώνα των παιδιών και τις ώρες μελέτης και προσπάθειας που ξόδεψαν για να βελτιωθούν, να αποδίδουν καρπούς με τη θέση αυτή. Η ευκαιρία να βλέπουν από κοντά τα παιδιά τους να πετυχαίνουν κάτι τόσο μεγάλο, τους γέμισε συγκίνηση και χαρά, ενώ αναφερόμενοι στο μέλλον των παιδιών τους τόνισαν πως αυτά είναι τα μόνα που γνωρίζουν ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν. Τέλος, ευχαρίστησαν τόσο τον προπονητή των παιδιών Θεόφιλο Γεωργάκη, που τα ανέλαβε και τα οδήγησε σε αυτή την επιτυχία, καθώς και στον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Πύργου Γιώργο Μπίρμπα που βοήθησε οικονομικά και ηθικά τα παιδιά στον αγώνα τους.

Τέλος, ο κ. Μπίρμπας δε θα μπορούσε και ο ίδιος να μη χαρεί για τη επιτυχία των παιδιών που καθημερινά συναναστρέφεται, τονίζοντας: «Χαιρόμαστε που οι μαθητές δείχνουν αυτοπειθαρχία με το να παίρνουν μέρος σε  δύσκολους διαγωνισμούς και να επιτυγχάνουν αυτά τα αποτελέσματα. Ενθαρρύνουμε γενικά τους μαθητές μας να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, γιατί πέρα από την κλασσική ανατροφοδότηση βελτιστοποιούν τη στρατηγική τους και μαθαίνουν να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις. Μαθαίνοντας την είδηση για τη θέση που έλαβαν, νιώθω ικανοποίηση και χαρά γιατί ξέρω τον αγώνα και τις προσπάθειές τους. Νομίζω και για τα ίδια τα παιδιά ήταν μια σημαντική ικανοποίηση. Συμμετέχουμε στη χαρά και στην επιτυχία τους».

Πλέον, επιθυμία των παιδιών είναι να ασχοληθούν περισσότερο με τον τομέα αυτό, ενώ για την ομάδα τους άφησαν περιθώριο να δεχθούν και τρίτο άτομο μιας και οι κανόνες το επιτρέπουν. Τέλος, συμβούλεψαν και άλλα παιδιά που αγαπούν την πληροφορική και ειδικότερα τη ρομποτική, να ασχοληθούν και να αγαπήσουν από την αρχή αυτό που διάλεξαν.

Όλη η επικαιρότητα