Style

20 πράγματα που κατέθεσε στην ιστορία του στυλ το 2018

Ακούστε το άρθρο

ι νέες τάσεις στη μόδα έρχονται κάθε χρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παλαιές εξαφανίζονται, τουλάχιστον όχι όλες. Εξάλλου, ο χρόνος αλλάζει, η σεζόν παραμένει και όσα καινούργια κι αν είσαι έτοιμος να υποδεχτείς για να σε ανανεώσουν, δεν παύεις να χρειάζεσαι μερικά από αυτά που ξέρεις καλά, έχεις φορέσει κι έχεις αγαπήσει. Το 2018 ήταν ομολογουμένως μία ενδιαφέρουσα χρονιά – για μόδα μιλάω, όχι γενικά κι εκ μέρους όλων- με πολλά trends να επανέρχονται από περασμένες δεκαετίες, χωρίς όμως να φέρουν απαραίτητα αυτή την χαρακτηριστική vintage υπόνοια. Αντίθετα, όσα αγάπησες, φόρεσες ή και με όσα κόλλησες στα ’90s, λίγο πριν και λίγο μετά, έχουν απεγκλωβιστεί από τον cult χαρακτήρα τους κι έχουν ενσωματωθεί στα σημερινά δεδομένα.

Τα ugly sneakers, το φουσκωτό γιλέκο ή το puffer μπουφάν, τα cargo pants, τα κίτρινα μποτάκια και τα οι γούνα στον γιακά του jacket αλλά και το ζιβάγκο είναι μόνο μερικά απ’ όσα καλοδέχτηκες αυτή τη σεζόν και καθώς φαίνεται θα παραμείνουν στα trends και στην ντουλάπα σου και το 2019.

Φυσικά, δεν πρόκειται να μείνουμε σε όλα τα παλαιά. Δεν κάνουμε ιστορική αναδρομή, απλά θυμόμαστε, ξεκαθαρίζουμε και κρατάμε αυτά που μας άρεσαν περισσότερο. Νέα trends και σύγχρονες εκδοχές διαχρονικών κομματιών είναι επίσης στη fashion λίστα του 2018, η οποία αρχίζει ευθύς αμέσως.

#1 Ugly Sneakers

Triple S sneakers, Balenciaga

Την αρχή κάνει μία ίσως από τις πιο υπερβολικές τάσεις της περασμένης σεζόν που εξαπλώθηκε τόσο, ώστε να είναι πολύ δύσκολο να την παραβλέψεις έτσι απλά με το νέο έτος. Ο οίκος Balenciaga λάνσαρε τα Triple S και οι υπόλοιποι (διάσημοι οίκοι και high street brands) απλά ακολούθησαν. Ίσως να την σιχαίνεσαι, ίσως πάλι να την έχεις λατρέψει. Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι έτοιμος να τα βάλεις στα πόδια σου, τότε και το 2019 είναι μία ευκαιρία.

#2 Puffer jacket

Puffer jacket, Tommy Hilfiger

Ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την κυριαρχία των ’90s στα trends του ’18 είναι το φουσκωτό μπουφάν. Σίγουρα σε είχε βολέψει ως έφηβο ή αργότερα στις χειμερινές σου αποδράσεις. Φέτος όμως το φόρεσες και στην πόλη και ήσουν και στιλάτος. Καλά θα κάνεις να συνεχίσεις και με τη νέα χρονιά γιατί τα puffer jackets έχουν πιάσει πολύ χώρο για να εξαφανιστούν έτσι απλά.

#3 Cargo pants

Cargo pants, Superdy

Αυτό το παντελόνι με τις τσέπες στο πλάι που ίσως σου θυμίζει τα εφηβικά σου χρόνια ή κάνεις αμέσως ανάκληση με αυτό της παραλλαγής στο στρατό είναι πλέον ένα κομμάτι των τάσεων που ξεκίνησες να φοράς το ’18 και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσεις.

#4 Τσαντάκι μέσης ή αλλιώς μπανάνα

Eastpak® for J.Crew waist pack

Το cult αξεσουάρ από τα ’90s εισέβαλε ξανά στις τάσεις και η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας το καλοδέχτηκε. Είναι και πάλι trendy να φοράς μπανάνα, ίσως με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά κανείς δεν θα σε πει outdated.

#5 Truck pants

Truck pants, Clavin Klein Jeans

Η σχολική σου φόρεμα με τις ρίγες στο πλάι που είχες σε 2-3 χρώματα, αυτή η αθλητική που σε είχε βολέψει ήταν ένα από τα παντελόνια που φορέθηκαν αρκετά το 2018. Τώρα πια μπορείς να τα λες truck pants και να τα φοράς άφοβα, ακόμα κι αν δεν πηγαίνεις πια σχολείο, ούτε το απόγευμα για σουτάκια στις μπασκέτες.

#6 Καρό παντελόνι

Καρό παντελόνι, Scotch & Soda

Ακόμα κι αν ήσουν φανατικός του καρό, πριν τη φετινή χρονιά μάλλον θα το επέλεγες στο πουκάμισό σου. Αυτή η χρονιά όμως σου θύμισε πόσο στιλάτο είναι αυτό το print και στο παντελόνι σου (και στο σακάκι φυσικά) και τώρα είναι κομμάτι του καθημερινού σου στιλ.

#7 Ζιβάγκο

Ζιβάγκο, Falconeri

Δεν είναι ότι έλειψε ποτέ από τις τάσεις της μόδας, αφού έχει σταθερή παρουσία και διαχρονική αξία. Ωστόσο, το ζιβάγκο έκανε ένα style bounce και μία δυναμική επάνοδος το έκανε να μπει στα essentials του ’18. Αν το αγαπάς, τότε απλά φέτος θα το ευχαριστηθείς. Αν όχι, τότε μάλλον το είδες με άλλο μάτι και έχεις ακόμα χρόνο να το επεξεργαστείς και να το βάλεις στην ντουλάπα σου.

#8 Στυλάτο smartwatch

Touchscreen smartwatch stainless steel, Diesel

Η τεχνολογία και η μόδα σε ένα απαραίτητο αξεσουάρ. Τα smartwatches δεν είναι πια μικρές μηχανές με λουράκι που κουβαλάς μαζί σου και μοιάζεις σαν καλωδιομένος φουσκωτός. Κρίνοντας από το Diesel που βλέπεις παραπάνω, είναι αρκετά κομψά και πολύ άνετα μπορείς να τα φοράς στην καθημερινότητά σου, χωρίς να μοιάζουν παράταιρα, ακόμα κι να τα φοράς με πουκάμισο και σακάκι στο γραφείο.

#9 Μποτάκια – Αρβυλάκια

Μαύρα μποτάκια, Sisley

Το πιθανότερο είναι να αγόρασες ένα ζευγάρι μποτάκια τη χρονιά που πέρασε και μάλλον δεν έμοιαζαν με αυτά που συνήθιζες μέχρι σήμερα. Τα αρβυλάκια, τύπου Dr. Martens ή τα combat boots μπήκαν στο street style, τα καλωσόρισες και καθώς φαίνεται θα τα φιλοξενήσεις αρκετά στην γκαρνταρόμπα σου.

#10 Ψαγμένο άρωμα

Colonia Sandalo, Acqua di Parma

Πέρασες την περίοδο με τις κολόνιες – αποσμητικά που τους άφηναν όλους ξερούς -στην κυριολεξία- με το πέρασμά σου. Μετά η φάση ήθελε τις πιο mainstream κολόνιες με basic μυρωδιά που άρεσαν σε όλους ή μάλλον σε όλες. Τελευταία, η κολόνια δεν είναι απλά μία επικάλυψη στην εμφάνισή σου. Είναι βασικό συστατικό και καλά κάνεις και το ψάχνεις λίγο παραπάνω. Ο γυναικείος πληθυσμός θα το εκτιμήσει δεόντως.

#11 Peacoat

Felt Peacoat, Polo Ralph Lauren

Η αλήθεια είναι ότι το 2018 οι επιλογές σου τα πανωφόρια ήταν κάτι παραπάνω από πολλές. Θα σταθώ όμως στο peacoat, έναν κλασσικό τύπο παλτό που φοριέται ανά τα χρόνια και πλέον έχει ξεφύγει από τα καθιερωμένα πλαίσια κι έχει γίνει ένα βασικό κομμάτι μιας καλά ενημερωμένης γκαρνταρόμπας. Ο Ralph Lauren είναι από τους μετρ του είδους, επομένως τη φετινή εκδοχή του κρατάμε γι’ αυτή τη χρονιά.

#12 Timeless ρολόι

Portofino Automatic Edition “150 YEARS”, IWC

Ένα καλό ρολόι ποτέ δεν είναι εκτός της μόδας, επομένως αν είναι το φετίχ σου και θες να ξεχωρίσεις, αυτό που θα κρατήσεις από το ’18 είναι η επετειακή έκδοση του Portofino Automatic Edition “150 YEARS” της IWC που είναι και θα παραμείνει εξαιρετικής αισθητικής και αξίας.

#13 Στιλάτη τσάντα

Tartan messenger bag, Sisley

Ξέρω ότι δεν αλλάζεις εύκολα το βολικό σου backpack που έχει γίνει μία προέκτασή σου καθημερινά. Αυτή η messenger bag από τη Sisley όμως, ίσως σου άλλαξε γνώμη ή απλά θα σου δώσει την ευκαιρία για μία αλλαγή το ’19.

#14 Sneakers

Speedfactory AM4sh sneakers, Adidas

Πολύ γενικός ο τίτλος αλλά η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις ένα ή δύο από όλα εκείνα τα μοντέλα των sneakers που θυμάσαι από το 2018. Λόγω ύφος, αισθητικής αλλά και τεχνολογίας, διάλεξα για τη λίστα τα AM4 της adidas που ξέρεις καλά ότι μπορείς να τα φορέσεις ακόμα και με ένα casual κοστούμι, χωρίς αυτό να τα κάνει να φαίνονται άσχημα αν τα συνδυάσεις με πιο spotive look.

#15 Classic with a twist γυαλιά ηλίου

Meteor, Ray-ban

Όταν μιλάς για γυαλιά ηλίου και σκέφτεσαι κάτι κλασικό, μία επιλογή διαχρονική τότε τα Ray-ban σου έρχονται αναμφίβολα στο μυαλό. Λογικό, αφού κάποια μοντέλα είναι πάντα η πιο safe επιλογή. Για τη χρονιά όμως που περνά δεν θα μείνουμε μόνο στα classics, αφού τα Meteor μπορούν να σου χαρίσουν εκείνο το twist που θες για να ανανεωθείς, χωρίς να φανείς και πολύ τολμηρός.

#16 Blouse-shirt

Parelthon shirt, Dante

Μία πολύ ξεχωριστή θέση στα fashion items του ’18, για όσους ψάχνουν λίγο περισσότερο αυτό που θα φορέσουν και είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν και να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα, έχει αυτό το blouse-shirt από τα Dante, το ελληνικό brand ανδρικών ρούχων. Με ιδιαίτερη αισθητική και με retro επιρροές, αυτό το item θα ανεβάσει το επίπεδο του προσωπικού στιλ. Απαραίτητη προϋπόθεση, να το συνδυάσεις σωστά.

#17 Beard oil

Hair & Beard Oil, System Professional

Τα μούσια δεν είναι απόκτημα του 2018. Από το ’17 ήδη η τάση του hipster beard είχε εξαπλωθεί και τη χρονιά που αφήνουμε πίσω σαν να βρήκε την ισορροπία της. Νομίζω είναι καλύτερα τα περιποιημένα μούσια που είδαμε το ’18 και είναι πολύ πιθανό αυτό να οφείλεται στην γνώση που είχες για το beard oil, εκείνο το μαγικό προϊόν που μπορεί να φροντίσει τα μούσια σου. Εννοείται το κρατάς και για του χρόνου.

#18 Χρωματιστά παπούτσια

Carlo Sneakers, Toms

Το 2018 εκτός από τα πολλά comebacks στα trends, είχε διευρυνθεί αρκετά και η χρωματική παλέτα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρώματα απελευθερώθηκαν, ξεχασμένες αποχρώσεις χρησιμοποιήθηκαν ξανά και μερικές έφτασαν ως τα παπούτσια που πλέον δεν είναι ανάγκη να είναι μαύρα ή καφέ.

#19 Τραγιάσκα

Γκρι τραγιάσκα, Giorgio Hatter

#20 Raincoat

Καρό raincaot, Benetton

Ίσως θυμάσαι τον μπαμπά σου στη βροχή με το κίτρινο άνορακ, να μοιάζει με πυροσβέστης. Αυτό λοιπόν, το πρακτικό πανωφόρι που χρησιμεύει σαν την προστασία σου από τη βροχή, το 2018 βρήκε μία θέση στις τάσεις των outerwear. Όχι μόνο στην φωσφοριζέ εκδοχή του φυσικά. Τα brands βοήθησαν να ανέβει κατηγορία αισθητικά και να μπορείς πια να το φοράς πιο εύκολα, ακόμα κι αν απλά ψιχαλίζει.

via

Όλη η επικαιρότητα