Ηλεία Πολιτισμός

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Καιρός να πάμε στον ΑΣΟ!

Ακούστε το άρθρο

Κεφάτη –όπως πάντα- η τελετή λήξης και η απονομή βραβείων με το αίτημα για τη μεταστέγαση να χαρακτηρίζει τη βραδιά στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας

Με την ζωντάνια που προσφέρει η νεανική κινηματογραφική δημιουργία να χαρακτηρίζει την τελετή απονομής των βραβείων ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Η τελετή αποτέλεσε ένα «τρέιλερ» για όλα όσα έγιναν κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ που, πλέον, ως θεσμός περιμένει να περάσει σε άλλο επίπεδο με την μεταστέγαση του στο χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο! Το «σενάριο» είναι έτοιμο… ας γίνει, λοιπόν, ταινία!

Μεγάλος κερδισμένος της διοργάνωσης -απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας- ήταν το «Σούπα Μόντο» του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), που πραγματευόταν ένα «δύσκολο» θέμα… την απώλεια ενός παιδιού. «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής»… Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του… Στους συμπαραγωγούς της ταινίας συναντάμε τον γνωστό γερμανό σκηνοθέτη του «Τρέξε Λόλα, τρέξε», Τομ Τίκβερ.

Η  ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

To βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε  στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων, τόσο του 21ου Φεστιβάλ όσο και της 18ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, βραβεύτηκαν ταινίες από την Ολλανδία μέχρι τη Γεωργία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιορδανία αλλά και από πολλές πόλεις και περιοχές της Ελλάδος (από το Αιγάλεω μέχρι την Σύρο και από τη Ν.Σμύρνη μέχρι τα Χανιά).

«Μικροί θεοί του κινηματογράφου»…

Στη σκηνή, για να παραλάβουν τα βραβεία τους, βρέθηκαν από μικρά παιδιά του Δημοτικού, μέχρι έφηβοι γενικών αλλά και επαγγελματικών λυκείων που διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν για τις ταινίες τους -οι «μικροί θεοί του κινηματογράφου», όπως τους χαρακτήρισε ο Νίκος Καβουκίδης, θερμός υποστηρικτής του φεστιβάλ, που προσφέρει κάθε χρόνο το ομώνυμο βραβείο.

«Θαύμα που συντελείται στην Ηλεία»…

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, η πρώην υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως «ένα θαύμα που συντελείται στην Ηλεία. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που μου έλαχε στην θητεία μου να γνωρίσω αυτήν την απίστευτη ομάδα που με πείσμα, πίστη, αφοσίωση και βαθιά αγάπη έδωσαν φτερά σ` αυτό το Φεστιβάλ».

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, τόνισε πως «στόχος του φεστιβάλ είναι να καταστήσουμε τον Πύργο τόπο κινηματογραφικής συνάντησης όλο το χρόνο, κάτι που ελπίζουμε πως σε 1-2 χρόνια, θα είναι εφικτό με έδρα μας τον ΑΣΟ. Η πόλη έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ εδώ και χρόνια, ενώ πέραν των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών αναπτύσσουμε νέες συνέργειες με δημόσιους και πανεπιστημιακούς θεσμούς».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, είπε πως η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με το Φεστιβάλ εδώ και 3 χρόνια «καθώς  πιστεύουμε πως ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι σημαντικό να περνάνε μέσα από το σινεμά, για να μην θρηνούμε κανένα κορίτσι στη θάλασσα και κανέναν Ζακ…».

Εκτός από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τη συνεργασία του και με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, ενώ ο Κώστας Δήμος, υπεύθυνος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής,  με αφορμή την απονομή του βραβείου της Βουλής, μίλησε για τη ζώνη προβολής παιδικών ταινιών που έχει θεσπίσει το κανάλι αλλά και τα «Φοιτητιβίσματα», 15λεπτα ντοκιμαντέρ που δημιουργούν φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και επίσης προβάλλει ο σταθμός.

«Μόνη λύση ο ΑΣΟ»…

Η μελλοντική μετεγκατάσταση του φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ «πρωταγωνίστησε» και στα Zizanio News, τα χιουμοριστικά καθημερινά βιντεάκια που γυρίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της του φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος ευχήθηκε «του χρόνου, από αυτήν την θέση να σας αναγγείλω πως  έχουν αρχίσει οι εργασίες…».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, αφού ευχαρίστησε τους δημιουργούς, τις κριτικές επιτροπές, τα παιδιά, και το κοινό που συμμετείχαν στις 366 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα στις 7 μέρες της διοργάνωσης, υπογράμμισε την σημασία του Pitching Lab που για πρώτη φορά διοργάνωσε ο θεσμός: «Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Υπάρχει  ειδική κατηγορία χρηματοδότησης για τέτοιες ταινίες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που όμως δεν δέχεται αρκετές προτάσεις. Φέτος θα έχετε 12 προτάσεις» είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

«Όμως, το φεστιβάλ ασφυκτιά πλέον. Η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ. Φιλοδοξώ το καλύτερο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα να στηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα το νέο  μας χώρο!»… κατέληξε ο κ. Σπύρου ανανεώνοντας το ραντεβού για το 22ο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου 2019.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Κατάμεστο ήταν το βράδυ του Σαββάτου το Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας που φιλοξένησε την τελετή λήξης του Φεστιβάλ.
«Το φεστιβάλ ασφυκτιά πλέον… η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.
«Το Φεστιβάλ είναι ένα θαύμα που συντελείται στην Ηλεία»… τόνισε η πρώην υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Παρακολουθώντας την απονομή των βραβείων από αριστερά στη φωτο διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, οι βουλευτές Έφη Σαλτάρη, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Γιάννης Κουτσούκος και ο πρ. γεν. γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός.
Παρόν στην λήξη του Φεστιβάλ ο αντιπεριφρειάρχης (και πρόεδρος του Φεστιβάλ) Γιώργος Γεωργιόπουλος που διακρίνεται στη φωτο μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ του Φεστιβάλ Χρήστο Κωνσταντόπουλο και τον εντεταλμένο σύμβουλο του Περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού, Ολυμπισμού, και Εθελοντισμού, Δημήτρη Κωσταριά… διακρίνονται επίσης και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Γιάνναρος καθώς και ο δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής.
Επιτυχημένη ήταν η παρουσίαση (και) της τελετής λήξης από τις καθηγήτριες Γκόλφυ Γαβρηλιάδη και Εύη Αναστοπούλου!
Στη σκηνή ανέβηκε και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών που ανακοίνωσε τα βραβεία για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
Παιδία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού ανέβηκαν στη σκηνή απονέμοντας βραβεία.

Όλη η επικαιρότητα