Ηλεία Πολιτισμός

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Κινηματογραφική εκπαίδευση στις φυλακές

Ακούστε το άρθρο

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου σήμερα στον Πύργο για την εκδήλωση «CINE ΦΩΣ στα κελιά των κρατουμένων»

Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Απόλλων» σήμερα, στις 16.00, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.  Πρόκειται για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Τμήματα Ανδρών και Γυναικών), με την ευθύνη και καθοδήγηση του σκηνοθέτη και καθηγητή κινηματογραφικών σχολών, Αντώνη Κόκκινου.

Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος ήταν η παραγωγή δύο ταινιών μικρού μήκους, «Το Χριστινάκι» και «Ο θανατοποινίτης», στις οποίες έπαιξαν αφιλοκερδώς ρόλους κρατουμένων και οι γνωστοί ηθοποιοί Παύλος Κοντογιαννίδης και Γιάννης Στάνκογλου και οι οποίες θα προβληθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στο στρογγυλό τραπέζι που θα ακολουθήσει θα πάρουν μέρος η Εισαγγελέας του  Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος του προγράμματος  Αντώνης Κόκκινος που κατάγεται από τον Πύργο, η διευθύντρια Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ Τίνα Πισχιντζή, ο διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πάνος Θωμαΐδης και ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του  Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τα μαθήματα διήρκεσαν από 3 Ιουλίου 2017 έως 31 Ιουλίου 2018. Συνεργάστηκαν επαγγελματίες του κινηματογράφου όλων των βασικών ειδικοτήτων και έγκλειστοι στη Φυλακή.

Η εκδήλωση στον Πύργο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

«Το Εκκρεμές του Φύλου» για την άρση των διακρίσεων και την έμφυλη ισότητα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο πλαίσιο της συνεργασίας του, για τρίτη συνεχή χρονιά, με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων παρουσιάζει σήμερα, στις 11 πμ στο θέατρο «Απόλλων», στο πλαίσιο του  αφιερώματος  «Το Εκκρεμές του Φύλου», ταινίες που προσεγγίζουν ποικιλοτρόπως ζητήματα του Φύλου και προωθούν την έμφυλη ισότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων που προκύπτουν εξαιτίας του φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών, όπως η φυλή, η τάξη, η θρησκεία, οι προσωπικές επιλογές, οι πολιτικές πεποιθήσεις κλπ.  Θα ακολουθήσει συζήτηση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, σήμερα στην Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και ώρες 15:00-18:00 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με την Εύα Σπαθάρα, εκπαιδευτικό, στέλεχος της ΓΓΙΦ, με θέμα  «Εκπαιδεύοντας εκπαιδευτικούς για τα φύλα».

Όλη η επικαιρότητα