Μεσσηνία

25 ανήλικοι παράτυποι μετανάστες έχουν «ξεμείνει» στα κρατητήρια της Καλαμάτας

Ακούστε το άρθρο

Λιμενικό και Αστυνομία έχουν τελειώσει τις διαδικασίες αλλά οι δομές είναι γεμάτες…

Τρία σκάφη με παράτυπους μετανάστες έφτασαν το τελευταίο διάστημα στην Καλαμάτα, με τον αριθμό τους να αγγίζει τους 230.
Από την πρώτη στιγμή, πέραν των συνθηκών φιλοξενίας, Λιμενικό και Αστυνομία ασχολήθηκαν με τα γραφειοκρατικά ζητήματα, προκειμένου όλοι να φύγουν από την πόλη και να οδηγηθούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία που ακολουθείται για τους ανήλικους είναι διαφορετική και μπερδεμένη, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα 25 ανήλικα άτομα να έχουν «ξεμείνει» στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας.
Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με την αρμόδια αρχιφύλακα Θεοδώρα Κωνσταντίνου, προκειμένου να ενημερωθεί για την όλη κατάσταση.
Αυτό που μας τόνισε είναι ότι δεν ευθύνεται η Αστυνομία, μιας και έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες από την Υπηρεσία της, αλλά τα Κέντρα Φιλοξενίας που είναι ασφυκτικά γεμάτα.
Αναφερόμενη στη διαδικασία που ακολουθείται όταν παράτυποι μετανάστες φτάνουν στην περιοχή μας μέσω θαλάσσης, η κα Κωνσταντίνου σημείωσε ότι αρχικά αναλαμβάνει το Λιμενικό Σώμα, στο οποίο ανήκει το ποινικό κομμάτι, ενώ στη συνέχεια αυτά τα άτομα περνούν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ώστε να γίνει η διοικητική απέλαση.
Εξαίρεση στη διαδικασία απέλασης, όπως μας εξήγησε η αρχιφύλακας, αποτελούν οι ευάλωτες ομάδες, ήτοι οι οικογένειες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Κατά τη συνήθη διαδικασία, πρόσθεσε, και ανάλογα με τις εκάστοτε διαταγές του Αρχηγείου, στις οικογένειες χορηγείται Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελευθέρωσης, ενώ για τα ανήλικα και κατόπιν ενημέρωσης του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, υπάρχει μέριμνα προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ειδικές δομές.
Μέχρι, λοιπόν, να γίνει η μετακίνηση στις ειδικές δομές μένουν στα κρατητήρια.
Για το λόγο αυτό στην Καλαμάτα υπάρχουν 25 ανήλικα, μέσου όρου ηλικίας 16 ετών.


Οι παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Καλαμάτα
Όσον αφορά στον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν στην Καλαμάτα το τελευταίο τρίμηνο, η αρμόδια του Τμήματος Αλλοδαπών μάς ίπε ότι η Υπηρεσία της διαχειρίστηκε συνολικά περί τους 230,οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα με πλωτά μέσα. Κάποιοι απ’ αυτούς, πρόσθεσε, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια γειτονικών Νομών για περαιτέρω διαχείριση, ενώ οι υπόλοιποι σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης.
Οι δε οικογένειες, ήτοι περί τα σαράντα πέντε άτομα, αφέθησαν ελεύθερες.
Από τα συνολικά πενήντα ασυνόδευτα ανήλικα, σχεδόν τα μισά έχουν απορροφηθεί από Δομές Φιλοξενίας, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας μέχρι να βρεθεί χώρος σε αντίστοιχη Δομή.
Από την πλευρά της η αρχιφύλακας ανέφερε ότι η Υπηρεσία της κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρόσθεσε ότι «μακάρι η όλη διαδικασία να γινόταν ταχύτερα».

Πηγή: Εφ. Θάρρος Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα