Ιστορικά Σαν Σήμερα

28 Ιουνίου 1979, Μία ιστορική στιγμή στη νεότερη ελληνική ιστορία, μία καθοριστική απόφαση για την πορεία της Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο

Πώς η Ελλάδα πήρε τον ευρωπαϊκό δρόμο

Της Γιούλης Ηλιοπούλου

Ήταν σαν χθες, 28 Ιουνίου 1979 όταν η ελληνική βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία επικύρωσε  τη συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.

 Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές (175 της Νέας Δημοκρατίας, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, 1 του ΚΚΕ Εσωτερικού, 1 της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι), κατά 104 (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ενώ τρεις βουλευτές (Ιωάννης Ζίγδης, Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς) δηλώνουν «παρών».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 1979.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτιμούσε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα επέλυε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας: την οικονομική υπανάπτυξη, την ανασφάλεια, την τότε πολιτική ανωμαλία ενώ θα συνέβαλε και στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εξάλλου θα μπορούσε ως ευρωπαϊκή χώρα να είναι «παρούσα» και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η «σχέση» της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένη μορφή με την υποβολή αίτησης για σύνδεση με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τον Ιούνιο του 1959.

Τον Ιούνιο του 1961 υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας- ΕΟΚ. Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας ωστόσο θα διακοπεί απότομα με τη στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1967. Επανεργοποιείται εκ νέου μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Ο στόχος όμως της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ήταν η επιδίωξη της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος.

 Η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που ο K. Καραμανλής απηύθυνε στον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.

Όλη η επικαιρότητα