Ηλεία Πολιτισμός

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: Η κορυφαία διοργάνωση του καλοκαιριού!

Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη όλων των μορφών τέχνης είναι το μεγάλο στοίχημα για το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, το οποίο φέτος θα είναι αναβαθμισμένο με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος έγινε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ‘Ο Ηλείος’ Αλέξης Μανωλόπουλος και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ξένια Σαφαρή.

Όλες οι μορφές τέχνης

«Πεποίθησή μας τα χρόνια που διαχειριζόμαστε το Φεστιβάλ είναι ότι, μπορεί ο θεσμός να διανθιστεί με όλες τις μορφές τέχνης, αγκαλιάζοντας το σύνολο του πολιτιστικού φάσματος.  Έτσι το Θέατρο, η Μουσική αλλά εφέτος για πρώτη χρονιά και ο κινηματογράφος, μας δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία, μέσω της δουλειάς γνωστών στο ευρύ κοινό και αγαπημένων καλλιτεχνών, αλλά και με νέους δημιουργούς που παρουσιάζουν το έργο τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος και τόνισε: «Βασικός μας στόχος για τη φετινή χρονιά είναι η αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος, μέσω της αρμονικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης των πολιτιστικών υποδομών, δεδομένα που οφείλει να παντρεύει ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας».

Με 22 εκδηλώσεις!

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει  22 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων 12 παραστάσεις, 3 συναυλίες, κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη και το  Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών, ενώ θα ανοίξει για τέταρτη συνεχή χρονιά και το Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

«Το φετινό Φεστιβάλ προσπαθεί να φέρει τον θεσμό πιο κοντά στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, ενώ έμφαση δόθηκε στην δωρεάν παροχή εκδηλώσεων, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες και παραστάσεις και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ο πολιτισμός στα δύσκολα χρόνια της κρίσης δεν είναι περιττή πολυτέλεια, αλλά το τελευταίο καταφύγιο αυτών που έχουν ανάγκη για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Εμείς ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε πολιτισμό και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις απλόχερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανωλόπουλος.

Από την πλευρά της η κα Σαφαρή υπογράμμισε:  «Η φιλοσοφία του φετινού «28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας» είναι πολύ απλή και ταυτόχρονα σηματοδοτεί κάτι νέο.  Θέλουμε το φεστιβάλ να είναι ένα «καταφύγιο» για τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα επιλογής μέσα από διαφορετικά είδη παραστάσεων και συναυλιών».

Το πρόγραμμα

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας ανοίγει τις πύλες του στις 9 Ιουλίου 2018 και η αυλαία πέφτει στις 26 Αυγούστου 2018.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ

-Παρασκευή 13/07/18 – Συναυλία

Παντελής Θαλασσινός & Βασίλης Σκουλάς “Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι… ”

Μια μοναδική μουσική συνάντηση των δύο μεγάλων τραγουδοποιών κι ερμηνευτών, μια ξεχωριστή σύμπραξη μέσα από τις φωνές και τα τραγούδια τους, που χαράσσουν τις εικόνες, τις μνήμες, τα συναισθήματα μας εδώ και πολλά χρόνια.

-Σάββατο 14/07/18 – Παράσταση θεατρικής ομάδας 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας «Αλέξανδρος Κοσμόπουλος»

«Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη

Μετάφραση, σκηνικά, κοστούμια, επιμέλεια αφίσας , προγράμματος και σκηνοθεσία: Ιωάννα Παπαδάκη – φυσικός 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας.

-Παρασκευή 20/07/18 – Παράσταση

Νιλ Σάϊμον: «Παράξενο ζευγάρι», με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Γιάννη Ζουγανέλη.

Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Σάιμον «Παράξενο Ζευγάρι» , μετά την μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα τώρα σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Γιάννης Ζουγανέλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Βάσω Γουλιελμάκη, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Γιώργος Χατζής, Ντίνος Σπυρόπουλος, Ερμόλαος Ματθαίου.

-Κυριακή 29/07/18 – Παράσταση

Σοφοκλή «Αντιγόνη», με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου και Μιχάλη  Σαράντη.

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

-Πέμπτη 02/08/18 – Παράσταση

ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Αισχύλου «Αγαμέμνων»

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά την επιτυχία του Επτά επί Θήβας, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, Αγαμέμνων. Στο διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου. Κλυταιμήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός.

-Παρασκευή 03/08/18 – Παιδική Παράσταση 

Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη: «Χάνσελ και Γκρέτελ»

Η παράσταση, γεμάτη χρώματα και φως, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, με διαλεχτούς ηθοποιούς – τραγουδιστές, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια και όπως πάντα, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια.

-Τετάρτη 08/08/18 – Παράσταση 

Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη project»

Φέτος το καλοκαίρι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το  πεντάπρακτο αριστούργημα του Ρεθυμνιώτη ποιητή, τη  διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης,  το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα, σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική πανδουρίδας, κιθάρας, μαντολίνου, κλαρίνου, βιολιού , κρουστών και υψηλού επιπέδου υποκριτικών ερμηνειών.

-Δευτέρα 13/08/18 – Παράσταση

Βασίλη Μυριανθόπουλου – Βαγγέλη Χατζηνικολάου: «Μόλις Χώρισα»

Το έργο  του Βασίλη Μυριανθόπουλου και Βαγγέλη Χατζηνικολάου που αγάπησαν το κοινό και οι κριτικοί με πρώτο ανέβασμα το 1998 και κινηματογραφική ταινία το 2008 περιοδεύει για πρώτη φορά  σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου, σε μια νέα μοναδική εκδοχή!

-Σάββατο 18/08/18 – Συναυλία

Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση υπό τον τίτλο: «Βαμβακάρης – Μπιθικώτσης…  ο ρεμπέτης και ο σερ»

Τραγουδούν: Στέλιος Βαμβακάρης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, , Εβελίνα Αγγέλου,  Σωτήρης Δογάνης, Νίκος Γραίγος, Ελεάννα Φινοκαλιώτη.

-Τετάρτη 22/08/18 – Παράσταση

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας «Οιδίπους, ο μύθος της ιστορίας του κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες».

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΗΠΟΥ ΟΙΚΙΑΣ ΤΑΤΑΝΗ

-Δευτέρα 09/07/18 Παράσταση

Γιώργου Γαλίτη: «Ραδίκια ανάποδα»

Μια μοναδική περιοδεία που παρουσιάζει σε όλη την Ελλάδα τον ξεκαρδιστικό μονόλογο του Γιώργου Γαλίτη. Με την ενέργειά του επί σκηνής δεν λέει να μας αφήσει χρόνους, να μείνει στον τόπο και να τινάξει τα πέταλα.

-Δευτέρα 23/07/18 Παιδική Παράσταση

Γιάννη Καλατζόπουλου: «Η νεράιδα του φεγγαριού», με τη Σάρα Εσκενάζυ.

-Κυριακή 15/07/18,  Τρίτη 17/07/18 & Πέμπτη 19/07/18 (Α΄ Μέρος)

Τρίτη 24/07/18,  Τετάρτη 25/07/18 & Πέμπτη 26/07/18 (Β΄ Μέρος)

Βραδιές Προβολών Ταινιών Μ. Κακογιάννη

«Α’ μέρος κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»

-ΚΥΡΙΑΚΗ 15/07/18 «ΗΛΕΚΤΡΑ» (1962)

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ.

-ΤΡΙΤΗ 170/07/18 «ΤΡΩΑΔΕΣ» (1971)

Πρωταγωνιστούν:  Κάθριν Χέμπορν, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ειρήνη Παππά, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

-ΠΕΜΠΤΗ 19/07/18 «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» (1977)

Βασισμένο στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Πρωταγωνιστούν: Τατιάνα Παπαμόσχου, Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καρράς, Πάνος Μιχαλόπουλος.

– «Β’ μέρος κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ»

-ΤΡΙΤΗ 24/07/2018 «ΓΛΥΚΕΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» (1986)

Πρωταγωνιστούν: Ράντι Κουέηντ , Φράνκο Νέρο , Τζέιν Αλεξάντερ,  Ειρήνη Παπά, Κάτια Δανδουλάκη, Κάρολ Λωρ, Τζον Κόλλουμ, Τζοάννα Πέττετ, Ζαν-Πιέρ Ωμόντ, Πιέρ Βανέκ

-ΤΕΤΑΡΤΗ 25/07/2018 «ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΩΣ» (1992)

Κωμωδία με τους: Ειρήνη Παππά, Στράτος Τζώρτζογλου, Ελένη Γερασιμίδου, Πάνος Μιχαλόπουλος.

-ΠΕΜΠΤΗ 26/07/2018 «ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ»

Από το ομώνυμο έργο του Άντον Τσέχοφ

-Σάββατο 28/07/18 – Εκδήλωση

3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών

Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία  Ομογενών Αμερικής – Καναδά και με την συμμετοχή των απόδημων Ηλείων από κάθε σημείο του πλανήτη, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το «3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ

-Σάββατο 04/08/18 – «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα

Οι Εκκλησιάζουσες στήνουν έναν χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν στη ζωή τον χώρο και το χρώμα που της ανήκει.

Τα τραγούδια της παράστασης είναι βασισμένα στην ελληνική δημοτική μουσική παράδοση.

Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος,  Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Σταρόβας, Σοφία Μουτίδου, Ησαΐας Ματιάμπα, Χάρης Γρηγορόπουλος, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιάννης Κρητικός, Τάκης Βαμβακίδης, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Θανάσης Πατριαρχέας και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

-Τρίτη 14/08/18 – ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ  Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας παρουσιάζει το διάσημο έργο του Λόρκα, μια ποιητική ελεγεία και ταυτόχρονα μια πολιτική αλληγορία.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

-Κυριακή 26/08/18 – Συναυλία

Μουσικό Σύνολο «Τα χρώματα της Ήλιδας»

Η μεγαλύτερη ορχήστρα του νομού Ηλείας επί σειρά ετών παρουσιάζει ξεχωριστές παραστάσεις – μουσικά αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, δίνοντας τον δικό τους ξεχωριστό τόνο, μέσω μελωδιών συμφωνικής μουσικής. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΝΥΧΤΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και του ΥΠ.ΠΟ. στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όλη η επικαιρότητα