Αχαϊα

2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτ. Αχαΐας – Δέδες για Πατρών-Πύργου: Οι εκπτώσεις έσωσαν τον δρόμο

Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Το συνέδριο ξεκίνησε με τοποθέτηση του δημάρχου Χρήστου Νικολάου, ο οποίος πρωτίστως ζήτησε τη δημοπράτηση των διωρύγων του Πηνειου για την άρδευση 100.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων.
Επιπλέον στάθηκε στην αξιοποίηση του Αεροδρομίου Αράξου και για τη διακίνηση εμπορευμάτων της αγροτικής γης.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αγροτική οδοποιία , με 1 εκατ. για Λαρίσσο και Μόβρη, αλλά και διεκδίκηση μισού εκατομμυρίου για Ωλενία και Δύμη

Ο περιφερειάρχης Απ.Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι μέσα στην κρίση άντεξαν όλοι σχεδόν οι τομείς που χαρακτηρίζουν τη Δυτική Αχαΐα όπως η βιομηχανία, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.
Τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της ΒΙΠΕ και αξιοποίηση του Αράξου, έστω και μέσω της Fraport.

ΔΕΔΕΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ

Ο γγ υποδομών Γ.Δέδες υποστήριξε πως αν δεν υπήρχαν οι εκπτώσεις στις 8 εργολαβίες δεν πετύχαινε η χώρα τη χρηματοδότηση και ο τόπος θα έμενε με τον ίδιο δρόμο, 1 ρευμα αν κατεύθυνση και χωρις διαχωριστικό διάζωμα

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στον δρόμο της ανάπτυξης, αλλά αναζητώντας την πιο πολύ αποτελεσματικά, εισέρχεται ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος το σήμερα, μαζί με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», υπουργεία και πλειάδα θεσμικών και παραγωγικών φορέων, θα πραγματοποιήσει στην Κάτω Αχαΐα το Β΄ Αναπτυξιακού Συνεδριο Δ. Αχαΐας.Η αρχή του συνεδρίου ήταν προγραμματισμένη στις 9.30 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Η ΑΡΧΗ

Αρχικά θα προβηθούν σε βίντεο τα στοιχεία για τους δείκτες της τοπικής οικονομία της περιοχής,για να ακολουθήσουν ουσιαστικοί χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Χ. Νικολάου, τον περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα και άλλους.

Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ

Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου θα αφορά στην ανάπτυξη και στα έργα υποδομής, τις προοπτικές και τις προσκλήσεις, μέσα από ομιλίες-εισηγήσεις.Εμφαση στον περιφερειακό δρόμο Κ. Αχαΐας-Αράξου, στην ΝΕΟ Πατρών-Πύργου και στη διάβρωση των ακτών θα δώσει ο Χ. Νικολάου, στο Φράγμα Πείρου-Παραπείρου και την αναγκαιότητα σύστασης Φορέα Διαχείρισης ο πρόεδρος του Β. Αϊβαλής και ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θ. Καρπής, στην υδροδότηση του Λαρίσου ο αντιδήμαρχος Β. Γκοτσόπουλος,για τις υποδομές και τις θεσμικές δομές της πολιτείας ο επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου Π. Γεωργακόπουλος και για το αεροδρόμιο Αράξου ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας ο αερολιμενάρχης Γ. Γκουβίτσας.Στα έργα υποδομής και την επιχειρηματικότητα θα αναφερθεί η -προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής (ΠΔΕ) Αλκηστις Σταθοπούλου, στα νέα έργα υποδομών, τις νέες επενδύσεις και τις προοπτικές ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δ. Διαμαντόπουλος, στη συμβολή των λατομικών εταιριών στην τοπική ανάπτυξη θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος των Λατομείων, στην κυκλική οικονομία ο χημικός μηχανικός της εταιρίας «Λιπαντικά Αχαΐας» Γ. Μπρίλης, στη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη ο π. γγ του υπουργείου δικαιοσύνης Μ. Σκανδάμης, διδάκτωρ Νομικής και στη διαχείριση αστικών απορριμμάτων ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σ. Τραχάνης.Ειδικότερες επισημάνσεις θα κατατεθούν, για τα αρχαιολογικά ευρήματα- και τους επισκέψιμους χώρους της Δύμης από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, για τον αθλητισμό και τον ανεμοπτερισμό Σανταμερίου από τον πρόεδρο του ΟΤΑΔ Ξ. Μπαχρά, για τον ακαδημαϊκό αθλητισμό από τον Χ. Σαράντης και για το εθνικό πάρκο υγρότοπων Κοτυχίου-Στροφιυλιάς ως νέος προορισμός οικοτουριστικής ανάπτυξης από τη συντονίστρια του Φορέα Γεωργία Καραμπέρου.Επί όλων των παραπάνω παρεμβάσεις θα κάνουν οι βουλευτές: Σία Αναγνωστοπούλου, Α. Κατσανιώτης, Ι. Φωτήλας και Ν. Νικολόπουλος.

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η δεύτερη ενότητα, είναι ταυτισμένη με το βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, δηλαδή την αγροτική ανάπτυξη.Ειδικότερα, για την άρδευση, τη δημοπράτηση διωρύγων και την εκπόνηση μελέτης δικτύου θα μιλήσει ο δήμαρχος και ο γεωλόγος της ΠΔΕ, για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 εκπρόσωπος του υπουργείου, για την ενέργεια ο προϊστάμενος περιφερειακής αγροτικής οικονομίας Σ. Βέρρας, για τις επενδύσεις, την παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση ο αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΠΔΕ) Σ. Μαυρόγιαννης, για την αλιεία, το καταφύγιο Αλυκών και το ιχθυοτροφείο Πάππα, η Μαρίνα Πέτρου της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, για τις αποζημιώσεις, τη φορολογία και ασφάλιση ο γραμματέας του συλλόγου των Δ. Φλίγκος, ενώ θα ακολουθήσουν εισηγήσεις για τις νέες ευκαιρίες-δράσεις CLLD LEADER 2014-2020 από τον Ι. Ανδρεόπουλος (στέλεχος ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε) και παρέμβαση από τον βουλευτή Α. Κατσανιώτη.

Πηγή: pelop.gr 

Όλη η επικαιρότητα