Ηλεία

2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Εθελοντισμός στην πράξη από μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Ακούστε το άρθρο

Με την σκέψη στο συνάνθρωπο και με διάθεση για προσφορά, το 2ο δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδας πραγματοποίησε μία διαφορετική δράση για την εβδομάδα εθελοντισμού.

Μία δράση που έφερε στο επίκεντρο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν, κατανοώντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι όλοι μπορούν κάποια στιγμή στη ζωή τους να βρεθούν σε δύσκολη θέση και να χρειαστούν το χέρι του συνάνθρωπου για να σταθούν στα πόδια τους.

Οι δάσκαλοι του σχολείου Χρήστος Νικολούτσος, Θεοδόσης Αντωνόπουλος, Ελισάβετ Γιαννοπούλου και Χρύσα Φραντζή, μαζί με την κοινωνική λειτουργό του σχολείου Νικολέτα Διονυσοπούλου και τους μαθητές της Ε’ τάξης και της Στ’ τάξης, ενεργοποιήθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο συσσίτιο, που απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Με ανιδιοτέλεια

Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, επιζητούσαν μία δράση με την οποία θα υπήρχε αλληλεπίδραση των παιδιών με ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, καθώς η ζωή τους έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αποφάσισαν λοιπό να απευθυνθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου Ήλιδας. Αφού προετοίμασαν τα παιδιά μία εβδομάδα νωρίτερα για την δράση, τους εξήγησαν τι σημαίνει εθελοντισμός, ανιδιοτελής προσφορά και αλληλεγγύη, τους ζήτησαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα, παιχνίδια και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Αυτό που τόνισαν οι εκπαιδευτικοί ήταν η σημασία να προσφέρουν τα παιδιά κάτι δικό τους για να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους και πραγματικά η κινητοποίηση των παιδιών ήταν συγκινητική.

Συγκεντρώθηκαν περίπου σαράντα σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης οι οποίες στην συνέχεια μεταφέρθηκαν από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Εκεί οι μαθητές ανέλαβαν και κατηγοριοποίησαν τα είδη και τα τοποθέτησαν στα ράφια και εν συνεχεία ενημερώθηκαν για την λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.

Επιπλέον, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματική δράση κατά την οποία ανέλαβαν συγκεκριμένους ρόλους και τους ζητήθηκε να επιλέξουν τα ίδια ανάλογα με το ρόλο τους, ποια είδη θα τους χρησίμευαν για να μπορούν να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Κάποια παιδιά υποδύθηκαν ότι είναι πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας.

Έτσι, τους δόθηκε η δυνατότητα να βγουν από το πλαίσιο της ασφάλειας και να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν ανάγκες είναι άνθρωποι που ζουν δίπλα μας.

Παράλληλα, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή και με ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου, τους έδωσαν πράγματα και συνομίλησαν μαζί τους.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι ο εθελοντισμός είναι υπόθεση όλων μας και ότι εκτός από υλικά αγαθά μπορούμε να προσφέρουμε κάτι από εμάς (εθελοντική αιμοδοσία) ή κάποια άλλη υπηρεσία.

Βοήθησαν στην προετοιμασία

Επόμενος σταθμός ήταν το κοινωνικό συσσίτιο και εκεί τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν πώς ετοιμάζεται το φαγητό και διανέμεται στους ωφελούμενους και μάλιστα βοήθησαν και στην προετοιμασία του γεύματος και μοίρασαν το φαγητό.

Και σε αυτή την περίπτωση ενημερώθηκαν για την λειτουργία του συσσιτίου και ήρθαν σε επαφή με ωφελούμενους και συνομίλησαν μαζί τους.

Αυτό που επεσήμαναν οι εκπαιδευτικοί είναι ότι η βιωματική μάθηση είναι πολύ σημαντική γιατί δίνει στα παιδιά ερεθίσματα ώστε να μπορέσουν να τα καλλιεργήσουν και να γίνουν καλύτεροι πολίτες με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

Το 2ο δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδας δίνει ξεχωριστή βαρύτητα σε δράσεις που αναδεικνύουν τις παραπάνω έννοιες και αξιοποιούνται διδακτικά, μέσα από βιωματικές, ενεργητικές και συμμετοχικές πρακτικές.

Όλη η επικαιρότητα