Ηλεία

2ο Γυμνάσιο: Η Αμαλιάδα «συναντά» την Ευρώπη!

Ακούστε το άρθρο

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 Η Αμαλιάδα ‘συναντά’ την Ευρώπη και η Ευρώπη ‘συναντά’ την Αμαλιάδα, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.

Πρόκειται για την τριετή συνεργασία ERASMUS+ PROGRAMME KA 2 “European Schools Go Green” , όπου συμμετέχει το 2ο Γυμνάσιο μαζί με τα σχολεία ‘GoetheGymnasium’ του Κάσελ της Γερμανίας και ‘GalileoGalileiTechnicalHighSchool’ της Γένοβα της Ιταλίας.

 

Εποικοδομητική χρονιά

Η πρώτη χρονιά του προγράμματος έφθασε στο τέλος της και ήταν άκρως εποικοδομητική και ελπιδοφόρα, όχι μόνο για τους μαθητές του και τους εκπαιδευτικούς, αλλά για την πόλη γενικότερα αφενός μεν γιατί η επαφή με τα σχολεία των δύο άλλων χωρών αποφέρει οφέλη σε πολλαπλό επίπεδο, αφετέρου γιατί το θέμα που πραγματεύεται το πρόγραμμα και έχει αναφορά στο περιβάλλον και την προστασία του, αφορά όλους τους πολίτες και έρχεται να αφυπνίσει συνειδήσεις και ουσιαστικά βάζει τον προβληματισμό που πρέπει να έχουν όλοι αναφορικά με το σήμερα και το αύριο του τόπου, της χώρας, του πλανήτη, αφού η οικολογική καταστροφή δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι υπαρκτή.

Με την εικαστική έκθεση με δημιουργίες των μαθητών του 2ου Γυμνασίου που διοργανώθηκε πρόσφατα στο σχολείο και παρουσιάσαμε σε σχετικό ρεπορτάζ της ‘Πατρίς’ πήραμε μία γεύση και της δουλειάς των παιδιών αλλά και του τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας.

Συνεργασία

Για το 2ο Γυμνάσιο η φετινή χρονιά ήταν διαφορετική και γεμάτη, καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί ‘γνωρίστηκαν’ με δύο μεγάλα με σπουδαία ιστορία και επιτεύγματα σχολεία, τα φιλοξένησαν στην πόλη και είχαν την ευκαιρία να τους παρουσιάσουν την περιοχή και το σχολείο και τους δημιουργικούς και δραστήριους μαθητές.

Τα τρία σχολεία επικοινώνησαν, μελέτησαν το θέμα τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ολέθριες επιπτώσεις της ανθρώπινης ασυδοσίας στη Φύση, την κλιματική αλλαγή, την πιθανότητα ενός ζοφερού μέλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την οικολογική ισορροπία.

Παράλληλα, εστίασαν στην ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών σχολείων, επιμόρφωσης και δημιουργικότητας, ενώ συμμετείχαν σε δράσεις με οικολογικό χαρακτήρα, επισκεφθήκαν εικαστικές εκθέσεις εμπνευσμένες από τη σχέση μας με τη φύση.

Αντάλλαξαν ιδέες και υλικό μέσω διαδικτύου και ανέπτυξαν  με τη χρήση ψηφιακών μέσων ιδέες και εργασίες.

Όπως ανέφερε η εικαστικός- εκπαιδευτικός Αικατερίνη Ανδρέου, υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus+ “EuropeanSchoolsGoGreen” 2017 – 2020 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας:

«Με ομαδοσυνεργατική στρατηγική οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας ενίσχυσαν τη  δημοκρατική αγωγή και κοινωνικοποίηση των μαθητών. Καλλιεργήθηκαν η ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και καλλιέργεια δεξιοτήτων με αποτέλεσμα να προαχθεί το συναίσθημα κοινωνικής ευθύνης».

 

Η εξέλιξη

Οι μαθητές εξελίχθηκαν, δημιούργησαν πολλά πράγματα, μυήθηκαν στον κόσμο του eTwinning και τις διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας και συνεργασίας των ευρωπαϊκών σχολικών κοινοτήτων.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της χρονιάς προετοιμάστηκε και η επίσκεψη των σχολείων- συνεργατών τους, αναπτύχθηκαν συνεργασίες, ενώ έγιναν πολλές συναντήσεις με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Τον Οκτώβριο του 2017 είχε στεφθεί με επιτυχία και η πρώτη οργανωτική συνάντηση των υπεύθυνων καθηγητριών του προγράμματος και των τριών σχολείων, στο GoetheGymnasium, το οργανωτικό σχολείο του «EuropeanSchoolsGoGreen”,στο Κάσελ της Γερμανίας.

Κορυφαία στιγμή όμως ήταν η δεύτερη συνάντηση με τους εταίρους που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών και από τις τρεις χώρες. Ήταν η εβδομάδα 23 με 27 Απριλίου 2018, που θα μείνει αξέχαστη καθώς ήταν μία εβδομάδα γεμάτη δραστηριότητες, ομαδικές εργασίες , ανακαλύψεις και δημιουργίες εβδομάδα.

«Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Γερμανία και Ιταλία μαζί με τους μαθητές μας , τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν με μεγάλη χαρά και ζεστασιά, τους γονείς , κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας , με την στήριξη και φροντίδα των τοπικών αρχών και υπηρεσιών , συνέθεσαν μία δυνατή ανάμνηση και έφορο έδαφος για ένα καλύτερο μέλλον» θα πει η κα Ανδρέου.

 

Η φιλοξενία

Το πρόγραμμα φιλοξενίας των μαθητών των ξένων σχολείων περιελάμβανε ξενάγηση στο σχολείο, υλοποίηση εργασιών στην ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη αίθουσα του σχολείου, συζητήσεις και επισκέψεις με λεωφορείο που παρείχε ο δήμος Ήλιδας στο κολυμβητήριο της Αμαλιάδας, στην παραλία της Κουρούτας, στην Αρχαία Ολυμπία, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κοτσανά, την Εστία Επιστημών της Πάτρας όπου είδαν την θεματική ενότητα «Αναζητώντας τους νόμους της φύσης», το λιμάνι της Πάτρας, το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα, το κάστρο Χλεμούτσι, το λιμάνι της Κυλλήνης.

Τις αντιπροσωπείες υποδέχτηκε και ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, όπου αντάλλαξαν δώρα, ενώ οι επισκέψεις στο κέντρο της Αμαλιάδας άλλαξαν τους ρυθμούς της καθημερινότητας με τα νέα παιδιά να μιλούν μεταξύ τους τέσσερις γλώσσες, γνωρίζοντας την ελληνικού κουλτούρα και φιλοξενία.

«Τα πρώτα αποτελέσματα της φετινής δουλειάς είναι εμφανή και παραπάνω από αισιόδοξα. Οι μαθητές και των τριών σχολείων δημιούργησαν νέες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας και άνοιξαν  κανάλια επικοινωνίας . Εκτέθηκαν, συνεργάστηκαν με ζήλο, χρησιμοποίησαν με νέους δημιουργικούς τρόπους τον ελεύθερο χρόνο τους και τα ηλεκτρονικά μέσα, έμαθαν πολλά και ταξίδεψαν σε μέρη που, ερεύνησαν, αμφισβήτησαν και δημιούργησαν με αυξανόμενο ενθουσιασμό. Και … Συνεχίζουμε ..!» αναφέρει ο διευθυντής και νοι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

Να σημειωθεί ότι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Γούναρης και οι εκπαιδευτικοί, Ανδρέου Αικατερίνη, Βασιλόπουλος Γρηγόρης, Καρβουνιάρη Έφη, Ραμπαβίλα Αντωνία, Σαλβάνου Σταυρούλα, Σπυρόπουλος Χαράλαμπος, Τζαβάρα Μαρία και Χάρδα Ελένη.

Όλη η επικαιρότητα