Ηλεία Ομογένεια

2ο Πανηλειακό αντάμωμα Ομογενών στην Αμαλιάδα [VIDEO]

Ακούστε το άρθρο

Η «καρδιά» της Ομογένειας θα χτυπήσει στην Αμαλιάδα το ερχόμενο Σάββατο και συγκεκριμένα στην οικία Τατάνη, όπου θα πραγματοποιηθεί το «2ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών».

Πρόκειται για μία εκδήλωση που ξεκίνησε πέρυσι σε μία προσπάθεια να ανταμώσουν όλοι οι ομογενείς της Ηλείας και ο στόχος είναι να γίνει θεσμός.

Το 2ο Αντάμωμα έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ του Σαββάτου (29/8/2017)  στον κήπο της οικίας Τατάνη και την διοργάνωση έχει ο δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Πανηλειακή Ομοσπονδία Ομογενών Αμερικής- Καναδά.

 

Ετήσια συνάντηση

Χθες, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και έκανε κάλεσμα σε όλους τους ομογενείς να δώσουν το παρών το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση και να γιορτάσουν την επανασύνδεσή τους με τις ρίζες τους.

«Το 1ο Αντάμωμα του 2016 άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με αποτέλεσμα για φέτος οι προσδοκίες όλων να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Εμείς ως Δήμος επιδιώκουμε να θεσμοθετήσουμε το αντάμωμα και να το αναβαθμίσουμε στη συνείδηση των απόδημων κυρίως Ηλείων. Αυτοί είναι που θα πρέπει να έχουν ως σημείο συνάντησης των θερινών τους διακοπών το Τατάνειο και το ετήσιο αντάμωμά τους. Εμείς ως Δήμος Ήλιδας από την πλευρά μας, προσπαθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να αναβαθμίζουμε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης προκειμένου να κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και να θυμίζει σε όλους τους λόγους που οδήγησαν τόσα εκατομμύρια Ελλήνων στην ξενιτιά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Το πρόγραμμα

Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει καταρτιστεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας Γιώργο Βούκανο και περιλαμβάνει την  Φιλαρμονική των Λεχαινών «Ορφεύς» σε κομμάτια μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και τραγούδια της ξενιτιάς υπό τον μαέστρο Ευρυσθένη Χατζηγιάννη. Μαζί τους θα συμπράξουν στο βιολί η Αλεξάνδρα Συλαϊδή και στην ερμηνεία η Στεφανία Συλαϊδή.

Και φέτος την δική της ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση θα έχει η Θεατρική Ομάδα Ήλιδας «ερασιΤΕΧΝΕΣ», η οποία θα πραγματοποιήσει μία αφηγηματική αναδρομή με ζωντανές εικόνες από την μετανάστευση των Ελλήνων. Την σκηνοθεσία έχει ο Χάρης Κότσιφας και τα μέλη της ομάδας θα παρουσιάζουν όλες τις μεταναστευτικές περιόδους από τον 16ο αιώνα έως τις μέρες μας.

«Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι ο χώρος του Τατανείου όπου γίνεται κάθε χρόνο η εκδήλωση δεν αποτελεί τυχαία επιλογή, αφού πρόκειται για την ιστορική οικεία της οικογενείας του Πέτρου Τατάνη, του πρώτου εκδότη και ιδρυτή της μεγαλύτερης Ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης, του «Εθνικού Κήρυκα». Καλώ λοιπόν όλους τους απόδημους Ηλείους από κάθε μέρος του πλανήτη, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, να συμμετέχουν το ερχόμενο Σάββατο στις 9 το βράδυ, στο 2ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι στην όλη διοργάνωση ήταν ξεχωριστή και η συνδρομή του Κοινωφελούς Σωματείου για την προαγωγή του Πολιτισμού και του Τουρισμού στον Δήμο Ήλιδας, του σωματείου «Πύρρων ο Ηλείος».

Όλη η επικαιρότητα