Ηλεία

2o Σκακιστικό Τουρνουά Rapid 2018 Επιταλίου: Κινήσεις «ΜΑΤ» από τους μικρούς…Κασπάροφ [video]

Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις ΜΑΤ έκαναν οι σκακιστές που το πρωί της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Επιτάλιο, συμμετέχοντας στο 2ο Σκακιστικό Τουρνουά Rapid 2018 Επιταλίου, που διοργάνωσε ο  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του Επιταλίου με αρωγό την Σκακιστική Ακαδημία Πύργου.

Το Καφενείο «Νταλαρίν» του Κωνσταντίνου Ρασσιώτη «πλημμύρισε» από κοφτερά μυαλά. Μικροί και μεγάλοι σκακιστές από το Επιτάλιο, τη Ζαχάρω, τον Πύργο, την Αμαλιάδα και τα Λεχαινά, πέρασαν τρεις ώρες γεμάτες δράση, αγωνία και κινήσεις…τακτικής, που τους οδήγησαν στην νίκη και στη διάκριση.

Οι μικροί…μεγάλοι πρωταγωνιστές

Οι παίχτες – μετά από κλήρωση – κάθισαν μπροστά στις σκακιέρες, μελέτησαν τις κινήσεις των αντιπάλων τους, υπολόγισαν τις δικές τους και τελικά κατάφεραν να πάρουν ένα-ένα τα πιόνια του αντιπάλου και να αναδειχθούν νικητές. Ανεξάρτητα από το ποιος πήρε το 1ο, το 2ο και το 3ο Βραβείο, όλοι έλαβαν το πιο σημαντικό βραβείο, αυτό της συμμετοχής, αφού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το σκάκι, να ακονίσουν το μυαλό τους και τελικά να διασκεδάσουν. Όσο για τους  μικρούς, ήταν αυτοί που τελικά αποδείχθηκαν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του τουρνουά, αφού έκαναν πραγματικά κινήσεις Ρουά Ματ, «κατατροπώνοντας» τους ενήλικες σκακιστές που κάθισαν απέναντί τους.

Στο τέλος των αγώνων πραγματοποιήθηκαν και οι απονομές στους νικητές (σ.σ αναλυτικά τα αποτελέσματα δίπλα) ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες – πέραν των μεταλλίων στους νικητές των κατηγοριών – δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής.

«Ραντεβού» του χρόνου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ηλίας Χατζηγεωργίου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή (σ.σ ξεπέρασαν τους 40 οι συμμετέχοντες) και το αυξημένο ενδιαφέρον των παιδιών να ασχοληθούν με το άθλημα. Κι αυτή η επιτυχία, αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλεται από τον Σύλλογο, δίνοντας μάλιστα δύναμη και κουράγιο στα μέλη του, να συνεχίσουν και τις επόμενες χρονιές.

Το αναπτυξιακό Τουρνουά του Επιταλίου πέτυχε στο έπακρο τον στόχο του, που είναι η διάδοση του αθλήματος στις μικρές – κυρίως – ηλικίες και όχι μόνο. «Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό, και όπου μπορούμε θα διοργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Και ελπίζουμε, το Επιτάλιο να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στο Νομό Ηλείας, να ασχοληθούν με το σκάκι», σημείωσε ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Πύργου, Μιχάλης Σιγούρος.

Και Παζάρι από το Δημοτικό Σχολείο

Κατά τη διάρκεια του Τουρνουά, στην πλατεία του χωριού,  πραγματοποιήθηκε και Παζάρι με χειροποίητες δημιουργίες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, που κατασκεύασαν με τη βοήθεια και το συντονισμό των δασκάλων τους. «…πάντα το σχολείο μας, προσπαθεί, πέρα από την τυπική γνώση, να δημιουργεί δράσεις ώστε τα παιδιά, βιωματικά να μαθαίνουν και να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Έτσι και τώρα, τα παιδιά μας μπήκαν μπροστά και με τη βοήθεια όλων των δασκάλων, έκαναν αυτές τις ωραίες δημιουργίες», εξήγησε η δασκάλα, Αγνή Παρασκευά. Έτσι, βότανα, σαπούνια, κεραλοιφές, ελιές, κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα έγιναν ανάρπαστα, αφού όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί στήριξαν τη δράση των παιδιών.

Όλη η επικαιρότητα