Περιβάλλον

30 φορές πιο ρυπογόνο ένα τζάκι από τον καυστήρα μιας πολυκατοικίας

15789_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Θανατηφόρο είναι το μίγμα που εισπνέουν οι κάτοικοι της Αττικής και άλλων αστικών κέντρων τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τιμές της σωματιδιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης να βρίσκονται σταθερά εκτός ορίων, καθώς στις μόνιμες και γνωστές πηγές ρύπων, δηλ τα οχήματα, προστέθηκαν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Ωστόσο, καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί και σε ό,τι αφορά την εσωτερική ρύπανση που προκαλεί η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα και άλλα υλικά, η οποία είναι επιλογή- μονόδρομος για πολλά νοικοκυριά.

Εστίες παραγωγής πρωτίστως αιωρούμενων σωματιδίων και δευτερευόντως θέρμανσης είναι τα τζάκια, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τις πρόσφατες εφιαλτικές μετρήσεις των επικίνδυνων σωματιδίων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μιας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όλων σε ό,τι αφορά τη χρήση τζακιών διότι όπως υπογραμμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του καπνού ενός αναμμένου τζακιού παραμένει εντός του σπιτιού. Επισημαίνουν δε ότι το τζάκι συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση του σπιτιού και ότι η θερμαντική του αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με την παραγωγή επικίνδυνων ρύπων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται με την καύση των ξύλων «εγκαθίστανται» με ευκολία και ταχύτητα στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας ή/και πυροδοτώντας αναπνευστικά προβλήματα.
Μακροπρόθεσμα δε η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια συσχετίζεται με υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ σε κάθε περίπτωση ηλικιωμένοι, μωρά και μικρά παιδιά, χρόνιοι ασθενείς φαίνεται ότι αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Περισσότερα εδώ http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=246960

Όλη η επικαιρότητα