Εκπαίδευση

3.000 προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

1269f232b8005d1b4ea2942b1e8b3a3f.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε προσλήψεις 3000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών προχωρά σήμερα  ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ενώ αναμένεται να ανακοινώσει και άλλες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών   προκειμένου να καλυφθούν εγκαίρως τα κενά στα σχολεία.  Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε όλες τις περιοχές της χώρας και κυρίως στα απομακρυσμένα νησιά και στις ορεινές περιοχές.

Συγκεκριμένα σε σχόλιο του ο κ. Λοβέρδος  επισημαίνει: «Πριν λίγο υπέγραψαν και οι Κ.Μητσοτάκης και Γ.Χαρδούβελης. Δουλεύουμε εντατικά και αύριο θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις για 3.000 έως 4.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων στη Γενική και Ειδική Εκπαίδευση ΠΕ και ΔΕ».  Στόχος του υπουργείου είναι  η φετινή σχολική χρονιά να ολοκληρωθεί με τα λιγότερα προβλήματα καθώς στην ουσία ο θεσμός των αναπληρωτών έχει φθάσει στο τέλος του και ο κ. Λοβέρδος πιέζει για ανατροπή της αναλογίας 1/10 στις προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου να προχωρήσει μέσα στο 2015 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, βάζοντας οριστικό τέλος στο ετήσιο θρίλερ που παίζεται κάθε χρόνο με το άνοιγμα των σχολείων.

Ηδη από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει καταγραφή των κενών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε από  σήμερα να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα η πρώτη φάση με 10.000 τοποθετήσεις στις σχολικές μονάδες.
 
Στη συνέχεια, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, θα είναι σε ετοιμότητα ακόμη 1.000 αναπληρωτές οι οποίοι θα συμπληρώσουν έκτακτα κενά τα οποία θα προκύψουν από άδειες, κυήσεις, συνταξιοδοτήσεις κ.ά.
 
Συγκεκριμένα όπως  δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «θα έχουμε τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες, διαπιστώνοντας τη Δευτέρα πόσα θα είναι τα κενά, τη δυνατότητα να στείλουμε 10.000 ακόμη εκπαιδευτικούς.

Δηλαδή την Τετάρτη θα στείλουμε 3.000 και έτσι θα πάμε κατά την πορεία των κενών, της διαμόρφωσης των τμημάτων στην τεχνολογική εκπαίδευση και τη διαμόρφωση των τμημάτων στα σχολεία της ειδικής αγωγής. Αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται τον Σεπτέμβριο. Την 1η Οκτωβρίου θα έχουμε 1.000 αναπληρωτές ακόμη ως εφεδρεία για να καλύψουν περιστατικά έκτακτα».
   
Για εφέτος πάντως τοποθετήθηκαν 19500 αναπληρωτές, ενώ αρχικά ο  κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει  22500 αναπληρωτές.
  
Ο κ. Λοβέρδος  έχει ζητήσει κα αναμένει την αλλαγή της αναλογίας  μία πρόσληψη για κάθε δέκα  αποχωρήσεις που ισχύσει σήμερα και στον τομέα της παιδείας προκειμένου να καταστεί εφικτή η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία τα οποία  έχουν μεγάλες ανάγκες από στελέχωση με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. 

Εφόσον δοθεί το οκ από την τρόικα τότε ο υπουργός  Παιδείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσουν στη διοργάνωση μέσω ΑΣΕΠ του αναμενόμενου εδώ και χρόνια Πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού για την πρόσληψη αριθμού εκπαιδευτικών, ο οποίος θα αποφασισθεί σε συνάρτηση με την νέα αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων που θα διαμορφωθεί και με τι ανάγκες της εκπαίδευσης.

Ο Διαγωνισμός θα προχωρήσει πιθανότατα στις αρχές του 2015 προκειμένου οι επιτυχόντες  να αναλάβουν υπηρεσία από τη μεθεπόμενη  χρονιά, ενώ θα απορροφηθούν και όσοι δεν έχουν προσληφθεί από το προηγούμενο διαγωνισμό του 2008.

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα