Φοιτητές έξι χωρών ενημερώθηκαν στην « Κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος»

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους μιας εκ των πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων της Ηλείας, την «Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ», είχαν το πρωί της Τετάρτης 40 φοιτητές που βρίσκονται στην Ελλάδα και το νομό μας μέσω του προγράμματος «Erasmus KA1-Youth Exchange(ανταλλαγές νέων)» με θέμα «Connected Youth through Art». Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει από τις 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 του ίδιου μήνα.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα  Erasmus KA1-Youth Exchange έδωσε την ευκαιρία σε 40 φοιτητές από Ελλάδα (συγκεκριμένα Πάτρα), Κύπρο, Τυνησία, Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία και Πολωνία να βρεθούν από νωρίς στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Δουναίικα Αμαλιάδος, όπου τους υποδέχθηκε θερμά ο ιδιοκτήτης Κώστας Παναγιωτόπουλος και τους ξενάγησε στους χώρους της, δείχνοντάς τους και εξηγώντας τους πως πραγματοποιείται η παραγωγή των προϊόντων με τη βοήθεια μηχανημάτων που δουλεύουν με ρομποτική. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρωτοβουλία αυτή, ευχήθηκε στα παιδιά καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία σε ότι κάνουν. Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε όμως και για το γεγονός ότι τα σχολεία του τόπου δεν επισκέπτονται τις επιχειρήσεις για να μάθουν το περιβάλλον εργασίας και να διαπιστώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύει μια επιχείρηση, προσφέροντας παράλληλα και γνώσεις σε τομείς όπως αυτός του μάρκετινγκ, της διοίκησης επιχειρήσεων και της λογιστικής διαχείρισης: «Η νεολαία πρέπει να δει με τα μάτια της τι σημαίνει παραγωγή, εμπόριο και να είσαι κοντά σε πελάτες και κοινωνία. Κάνουμε έκκληση προς τοπικά σχολεία να φέρουν τα παιδιά τους να δουν την επιχείρηση για δικό τους καλό. Ήρθαν παιδιά από ξένες χώρες και δεν έρχονται τα δικά μας. Τελειώνουν το Πανεπιστήμιο και έρχονται να ζητήσουν δουλειά. Από πριν δε θα ήταν καλό να ξέρουν τι ανάγκες έχει μια επιχείρηση για να σπουδάσουν και μετά να έρθουν κατευθείαν εδώ; Αυτή τη στιγμή απασχολούμε πάνω από 60 οικογενειάρχες και το προσωπικό στηρίζει την επιχείρηση. Επιθυμία μας είναι να έχουμε σπουδαγμένους ανθρώπους για να μας βοηθάνε, όπως και τα παιδιά εδώ».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus από το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Σάντυ Βαμβακά που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και στις δράσεις που αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες: «Σήμερα βρισκόμαστε στην κεραμοτουβλοποιία του κ. Παναγιωτόπουλου, τον οποίο ευχαριστούμε που μας δέχτηκε. Την εβδομάδα αυτή οι νέοι συνεργάζονται σε τέσσερα εργαστήρια Workshop. Την Παρασκευή το απόγευμα θα παρουσιάσουμε στην Αρχαία Ολυμπία το θεατρικό έργο «Η Καλλιπάτειρα στο φως της Ολυμπίας». Επίσης έχουμε και το Workshop Ζωγραφικής. Ζωγραφίζουμε τις μπλούζες που μας έχει ευγενικά προσφέρει η Λουξ από την Πάτρα, έχουμε χορό και μουσική και έχουμε φωτογραφία και πληροφορική».

Ευχαριστημένοι οι φοιτητές

Ιδιαίτερα χαρούμενοι παρουσιάστηκαν οι φοιτητές που επισκέφθηκαν την «Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ», καθώς η γνωριμία με νέα μέρη τους εντυπωσίασε πολύ και μέσα από το πρόγραμμα μπορούν να αποκομίσουν μόνο θετικά στοιχεία όπως υποστήριξαν.

Εκπροσωπώντας τους συμμαθητές τους, οι αρχηγοί κάθε αποστολής μετέφεραν τη χαρά τους και τη σημασία που έχει γι’ αυτούς το πρόγραμμα Erasmus. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις τους σχετικά με την επίσκεψή τους στον τόπο μας.

 

 

Μιχάλης Λυκούρας-Βοηθός και φοιτητής Πανεπιστημίου Πάτρας: «Ευχαριστούμε την κ. Βαμβακά για το πρόγραμμα που υλοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία από 2 μέχρι και 9 Ιουνίου. Είναι πρόγραμμα για την τέχνη, μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε διάφορα Workshops και αποκτούν δεξιότητες που βοηθούν στην πορεία των σπουδών και της καριέρας τους».

 

Αλέξανδρος Ξανάλατος-Αρχηγός Κυπριακής αποστολής: «Λατρεύουμε την Ελλάδα και η κ. Σάντυ έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα. Είναι φανταστικό να συμμετέχουμε και να συνυπάρχουμε με διαφορετικά άτομα και κουλτούρες. Ειδικά η Τυνησία, είναι μια χώρα που δεν τη βλέπουμε συχνά σε τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και Πολωνία, Ιταλία, Ρουμανία είναι υπέροχες χώρες και πραγματικά ελπίζουμε το πρόγραμμα να παραμείνει εξαιρετικό μέχρι τέλους».

Γαία-Ιταλία: «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι μέρος αυτού του προγράμματος. Αγαπώ την Ολυμπία».

Μιχαέλα-Ρουμανία: «Όλα ήταν οργανωμένα με λεπτομέρεια. Η κ. Σάντυ είναι πολύ καλή οργανωτής. Έχουμε συναντήσει πολλούς ανθρώπους και ενδιαφέροντα μέρη».

Μπόγκι-Ουγγαρία: «Ήρθαμε μαζί με άλλα σχολεία. Η οργάνωση αυτή είναι χρήσιμη για εμάς, επειδή μπορείς να δεις πως η τέχνη αλλάζει τον τρόπο ζωής. Η επόμενη γενιά είναι το μέλλον και πιστεύω πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε προς το καλύτερο».

 

Μέλικ-Τυνησία: «Περιτριγυρισμένος από τόσο όμορφους ανθρώπους και να μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την τέχνη, πιστεύω ότι είναι ένα σπουδαίο πράγμα. Έχοντας την ευκαιρία να μάθω την κουλτούρα (σ.σ. της Ελλάδας) και να κάνω τους ανθρώπους εδώ να μαθαίνουν τη δική μου, θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο».

 

 

Εύα-Πολωνία: «Το γκρουπ μας είναι ικανοποιημένο από το πρόγραμμα αυτό. Ευχαριστούμε την κ. Σάντυ και το πρόγραμμα Erasmus+ και ελπίζουμε να περάσουμε καλά μέχρι το τέλος του».

Μετά το τέλος της ξενάγησης, παρατέθηκε ελληνικό παραδοσιακό γεύμα στους φοιτητές, προσφορά του κ. Παναγιωτόπουλου.