Ηλεία Πολιτική

Οικολόγοι Πράσινοι στον Πύργο: Περισσότερη και καλύτερη ανακύκλωση (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση: Οι εξελίξεις στην Ανακύκλωση σε Ελλάδα και Ηλεία», πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους της Ηλείας και την παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας «Οικολογική Δυτ. Ελλάδα», με καλεσμένους  τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη και τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και μέλους των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρη Πολιτόπουλου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο θέμα της ανακύκλωσης το οποίο απασχόλησε έντονα τα προηγούμενα χρόνια την πόλη του Πύργου, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα συγκομιδής απορριμμάτων. Η ανακύκλωση δεν αποτελεί μόνο μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια οικονομική δραστηριότητα τεράστιου μεγέθους που στην Ελλάδα κοιμάται, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη. Ακόμα, εστίασε στο μικρότερο κόστος που θα είχε η Ελλάδα σε περίπτωση που ξαναέφτιαχνε τα προϊόντα αντί να αγοράζει εισαγόμενα. «Ως λαός συνηθίζουμε να τα πετάμε σε χωματερές και είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να δώσουμε στο λαό μας όπως κάνουν και άλλοι λαοί, τη δυνατότητα να έχει νέες θέσεις εργασίας για την αξιοποίηση αυτών των υλικών», συμπλήρωσε κλείνοντας ο κ. Τσιρώνης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολιτόπουλος πραγματοποίησε μια αναδρομή στο παρελθόν, στην πρώτη φορά που επισκέφθηκε την πόλη του Πύργου το 2015 και αποτέλεσε σημαντικό γρανάζι στην παρουσίαση του σχεδίου ανακύκλωσης στα μέλη του δήμου, που από εκείνη τη στιγμή και μετά υιοθέτησαν το σχέδιο αυτό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που είχε η ανακύκλωση στην καθημερινότητα της πόλης, αλλά και στη νέα επιλογή που προσφέρεται παγκοσμίως και δεν είναι άλλη από την κυκλική οικονομία. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε όμως και για τα αποθέματα της γης που εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πολιτόπουλος, έχει διαπιστωθεί παγκοσμίως ότι κάποιες από τις πρώτες ύλες σε 70 χρόνια θα εξαλειφθούν από τη γη. Μοναδική τους σωτηρία αποτελεί η κυκλική οικονομία, που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση οποιουδήποτε υλικού πετάγαμε μέχρι σήμερα στον κάδο των απορριμμάτων, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χρόνο ζωής στον πλανήτη και διατηρώντας τις πρώτες ύλες όσο το δυνατόν περισσότερο ανέπαφες. Όσο παραμένει η χρήση των πρώτων υλών σε υψηλά επίπεδα, τόσο μικρότερο είναι το διάστημα ζωής της γης.

Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ιδιαίτερα χαρούμενος για τον ερχομό του κ. Τσιρώνη στον Πύργο, ενός ανθρώπου που έχει δώσει πολλά προκειμένου να μην πνίγεται η πόλη μας από τους τόνους των σκουπιδιών, εστίασε στην ευκαιρία που δίνεται σήμερα για την επαναφορά του θέματος της ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων ξανά στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαξεβανάκη, προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει απόλυτα και δεν είναι άλλο από να κρατάει λίγα τα απορρίμματά του με οποιοδήποτε τρόπο. Ο καλύτερος όλων παρ’ όλα αυτά είναι αποκλειστικά η ανακύκλωση».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ηλείας Γιώργος Γουβιάς, ενώ το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, οι επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας δήμου Πύργου Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος, Θανάσης Παναγούλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεσσαλάς, αντιδήμαρχοι, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας των ΑΝΕΛ Τάκης Τσιλιμίγκρας, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μανώλης Βέμης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου, ο πρώην Συντονιστής της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Γεωργόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος και άλλοι.

Επίσκεψη Τσιρώνη στη Νέα Μανωλάδα

Όλη η επικαιρότητα