4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Μόλις 12 εγγραφές στην Α’ τάξη!

Στο σημείο μηδέν έχει περιέλθει το 4ο δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδας, το οποίο ακολουθεί φθίνουσα πορεία σε ότι αφορά τις εγγραφές μαθητών και ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος μετά την υποβάθμισή του από 12θεσιο σε 11θεσιο την περσινή χρονιά, να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση και το ερχόμενο σχολικό έτος από 11θεσιο να γίνει 10θεσιο.

Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τον πολύ μικρό αριθμό εγγραφών στην Α’ τάξη και ερωτηθείς από την εφημερίδα ‘Πατρίς’ ο διευθυντής του σχολείου κ. Πέτρος Κοκκόσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον του σχολείου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γκετοποιηθεί καθώς πλέον εγγράφονται σε αυτό μόνο παιδάκια ρομά.

 

Λιγοστεύουν οι μαθητές

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ερχόμενο σχολικό έτος 2019-2020 στην Α’ τάξη ενεγράφησαν μόνο 12 παιδάκια, τα οποία είναι όλα ρομά από την συνοικία Παπακαυκά.

Συνολικά στο σχολείο έχουν απομείνει, μαζί με τις νέες εγγραφές, 150 με 155 παιδάκια και πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις μετακίνησης παιδιών σε άλλα σχολεία.

Στην Β’ τάξη θα φοιτήσουν 27 παιδάκια, και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει πλέον ένα τμήμα, ενώ στη Γ’ τάξη φοιτούν 15 παιδάκια και στην Δ’ τάξη φοιτούν 30 παιδιά εκ των οποίων τα 28 είναι παιδιά ρομά.

Καλύτερη είναι η ισορροπία στην Ε’ τάξη και στην Στ’ τάξη, ωστόσο όπως λέει και ο κ. Κοκκόσης όταν αποφοιτήσουν και αυτά τα παιδιά από το σχολείο η κατάσταση θα χειροτερέψει και το 4ο δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδας κινδυνεύει να ακολουθήσει την τύχη άλλων σχολείων που βρέθηκαν αντιμέτωπα με την ίδια κατάσταση και τελικά οδηγήθηκαν στο κλείσιμο.

«Είναι παράνομο να γκετοποιείται ένα σχολείο» θα πει χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκόσης και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τόσο ο ίδιος όσο και ο σύλλογος διδασκόντων αλλά και γονείς είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τελικά δεν έγινε τίποτα και το σχολείο έχει πάρει την κατιούσα και κινδυνεύει να μείνει χωρίς μαθητές.

«Δυστυχώς δεν αγγίζει κανείς το θέμα και το σχολείο οδεύει στο κλείσιμο» σχολίασε ο κ. Κοκκόσης, ο οποίος όπως είπε έχει κάνει όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες, έχει στείλει έγγραφα και πρότεινε ακόμη και αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος γκετοποίησης του σχολείου αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και δεν έγινε καμία ενέργεια.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα για τελευταία φορά και πλέον ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του.