Αθλητισμός Ηλεία

4ος Μαραθώνιος Ολυμπίας: Έχει γίνει ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός!

Ακούστε το άρθρο

Ο 4ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, που ξεκίνησε την Παρασκευή με την τελετή έναρξης στην Αρχαία Ήλιδα και κορυφώνεται την Κυριακή με τον τερματισμό έξω από το αρχαίο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του εαρινού προγράμματος, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας δρομικής κοινότητας.

Ο 4ος Μαραθώνιος Ολυμπίας αναδεικνύει τη σύνδεση που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Μαραθώνιος, καθώς αν δεν υπήρχαν οι πρώτοι, στη συνέχεια η ένδοξη και ίσως η σημαντικότερη μάχη στην ανθρώπινη ιστορία, αυτή του Μαραθώνα, και πολύ αργότερα βέβαια η ιδέα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνωv και ο εμπνευστής του αγωνίσματος του Μαραθώνιου Μισέλ Μπρεάλ, δε θα είχε γεννηθεί το μαζικότερο άθλημα όλων των εποχών, ο Μαραθώνιος.

Επιπλέον, περιέχοντας όλους αυτούς τους συμβολισμούς και τις αξίες, δεν θα μπορούσε ο Μαραθώνιος Ολυμπίας να μην τιμήσει τον πρώτο άνθρωπο στην ιστορία που ολοκλήρωσε την απόσταση του Μαραθώνιου, τον Χαρίλαο Βασιλάκο, ο οποίος ήταν επιπλέον και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι πλήρες όχι μόνο στο αγωνιστικό του κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο, τον Αγώνα 12 χλμ. και τους Αγώνες 2 χλμ.

Για όλους, στις τρεις μεγάλες πόλεις του Νομού Ηλείας (Αμαλιάδα, Πύργος – νυχτερινός, και Αρχαία Ολυμπία).

Το πρόγραμμα

Ο αγώνας διοργανώνεται από το σωματείο “Μαραθώνιος Ολυμπίας – Olympia Marathon σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του νομού Ηλείας.

Τη διοργάνωση στηρίζουν οι δήμοι Ηλίδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και δεκάδες αθλητικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς της περιοχής, ενώ την τεχνική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει αναλάβει και φέτος η All About Running.

Ο Μαραθώνιος δρόμος θα διεξαχθεί την Κυριακή με ώρα εκκίνησης 8.30 από την Πλατεία Αγ. Αθανασίου στην Αμαλιάδα και τερματισμό την Αρχαία Ολυμπία, στον δρόμο έξω από το Αρχαίο Στάδιο. Θα συμμετάσχουν 150 αθλητές από 36 χώρες.

Ο ημιμαραθώνιος θα διεξαχθεί και αυτός την Κυριακή, με ώρα εκκίνησης 9.30 από την κεντρική πλατεία Πύργου και τερματισμό στην Αρχ. Ολυμπία. Θα συμμετάσχουν 350 αθλητές.

Επίσης την ίδια μέρα θα γίνει και ο δρόμος 2 χιλ. στην Αρχαία Ολυμπία με ώρα εκκίνησης 10.20 το πρωί.

Ο αγώνας 12 χλμ έγινε το Σάββατο στις 5μ.μ. με εκκίνηση την Ήλιδα και τερματισμό στην Αμαλιάδα.

Το Σάββατο επίσης έγιναν αγώνες 2 χλμ σε Αμαλιάδα και Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα