5οι Ιππικοί Αγώνες στην Πηνεία: Αναβίωσε το παλιό έθιμο

Του Ηλία Τουτούνη

Ιππικούς αγώνες των περίφημων Πηνειώτικων, γιοργαλίδικων αλόγων (άλογα με ειδική περπατησιά που ήταν έμφυτη μόνον σε μια φυλή στα ονομαστά Πηνειώτικα άλογα), διοργάνωσε στην Πηνεία ο Ιππικός σύλλογος Αμαλιάδας – Πηνείας “H ΑΜΑΛΙΑ”, αναβίωσε το παλιό έθιμο των ιππικών αγώνων που διεξάγονταν κατά την αρχαιότητα και συνεχίστηκε επί τουρκοκρατίας μέχρι και την δεκαετία του ’70.Τα τελευταία χρόνια διεξάγονταν κάθε χρονιά στις 29 Αυγούστου στην μεγάλη εμποροζωοπανήγυρη του Γενή- Τζαμί και στις 23 Σεπτέμβρη στον χώρο της τοποθεσίας Βάραγγα της Ωλένης στις 31 Αυγούστου στα Τριπόταμα και στις 8 Οκτώβρη στην Βουντούχλα (Ερυμάνθεια). Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και φέτος για δεύτερη χρονιά έφθασαν γύρω στα εξήντα άλογα με τους αναβάτες τους.

Τα άλογα που συμμετείχαν χωρίσθηκαν σε δυο αγωνιστικές κατηγορίες, αρσενικά και θηλυκά, ενώ οι τρεις πρώτοι νικητές των δύο κατηγοριών προκρίθηκαν στους τελικούς. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά μετάλλια.

Παρόντες

Τους αγώνες πλήθος κατοίκων της Πηνείας και της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μαυρίκος, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Κωσταντίνος Τσεριώνης, ο πρώην Δήμαρχος Πηνείας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Δημήτριος Κράλλης η πρώην βουλευτής κα. Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο πολιτευτής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής. 

Αν και η οργάνωση εκ μέρους των υπευθύνων ήταν ελλιπής και ολίγον πρόχειρη, όμως η αξιέπαινη προσπάθεια της αναβίωσης αναπληρεί και θεραπεύει τα ασθενή σημεία της. Ευελπιστούμε κάθε χρόνο να γίνεται πιο συντονισμένη, πιο καλλίτερη και να έχει περισσότερες συμμετοχές, αν είναι δυνατόν μόνον με άλογα γιοργαλίδικα της Πηνειώτικης φυλής.

Επισημάνσεις

Θέλω να κάνω μια επισήμανση, όσον αφορά τα ονόματα διαφόρων αλόγων που τους έχουν δώσει οι ιδιοκτήτες και κυρίως οι κάτοχοι της φυλής των Πηνειώτικων αλόγων που άκουσα και κατέγραψα όπως Πιχτέρ, Σήφης Ζαΐρα, Σουλτάνα Τζώνυ κ.λπ. Μιας και θέλουμε να στηρίξουμε την Πηνειώτικη φυλή έπρεπε και την ονοματολογία να την συνδέσουμε με την περιοχή της Πηνείας και να δώσουμε ονόματα σε αυτά από τους ξακουστούς Πηνειώτες ή από τις σημαντικές πόλεις και τοποθεσίες της Πηνείας, όπως Αγαθίνος, Αγαμήδη, Αγασθένης, Αγέλοχος, Αγίας: Αινέας ή Αιγεύς, Αμυθάων, Αμφιάραος, Αντίοχος, Αστυόχεια ή Αστυόχη, Επέραστος, Ηγισίστρατος, Θέοκλος, Θρασύβουλος, Κλυτίος, Μάντικλος, Μελάμπους, Τελλίας, Τισαμενός, Τληπόλεμος, Γουλάς, Οπούντα, Εφύρα, Οινόη, Πύλος, Φλεβιά, Πλέπη, Δαφναία Αρτέμιδα, κ.λπ. ώστε να προωθήσουμε την Πηνεία και να στηρίξουμε το μοναδικό στον κόσμο Πηνειώτικο άλογο, το γιωργαλίδικο. Φωτορεπορτάζ Ηλίας Τουτούνης