Ελλάδα

5 χειμερινοί προορισμοί για να γίνεις ένα με τη φύση

Ακούστε το άρθρο

Το κρύο έρχεται και μαζί του φτάνει η ώρα να προτείνουμε ορισμένα μέρη ιδανικά για χειμωνιάτικες αποδράσεις, λόγω της φύσης που τα περιβάλλει.

Άλλωστε, σύμφωνα και με την επιστήμη η φύση μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο ηρεμία και χαλάρωση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Γι’ αυτό και εμείς ψάξαμε και διαλέξαμε 5 χειμερινούς προορισμούς, με εντυπωσιακά φυσικά τοπία που θα θέλετε να γίνετε “ένα” μαζί τους.

Περτούλι

Περτούλι
Περτούλι  LEFPAP/123RF

Το Περτούλι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά τουριστικά κέντρα του νομού αλλά και της Ελλάδας. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Θεσσαλίας και αποτέλεσε έδρα των αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδο της Κατοχής.

Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς στο Περτούλι; Ξεκινώντας από τους λάτρεις του σκι, το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται λίγο πριν το Περτούλι και αποτελείται από τρεις πίστες, τέσσερις αναβατήρες και ένα μπέιμπι λιφτ. Από το χιονοδρομικό κέντρο ξεκινά και το μονοπάτι για το καταφύγιο “Χατζηπέτρος”. Ένας ακόμα δρόμος που περνά το Περτούλι και ακολουθούν οι ντόπιοι είναι ο δασικός δρόμος που περνά από το Περτούλι και συνεχίζει προς το Νεραϊδοχώρι, ενώ κινείται κοντά στο ποτάμι.

Στο Περτούλι μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ιππασία, τοξοβολία, πεζοπορία. Αλλά και μόνο να κοιτάει κανείς τη φύση είναι ιδανικός τρόπος να ξεφύγει από την καθημερινότητα στο Περτούλι.

Επειδή, όπως λένε μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, δείτε καλύτερα το παρακάτω βίντεο.

Μετέωρα

Μετέωρα
Μετέωρα  123RF.COM

Τα Μετέωρα είναι παγκοσμίως γνωστά για τα μαγευτικά τοπία τους που κόβουν την ανάσα, τη φυσική ομορφιά των βράχων και τα μοναστήρια τους. Τα μονοπάτια που περνούν ανάμεσα από τους βράχους σε αφήνουν άναυδο και δεν μπορείς παρά να μην πας για hiking tour. Αν δεν είσαι φαν της πεζοπορίας μπορείς την ίδια διαδρομή με ποδήλατο, καθώς υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν εναλλακτικές δραστηριότητες. Αν μάλιστα κατατάσσεσαι στην κατηγορία των extreme ατόμων μπορείς να δοκιμάσεις αναρρίχηση στους βράχους.

Για μια 3D εκδοχή των Μετεώρων μπορείς να επισκεφτείς το πλανητάριο, που είναι ανοιχτό από τις 9 μέχρι τις 2μ.μ., αλλά και να απολαύσεις μαγευτικά ηλιοβασιλέματα από τις κορυφές των βράχων.

Αλλά τα λόγια είναι φτωχά, απολαύστε τα Μετέωρα μέσα από το πρίσμα ενός Ιάπωνα τουρίστα.

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα  LEFPAP/123RF

Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στο νομό Καρδίτσας. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1959. Είναι γνωστή και ως “Μικρή Ελβετία” ενώ περιβάλλεται από ενα ειδυλλιακό τοπίο φυσικής ομορφιάς. Οι βουνοκορφές, είτε χιονισμένες είτε καταπράσινες δημιουργούν ένα αλπικής φύσεως οπτικό δημιούργημα το οποίο αφήνει άφωνο κάθε επισκέπτη. Γύρω της η λίμνη περιβάλλεται από διάφορα χωριά, όπως την Καστανιά, τον Μεσενικόλα, το Μορφοβούνι, την Νεράιδα κι’ άλλα, τα οποία προσφέρουν εξαίρετη θέα αφ΄υψηλού.

Πληθώρα δραστηριοτήτων από παραλίμνιες διαδρομές με τα πόδια, το ποδήλατο ή καβάλα σε ένα άλογο, η ζωή του επισκέπτη θα θυμίσει σκηνές κινηματογραφικής παραγωγής. Αν ο καιρός είναι με το μέρος σας μπορείτε να δοκιμάσετε να βρεθείτε στον ουρανό κάνοντας παρά πέντε και αιωροπτερισμό στις πίστες αεραθλητισμού.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά ακόμα.

Πήλιο

Πήλιο, Μακρηνίτσα
Πήλιο, Μακρηνίτσα  123RF.COM

Το βουνό Πήλιο είναι στο νομό Μαγνησίας, δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα. Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια , αγριοκαστανιές. Τον χειμώνα προτιμάτε από τους τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν το βουνό, τον καθαρό αέρα καθώς και να κάνουν σκι με θέα το Αιγαίο στις Αγριόλευκες, αλλά και να περάσουν χρόνο στη φύση.

Στο Πήλιο μπορείς να επισκεφτείς παραμυθένια χωριά όπως η Πορταριά και η Κοσμοπολίτισσα ή τη Ζαγορά. Από τα πιο όμορφα μέρη του Πηλίου η Μακρινίτσα με υπέροχη και ανεμπόδιστη θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό. Με παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και διάφορα art cafe και γκαλερί θα μείνει στην καρδιά σου.

Το γνωστό ατμοκίνητο τρενάκι του Πηλίου, ο “Μουτζούρης”, ακολουθεί μια μαγευτική διαδρομή που ξετυλίγει τις φυσικές ομορφιές του βουνού ξεκινώντας από τα Άνω Λεχώνια και καταλήγοντας στις Μηλιές.

Το μέρος αυτό δεν θα σας επιτρέψει να κάτσετε ήσυχοι αφού προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων από απλές ποδηλατικές διαδρομές, πεζοπορίες, θαλάσσια σπορ σε οργανωμένες παραλίες, αλλά και πιο εξειδικευμένες όπως διαδρομές με άλογα, καταδύσεις, διαδρομές με επίκεντρο τα βότανα του Πηλίου.

Καλάβρυτα

Καλάβρυτα
Καλάβρυτα  123RF.COM

Τα Καλάβρυτα είναι μια μικρή ορεινή κωμόπολη του Νομού Αχαϊας. Χτισμένα στα Αροάνια Όρη και σε υψόμετρο 735 μέτρων αποτελούν πόλο έλξης πληθώρας τουριστών κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο. Εκτός από το γεγονός πως διαθέτουν ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρά έχουν επίσης πλήθος φυσικών και ανθρωπογενών αξιοθέατων, όπως το  Σπήλαιο των Λιμνών ή το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που το διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος.

Άξιο λόγου και ιδιαίτερα για τους λάτρεις της φύσης είναι πως την διαδρομή του Οδοντωτού μπορείς να την κάνεις και με πεζοπορία. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα εύκολη, αν και μεγάλη και πηγαίνει παράλληλα με το ποτάμι.

Το σπήλαιο των Λιμνών, μοναδικό στο είδος του αποτελείται από 13 φυσικές λίμνες που απλώνονται σε τρεις “ορόφους”. Το ύψος του σπηλαίου είναι επιβλητικό.

Όσο για τη Ζαχλωρού, πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό με τα επιβλητικά βράχια να υψώνονται γύρω της δημιουργώντας την αίσθηση φυσικού καταφυγίου.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το μαγεμένο δάσος με τα αιωνόβια πλατάνια.

Όλη η επικαιρότητα