Γεύσεις

5 δροσερές σαλάτες για ελαφρύ γεύμα

Ακούστε το άρθρο

Πείνασες και βαριέσαι να μαγειρέψεις/ θέλεις να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες/ ό,τι και να φας με τέτοια ζέστη θα φουσκώσεις; Γι’ αυτό υπάρχουν οι σαλάτες.

Σαλάτα με κολοκυθάκια και φακές

Υλικά:
400 γρ. κολοκυθάκια, 250 γρ. χαλούμι, 200 γρ. φακές, βρασμένες, 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι + έξτρα ξύσμα, για το σερβίρισμα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κουρκουμά, 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο + έξτρα, για το σερβίρισμα, αλάτι, πιπέρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ. ή τα κόβουμε με τη βοήθεια του πίλερ σε φέτες κατά μήκος. Μεταφέρουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε το χαλούμι σε κύβους 1 εκ. και τους ρίχνουμε στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε.

Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ με ένα κουτάλι το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, τον δυόσμο και το αλάτι. Προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με δυόσμο, ξύσμα λεμονιού και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κινόα με αρακά και τόνο

Υλικά:
200 γρ. κινόα, μια πρέζα αλάτι, 50 ml ζεστό νερό, 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 φλ. αρακά, βρασμένο, 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο, 2 κονσέρβες τόνου (2 Χ 160 γρ.) σε νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ λεμόνι, το χυμό + ½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες, για γαρνιτούρα, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση:
Βάζουμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και την κινόα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά, μέχρι η κινόα να μαλακώσει ελαφρώς, αλλά να κρατάει λίγο. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να αφρατέψει και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κινόα, την ντομάτα, το κρεμμύδι, τον αρακά, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, ανακατεύουμε και θρυμματίζουμε από πάνω τον τόνο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σαλάτα με κινόα και κοτόπουλο

Υλικά:
1 φλ. κινόα, 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου, 2 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 1 κ.σ πάπρικα καυτερή, 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες), 1 κίτρινη πιπεριά (κομμένη σε φέτες), 300 γραμ. πολύ τρυφερά μικρά φύλλα από σπανάκι, 1 ματσάκι ρόκα, 2 κ.σ μαϊντανό, 2 κ.σ δυόσμο, 10 ντοματίνια (κομμένα στη μέση), 150 γραμ. μανούρι σε τρίμματα
Για τη σως: 1/3 φλ. ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, λίγες σταγόνες ξίδι, αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε την κινόα σε σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 12-15΄να βράσει η κινόα. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες τοποθετούμε το φιλέτο. Το χτυπάμε να πλατύνει όσο περισσότερο γίνεται. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι, ψήνουμε το φιλέτο, για 3-4΄από την κάθε πλευρά. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες.

Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε την κινόα και το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα από το μανούρι. Τέλος, χτυπάμε τα υλικά για τη σως, περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου 

Σαλάτα με ψητές πατάτες και γλυστρίδα

Υλικά:
500 γρ. μικρές πατατούλες, πλυμμένες ολόκληρες, 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 2-3 πράσινες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα, 1 ματσάκι γλυστρίδα, πλυμμένο και στεγνωμένο, 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, θαλασσινό αλάτι, μπούκοβο γλυκό
Για το ντρέσινγκ: 2 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, 1 κ.σ. ξύδι λευκό βαλσαμικό, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το ντρέσινγκ: Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε καλά

Για τη σαλάτα: Βάζουμε τις πατατούλες σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι-ψηστιέρα. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις ψήνουμε μέχρι να μοσχομυρίσουν και να πάρουν χρώμα. Βάζουμε σε μια σαλατιέρα τις πατατούλες, τα ντοματίνια, τις πράσινες ντομάτες και την γλυστρίδα. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι και λίγο μπούκοβο. Σκορπίζουμε τη φέτα και ραντίζουμε με το ντρέσινγκ.

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου 

Tονοσαλάτα με τζίντζερ και σόγια

Υλικά:
140 γρ. τόνος από κονσέρβα, σουρωμένος, 30 γρ. ελαιόλαδο, 120 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο, 180 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο, 60 γρ. μαγιονέζα, 3 γρ. χυμός λάιμ, 5 γρ. σάλτσα σόγιας, μαϊντανός, ψιλοκομμένος, αλάτι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και «ιδρώνουμε» τα κρεμμύδια και το σέλερι μέχρι να μαλακώσουν μεν, αλλά να παραμένουν λίγο τραγανά. Τα κρυώνουμε καλά.

Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε τον τόνο, τα κρεμμύδια με το σέλερι, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά της τονοσαλάτας. Τα αναμειγνύουμε καλά, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε. Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως ή τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

via

Όλη η επικαιρότητα