Παιδί

5 λόγοι που τα νεογέννητα μωρά είναι στην πραγματικότητα μικροί εξωγήινοι

Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και αν θεωρείτε το νεογέννητο μωρό σας ό,τι ομορφότερο υπάρχει στον κόσμο, έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να δώσουν έμπνευση σε συγγραφείς (επιστημονικής) φαντασίας.

Το μωρό σας πιθανότατα είχε γούνα στη ζωή του στη μήτρα: Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης, τόσο τα αγοράκια όσο και τα κοριτσάκια αναπτύσσουν απαλό χνούδι, που προστατεύει την επιδερμίδα του από το αμνιακό υγρό. Συνήθως αυτό το χνουδάκι είτε πέφτει είτε απορροφείται είτε καταλήγει στο στομαχάκι του μωρού, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό του μπορεί να παραμείνει και μετά τον τοκετό, για να απομακρυνθεί τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να κλάψουν: Στην πραγματικότητα αυτό που αποκαλούμε κλάμα είναι τσιρίδα. Ένα νεογέννητο δεν παράγει δάκρυα μέχρι να γίνει τουλάχιστον δύο εβδομάδων ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δύο μηνών. Αν, ωστόσο, η απουσία δακρύων συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κίτρινες εκκρίσεις στα βλέφαρα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο μήπως υποδηλώνουν φραγμένους δακρυϊκούς αδένες, κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική αγωγή (αλοιφές και κολλύρια).

Τα νεογέννητα αγοράκια έχουν στύσεις και τα κοριτσάκια «αδιαθετούν»: Οι μητρικές ορμόνες της εγκυμοσύνης ενδέχεται να επηρεάσουν τη μήτρα ενός νεογέννητου κοριτσιού, προκαλώντας μια ελαφριά και σύντομη αιμορραγία που θυμίζει περίοδο. Για τις στύσεις των αγοριών οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει ακόμα κάποια εξήγηση. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα στο μωρό σας ενημερώστε τον παιδίατρο χωρίς να πανικοβληθείτε.

Έχουν σχεδόν 100 περισσότερα κόκαλα από εμάς: Τα μωρά έχουν περίπου 300 κόκαλα ενώ οι ενήλικες μόλις 206. Γιατί αυτό; Επειδή τα έξτρα κοκαλάκια κάνουν το σκελετό των μωρών πιο ευέλικτο, διευκολύνοντας τον τοκετό. Τους επόμενους μήνες μετά τη γέννα, τα επιπλέον βρεφικά κόκαλα ενώνονται και το σκελετικό σύστημα του μωρού αρχίζει όλο και περισσότερο να θυμίζει εκείνο ενός ενήλικα.

Γελούν εκατονταπλάσιες φορές από έναν ενήλικα: Για την ακρίβεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ψυχολόγου και νευρολόγου Robert Provine, γελούν περίπου 300 φορές την ημέρα, ενώ οι ενήλικες γύρω στις 20 φορές την ημέρα! Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να γελούν και να χαμογελούν μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής τους, ενώ τα αγοράκια γελούν με ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα. Το βρεφικό γέλιο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθάει τους ειδικούς να παρατηρήσουν πώς αντιδρά ένα μωρό σε ερεθίσματα, ενώ η απουσία του αποτελεί μια πρώιμη ένδειξη αναπτυξιακών διαταραχών όπως ο αυτισμός.

Πηγή: childit.gr

Όλη η επικαιρότητα