Ψυχαγωγία

5 σειρές να δεις αν λάτρεψες το Chernobyl

Ακούστε το άρθρο

Το Chernobyl του ΗΒΟ θεωρήθηκε η πιο πετυχημένη σειρά της χρονιάς, και από πολλούς η καλύτερη τηλεοπτική σειρά που φτιάχτηκε ποτέ—στο imdb, μάλιστα, ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή ως η σειρά με την μεγαλύτερη βαθμολογία, αφήνοντας πίσω της τον επί χρόνια κάτοχο του σκήπτρου, The Wire (επίσης του ΗΒΟ).

Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που είδαν, λοιπόν, την σκοτεινή ιστορία πίσω από την τεράστια καταστροφή, και θέλεις τώρα να δεις κάτι εξίσου σκοτεινό, έχουμε μερικές ιδέες για εσένα.

The Terror

Ξεκινάμε με την πιο προφανή επιλογή. Κι αυτό βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Και σε αυτό πρωταγωνιστεί ο φανταστικός Τζάρεντ Χάρις. Εδώ, όμως, χώνεται και το υπερφυσικό στοιχείο, καθώς οι Βρετανοί εξερευνητές που έχουν κολλήσει στους πάγους κυνηγιούνται από έναν αόρατο εχθρό που τους εξολοθρεύει. Μακράν από τις πιο παρανοϊκές και καθηλωτικές σειρές που βγήκαν τα τελευταία χρόνια, χτίζει ένταση αργά και σταθερά, για να κάνει μετά μακροβούτι στις χειρότερες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής.

The Leftovers

Κάποιοι κακοπροαίρετοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την απόγνωση του Chernobyl ως “misery porn”—ένας χαρακτηρισμός για έργα τέχνης που είναι τόσο μαύρα και καταθλιπτικά, που αναρωτιέσαι γιατί καν τα βλέπεις. Κακοπροαίρετοι είπαμε, και το εννοούμε. Αλλά επίσης θα πούμε πως το ΗΒΟ είναι μανούλα σε τέτοιες σειρές, και το Leftovers ίσως να είναι το μεγαλύτερο (και πιο καταθλιπτικό του) επίτευγμα. Ένα κομμάτι του πληθυσμού της Γης εξαφανίζεται μυστηριωδώς, και βλέπουμε έναν πλανήτη να ζει με μετατραυματικό στρες. Μικρό, με τρεις άψογες σεζόν, βαρύ και δυσνόητο και πέρα για πέρα ανθρώπινο.

Mindhunter

Στην δεκαετία του ’70, η εγκληματολογία και η ψυχολογία είχαν μόλις αρχίσει να αγκαλιάζουν η μία την άλλη, προσπαθώντας να βρούμε κατανόηση πίσω από τα κίνητρα και τις αιτίες της εγκληματικής συμπεριφοράς. Βασισμένο σε αληθινά στοιχεία, το Mindhunter παρουσιάζει την ιστορία τριών ερευνητών που παλεύουν να μπουν στο μυαλό κατά συρροή δολοφόνων, ελπίζοντας να λύσουν τωρινές υποθέσεις. Είναι ανατριχιαστικό και σε δύο μόλις μήνες φτάνει και η δεύτερη σεζόν.

The Americans

Πρόσφατα τελείωσε, άρα είναι ιδανικό για μαραθώνιο. Η ιστορίας μιας τυπικής, ήσυχης Αμερικανικής οικογένειας το 1981. Στον Ψυχρό Πόλεμο. Μόνο που είναι κατάσκοποι της KGB. Απίστευτες ερμηνείες και ανατροπές, ψυχολογική σκιαγράφηση για πολλά βραβεία (που τα κέρδισε) και για ακόμα μια φορά μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για την Σοβιετική Ένωση.

1983

Σούπερ σκοτεινό, και ανήκει στην κατηγορία της εναλλακτικής ιστορίας. Εδώ έχουμε μια ακόμα κομμουνιστική Πολωνία (ναι, είναι πολωνική σειρά, ναι, αυτό δεν σημαίνει τίποτα) στην οποία χαρακτήρες μπλέκονται, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, έχεις νουάρ, έχεις πολιτικές συνωμοσίες και ένα σενάριο τόσο λαχταριστό, που τελειώνει και σε κάνει να το σκέφτεσαι για μέρες. Και χαιρόμαστε πολύ που η ευρωπαϊκή τηλεόραση κάνει τέτοιες παραγωγές. Άντε και στα δικά μας.

via

Όλη η επικαιρότητα