Ηλεία

Επίσκεψη Χ. Θεοχάρη στον Καϊάφα: «Με την παλιά του αίγλη να γίνει σύγχρονη Λουτρόπολη!»

Ακούστε το άρθρο

Για την ανάγκη αξιοποίησης του κρυμμένου τουριστικού δυναμικού της χώρας αλλά και για τις ευοίωνες προοπτικές της κρουαζιέρας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας έκανε λόγο ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από τον Καϊάφα όπου βρέθηκε χθες  το πρωί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψή που πραγματοποίησε στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας..

Γράφει ο Νίκος Λώλος

Όμως ο Υπουργός Τουρισμού μέσα από τις δηλώσεις του αλλά και στην διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους τοπικούς φορείς με απόλυτη ειλικρίνεια τοποθετήθηκε για τα μεγάλα προβλήματα του Νομού μας με κυριότερο αυτό της έλλειψης σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Να αποκτήσει την παλιά της αίγλη η περιοχή της Ζαχάρως

 

Βλέπω μόνο έναν τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο απαράμιλλου φυσικού κάλλους ήταν τα λόγια του Υπουργού Τουρισμού για την περιοχή των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα

«Είναι κρίμα και πρέπει όλοι μαζί με συντονισμένες ενέργειες να ξαναδώσουμε σε αυτόν τον τόπο την παλιά του αίγλη.

Να μπορέσουνε να ανοίξουμε νέες  θέσεις εργασίας και να καταστήσουμε την περιοχή ως μία σύγχρονη λουτρόπολη τόσο με τις ιαματικές πηγές όσο και με τις παραλίες της, ήταν η αναφορά του κ Θεοχάρη για την περιοχή της Ζαχάρως.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφερόμενος στα Λουτρά Καϊάφα, τα οποία αναγνωρίσθηκαν ως ιαματικά με απόφαση του λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού το συγκεκριμένο ζήτημα εκκρεμούσε από το 2014, επεσήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής με  υψηλά όμως  περιβαλλοντολογικά στανταρ, αφού πλέον στην εποχή μας  η ανάπτυξη και η περιβαλλοντολογική προστασία είναι συμπληρωματικές έννοιες.

Θα πρέπει όλοι μαζί, συντονισμένα, να εργαστούμε προκειμένου να ξαναβρεί αυτός ο τόπος την παλιά του αίγλη, την παλιά του ζωντάνια για να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πλούτο για την περιοχή είπε ο υπουργός.

Χωρίς δρόμο
δεν θα υπάρξει ανάπτυξη

Όμως ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης υποδομών επισημαίνοντας ότι «η περιοχή  ποτέ δεν είχε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό σχέδιο,  και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε συνολικά όπως τόνισε, με την συμμετοχή και την συνεργασία όλων των φορέων».

Όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε μία περιοχή δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και σαν κυβέρνηση θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο όλο αυτό να αλλάξει.

Το κυριότερο πρόβλημα όπως επισήμανε ο Υπουργός είναι η έλλειψη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου κάτι για το οποίο όπως δεσμεύτηκε παρουσία και των τοπικών φορέων θα το μεταφέρει σε συνάντηση που θα έχει και με τον Υπουργό Υποδομών.

«Το μέλημα της κυβέρνησης είναι να ξεμπλοκάρουν οι διάφορες επενδύσεις, μεταξύ αυτών φυσικά και ο δρόμος Πάτρα-Πύργος.

Ολυμπία και Κατάκολο

«Η Αρχαία Ολυμπία διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό με το παγκόσμιας  αναγνωσιμότητας  ονόματος της, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί ανάφερε ο Υπουργός Τουρισμού.

Το Κατάκολο από την άλλη όπως επισήμανε ο κ Θεοχάρης  κατέχει κεντρική θέση στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη  του τουρισμού μέσω της κρουαζιέρας

«Βέβαια έχει πολλές παθογένειες και προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν και αυτό είναι ένα θέμα που θα ασχοληθούμε.

Μπορεί να είναι η πύλη εισόδου της Ολυμπίας».

Θέλουμε ανάπτυξη
και συνεργασία

Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν στην Κυβέρνηση, μέσα από τις συναντήσεις που είχαν με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη οι τοπικοί φορείς που τον  υποδέχτηκαν στην περιοχή των Λουτρών Καϊάφα.

Η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση αντίδραση του στο θέμα της επαναλέιτουργείας των Λουτρών, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διαρκής συνεργασία προκειμένου η ευρύτερη περιοχή της Ζαχαρως να αποκτήσει και πάλι όλα αυτά που αξίζει σημειώνοντας  ότι θα πρέπει να γίνει μία σύγχρονη λουτρόπολη με τουρισμού καθόλη την διάρκεια του έτους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον του Υπουργού θα μετουσιωθεί με την  αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών και της λίμνης που συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, κάτι που θα προκύψει μέσα από την διαρκή συνεργασία Κυβέρνησης και των τοπικών φορέων.

«Πρέπει αυτός ο τόπος να ξεφύγει από το τέλμα και τον μαρασμό κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρας-Πύργου, κάτι που άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα της Περιφερειακης Αρχής.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διαρκής συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς προκειμένου να αναπτυχτεί η περιοχή των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ζαχάρως και στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στην τοπική κοινωνία το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ζητώντας να υπάρξει δημιουργία ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου που με σεβασμό στο περιβάλλον να προσφέρει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της  περιοχής.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης επισήμανε ότι με την συνεργασία όλων και με το έμπρακτο ενδιαφέρον που έχει έως τώρα επιδείξει για την περιοχή μας ο Υπουργός Τουρισμού, μπορούν να τεθούν οι βάσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής της Ζαχάρως αλλά ολόκληρου του Νομού μας.

Όλη η επικαιρότητα