Εκπαίδευση Ηλεία

5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου: Οι εκπαιδευτικοί ακύρωσαν την επιμόρφωση – «παρωδία»

Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία των εκπαιδευτικών, γενικής και ειδικής αγωγής, έξω από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, κατάφερε να ακυρώσει – πριν καν αρχίσει – την επιμόρφωση «παρωδία» που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας, για τους  εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής που εργάζονται σε δομές Ε.Α.Ε, χωρίς  να έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση. Σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι – για τον ίδιο λόγο – θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Η «επιμόρφωση» που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας (ολιγοήμερη, με έτοιμο υλικό από προηγούμενες επιμορφώσεις ΕΣΠΑ), επιχειρεί να δώσει «έγκυρο κρατικό» χαρακτήρα πιστοποίησης σεμιναρίων, στους εκπαιδευτικούς που έχουν κληθεί να καλύψουν τις πλεονάζουσες ώρες τους δίπλα σε μαθητές με αναπηρία (σ.σ αυτισμό) οι οποίοι χρήζουν παράλληλης στήριξης. Κι έτσι, επιδιώκει να «εξοικονομήσει» προσωπικό και να μην χρειαστεί να προσλάβει εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί, σε απαξίωση των πτυχίων και των συνεπαγόμενων απ’ αυτά εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που αποφοίτησαν μετά από ειδική εκπαίδευση από τα εν λόγω τμήματα,  σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καλλιεργώντας και εδραιώνοντας την αντίληψη ότι ο χώρος της ειδικής εκπαίδευσης δεν έχει ανάγκη ειδικών παιδαγωγών και ακυρώνοντας ουσιαστικά τα μορφωτικά δικαιώματα αυτής της ομάδας μαθητών,  τέλος, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευέλικτη διαχείριση των εκπαιδευτικών σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης.

Η υποχρεωτική επιμόρφωση που…αναβλήθηκε

Στη 1:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλα τα σχολεία της Ηλείας, έφτασε ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα, για την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών που έχουν κληθεί να συμπληρώνουν το ωράριο τους στην Παράλληλη Στήριξη. Το σεμινάριο επρόκειτο να ξεκινήσει στις 8:00 χθες το πρωί, αλλά στις 8:20 δεν είχε εμφανιστεί στο επιμορφωτικό κέντρο κανένας από τους επιμορφωτές. Στις 8:21, ένα νέο ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στα σχολεία, με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» ενημέρωνε ότι το σεμινάριο αναβάλλεται για μετά το Πάσχα.

Η παράσταση διαμαρτυρίας

Η αναβολή, ενδεχομένως να συνδέεται με τη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών – μελών των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου αλλά και της Αμαλιάδας, γενικής και ειδικής αγωγής, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για όλα τα παραπάνω, και τις διεκδικήσεις τους για άμεση απόσυρση της τροπολογίας για την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση, για πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής  με μόνιμους διορισμούς των αναπληρωτών ειδικής αγωγής και την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

«Θεωρούμε πως, μέσα σε δυο ημέρες, δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ είναι άδικο το υπουργείο Παιδείας να επιχειρεί να εξισώσει το βασικό Πτυχίο στον Πίνακα Ειδικής Αγωγής με μεταπτυχιακά που έχουν αποκτηθεί από την Ιταλία, την Βουλγαρία ή τη Λευκωσία, χωρίς καμία αξιολόγηση. Υπάρχουν άτομα που φαίνεται πως έχουν κάνει Μεταπτυχιακό στην Ιταλία, χωρίς καν να μιλούν Ιταλικά», εξηγεί ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, Ιορδάνης Κοσμίδης, σημειώνοντας μάλιστα πως, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε σκοπό να αποτρέψει μεν το σεμινάριο, αλλά με επιχειρήματα.

«Να σοβαρευτούν όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση…»

Το παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας έδωσαν και μέλη των Δ.Σ των συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου και Αμαλιάδας, που είχαν κηρύξει και τρίωρη στάση απεργίας για την διευκόλυνση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην παράσταση διαμαρτυρίας.

«Οι συνάδελφοι μας, της γενικής αγωγής, εξαναγκάστηκαν από την αρχή της χρονιάς να καλύψουν κάποια ώρες στην Παράλληλη Στήριξη, οι οποίες έπρεπε να δοθούν στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Και ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αποφάσισαν να τους επιμορφώσουν. Θεωρούμε απαράδεκτα και αυτά τα σεμινάρια αλλά και την προσπάθεια – με αυτό τον τρόπο – του Υπουργείου Παιδείας να «εξοικονομήσει» προσωπικό, για να μην κάνει διορισμούς ειδικής αγωγής», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, Αλέξης Σοφιανόπουλος. Για απόλυτο «μπάχαλο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας, Κώστας Ντούμας, καλώντας όσους ασχολούνται με την παιδεία, να «σοβαρευτούν», λέγοντας μεταξύ άλλων «…δεν είμαστε ενάντια στις επιμορφώσεις, κάθε άλλο. Αλλά, ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, θέλουν να επιμορφώσουν τους δασκάλους που δεν γνωρίζουν από ειδική αγωγή, πάνω σε τι;».

Όλη η επικαιρότητα