Σαν Σήμερα

6 χρόνια από την τραγωδία της Marfin

arheio_lipsis_26.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ήταν σαν σήμερα 5 Μαΐου του 2010 , πριν από έξι χρόνια όταν το κέντρο της Αθήνας είχε κατακλυσθεί από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης μετείχαν στη μεγάλη πορεία κατά του Μνημονίου που είχε αναγγελθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Η πορεία και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλύφθηκαν υπό την σκιά της τραγωδίας, καθώς μια αδιανόητη επίθεση οδήγησε στον θάνατο τριών ανθρώπων και ενός αγέννητου βρέφους.

Στην οδό Σταδίου, 23 άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά έσπασαν το τζάμι στη Marfin Bank πέταξαν εν συνεχεία μολότωφ με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες. Μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν εργαζόμενοι εκ των οποίων ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τους καπνούς. Δυστυχώς, τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις, ενώ ο καπνός είχε καλύψει όλο το κτίριο. Ήταν η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών),  η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), οι οποίοι έχασαν την ζωή τους.

Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Το κτίριο είχε μετατραπεί σε «καμινάδα» και ανάμεσα σε ουρλιαχτά πανικού οι εργαζόμενοι έψαχναν απεγνωσμένα να διασωθούν πηδώντας από τα μπαλκόνια στο κενό.

Η πυροσβεστική μετέπειτα εντόπισε στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη, στον δεύτερο όροφο την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια ενώ η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κυοφορούσε, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει για να σωθεί.

Μετά από τέσσερις αναβολές, οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

Κατηγορούμενοι είναι δύο νεαροί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.

Ο ένας, 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών φέρεται μαζί με άλλους δύο άγνωστους, να επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, ενώ ο 34χρονος συγκατηγορούμενός του στη δικογραφία φέρεται ότι εμπλέκεται και στην επίθεση στον «Ιανό», στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο οι δύο κατηγορούμενοι παραπέφθηκαν σε δίκη, περιγράφεται βήμα βήμα πώς ενήργησαν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στη Marfin, Θεόδωρος Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Στο βούλευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο άγνωστους εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ.23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «MARFIN-EGNATIA BANK» και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότωφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη…».

Σημειώνεται ότι, οι δύο κατηγορούμενοι, μετά την απολογία τους στους ανακριτές, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα).

Η  τραγωδία στην Marfin προκάλεσε δύο δίκες. Στην πρώτη βρέθηκαν κατηγορούμενοι, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τον Απρίλιο του 2013, τέσσερα στελέχη της τράπεζας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τρεις (τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου και τη διευθύντρια του καταστήματος), κυρίως για παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας.

Η δίκη, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου διεκόπη για τις 16 Ιανουαρίου 2016, καθώς βασικοί μάρτυρες απουσίαζαν.

Σήμερα το πρωί ένα λευκό τριαντάφυλλο υπήρχε στο σημείο της τραγωδίας.

Newsroom Αθήνα 9.84

Όλη η επικαιρότητα