Παιδί

6 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή της εγκύου

Ακούστε το άρθρο

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την υγεία της μέλλουσας μαμάς αλλά και του ίδιου του εμβρύου.

Γι΄αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα θα πρέπει να τρέφεται σωστά εντάσσοντας στο διαιτολόγιό της τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Σύμφωνα με την Ευσταθία Παπαδά, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, από τις πιο σημαντικές τροφές για μια έγκυο είναι οι εξής:

Όσπρια

Oι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια και η φάβα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα που είναι ένα συχνό φαινόμενο στις εγκύους. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν σούπα ή να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει φυλλικό οξύ, ασβέστιο, φυτικές ίνες και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι πηγή καροτενοειδών που ενισχύουν τη λειτουργία της όρασης. Προσθέστε το στις σαλάτες ή τα ζυμαρικά σας.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με το αντίστοιχο λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε εντελώς τα λευκό αλεύρι στις συνταγές σας και αγοράζετε ζυμαρικά και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι εκτός από εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες. Ακόμη, είναι πολύ χαμηλότερο σε λακτόζη σε σχέση με το γάλα, οπότε σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε να προτιμήσετε. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως σνακ με τη συνοδεία φρούτων, ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση σε smoothies.

Μοσχάρι

Τα άπαχα μέρη του μοσχαριού είναι μία θρεπτική επιλογή για τις εγκύους, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο σε πολύ καλά απορροφήσιμη μορφή, καθώς επίσης και βιταμίνες Β6 και Β12. Επιπρόσθετα, το μοσχάρι είναι καλή πηγή χολίνης που είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική ανάπτυξη.

Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυλλικού οξέος. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως φρέσκο φρούτο ή σε χυμούς και smoothies.

ΠΗΓΗ: mothersblog

Όλη η επικαιρότητα