7 έλληνες ποιητές που πρέπει να ξέρεις

Λίγα βασικά πράγματα για μερικούς από τους σπουδαιότερους ποιητές μας, και τα ωραιότερα ποιήματά τους για να διαβάσεις εν μέσω αυγουστιάτικης ραστώνης.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…
Πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή…
Άφησέ με να ‘ρθω μαζί σου…
Το καραντί θα μας μπατάρει…
Σ’ αγαπώ, μ’ ακούς;

Τους ξέρεις όλους αυτούς τους στίχους. Τους ξέρεις ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ σου ποίηση, ακόμα και αν δεν είσαι σίγουρος/η ότι μπορείς να αντιστοιχήσεις τον καθένα στον ποιητή που τον έγραψε. Τους ξέρεις γιατί είναι κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης πια, είναι στίχοι τραγουδιών, είναι ακόμα και εκφράσεις που τις λέμε, Φάνη μου. Καιρός να μάθεις και δυο-τρία βασικά πράγματα για τους δημιουργούς τους. Και να διαβάσεις και μερικά από τα ποιήματά τους.

Οδυσσέας Ελύτης

Τα βασικά: Είναι ένας από τους δύο μόνο Έλληνες που έχουν πάρει Νόμπελ, άξιος εκφραστής της λεγόμενης γενιάς του ’30, βαθιά πολιτικός από τη μια, βαθύτερα ερωτικός από την άλλη.

Διάβασε: Το Άξιον Εστί και το Μονόγραμμα.

Γιώργος Σεφέρης

Τα βασικά: Είναι ο άλλος από τους δύο Έλληνες που έχουν πάρει Νόμπελ (ο πρώτος με χρονική σειρά), ήταν Σμυρνιός, γεννημένος το 1900, και διπλωμάτης –σε επάγγελμα, όχι σε χαρακτήρα− εκτός από ποιητής.

Διάβασε: Τα Ημερολόγια Καταστρώματος –χωρίζονται σε τρία μέρη, Α’Β’ και Γ’.

Γιάννης Ρίτσος

Τα βασικά: Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά το 1909 και πέρασε τη μισή του ζωή στις εξορίες λόγω αριστερών φρονημάτων. Τον αγαπάει, προφανώς, πολύ η αριστερά για τα πολιτικά του –και όλοι οι υπόλοιποι για τα ερωτικά του.

Διάβασε: Τη Ρωμιοσύνη και τη Σονάτα του Σεληνόφωτος

Κ.Π. Καβάφης

Τα βασικά: Γεννήθηκε το 1863 στην Αλεξάνδρεια και εκεί πέθανε, το 1933. Έχει φανατικούς αναγνώστες, που θα σου πουν πως έχει πει ό,τι ήταν να ειπωθεί για τον έρωτα, τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα. Μπορεί και να έχουν δίκιο.

Διάβασε: Την Ιθάκη και το Περιμένοντας τους βαρβάρους 

Κώστας Καρυωτάκης

Τα βασικά: Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1896. Θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος του νεοαστικού ρεαλισμού. Αυτό που θα ακούσεις συχνότερα τον κόσμο να λέει γι’ αυτόν είναι πως αυτοκτόνησε. Στα 31 του.

Διάβασε: Τα Νηπενθή και το Ελεγεία και Σάτιρες

Τάσος Λειβαδίτης

Τα βασικά: Αθηναίος, γεννήθηκε το 1922. Είναι ο «Ποιητής του Έρωτα και της Επανάστασης», αυτός που αγαπούν πολύ τα social media.

Διάβασε: Το Αλλά τα Βράδια και το Επίλογος (Φυσάει) 

Νίκος Καββαδίας

Τα βασικά: Γεννήθηκε το 1910 στη Ρωσία από Έλληνες γονείς. Είναι αυτός που αγαπούν πολύ οι ναυτικοί −δικός του είναι ο Σταυρός του Νότου, μάνα θα πάω στα καράβια, αν το διάβασες αυτό με τη φωνή του Θάνου Μικρούτσικου είσαι δικός μας.

Διάβασε: Το Μαραμπού και το Πούσι