Γυναίκα

7 περίεργοι λόγοι που δεν χάνεις κιλά

197b87084c019fca25e03ca61d67f8ec.jpg
Ακούστε το άρθρο

Προσπαθείς και δεν τα καταφέρνεις, ενώ βάζεις τα δυνατά σου. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να σε αφήσουν άφωνη.

1.      Δεν βοηθάς τον εαυτό σου να κάψει λίπος. Όπως υπάρχει η καλή χοληστερόλη, υπάρχει και η κακή. Αντίστοιχα υπάρχει το κακό λίπος και το καλό. Το κακό λίπος αυξάνει τους κινδύνους για καρδιακές νόσους και διαβήτη, ενώ το καλό λίπος βοηθά στ’ αλήθεια να κάψουμε θερμίδες. Που υπάρχει το πρόβλημα: όταν φτάνουμε τον εαυτό μας σε σημείο λιμοκτονίας, ουσιαστικά σαμποτάρουμε την ικανότητα του σώματος να μεταβολίσει το κακό λίπος σε καλό. Αυτό αποφάνθηκαν ερευνητές σε πειράματα που έκανα σε ποντίκια στο Yale School of Medicine. Όσο περισσότερο παρέμεναν πεινασμένα τα ποντίκια, τόσο λιγότερο το κακό λίπος μετατρεπόταν σε καλό και τόσο περισσότερο τα ποντίκια συντηρούσαν το πάχος τους. Ωστόσο, όταν άρχισαν να τους δίνουν μια μικρή ποσότητα τροφής, ο οργανισμός ενθαρρυνόταν και έκανε τις απαραίτητες καύσεις και μετατροπές του βάρους. Το πόρισμα; Δώστε προσοχή στην πείνα σας και μην την αφήνετε να διαιωνίζεται.
2.      Ξενυχτάς περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Ένας απλούστατος τρόπος για να μπει ο οργανισμός σε πρόγραμμα και βοηθά να χάσεις κιλά είναι να κοιμάσαι τουλάχιστον εφτά ώρες την ημέρα. Λιγότερος χρόνος ύπνου σε κάθε περίπτωση μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χαμηλότερο μεταβολισμό, υψηλότερα επίπεδα ορμονών και αρτηριακής πίεσης, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και αντίσταση στην ινσουλίνη. ‘Όλα αυτά προωθούν το αίσθημα της πείνας και ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους, λέει η JJ Virgin, διατροφολόγος και συγγραφέας του best seller The Supercharged Virgin Diet. Ξαπλώνεις νωρίς και δεν σε παίρνει ο ύπνος; Απέφυγε τις ηλεκτρικές συσκευές, τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείς. Το μπλε φως που εκπέμπουν διαταράσσουν τον ύπνο.
3.      Ζεις σας βαμπίρ. Έχει αποδειχτεί πως όσοι ξυπνούν νωρίς ζυγίζουν λιγότερο από αυτούς που κάνουν τις κουκουβάγιες. Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη του Northwestern University Feinberg School of Medicine. Οι ερευνητές υποθέτουν πως ο πρωινός ήλιος -σε αντίθεση με τον μεσημεριανό/ απογευματινό-  βοηθά στον συγχρονισμό του βιολογικού μας ρολογιού με το υπόλοιπο σύστημα. Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς έχουν πιο τακτικές συνήθειες στον ύπνο, οι οποίες κρατούν τον μεταβολισμό σε μια σταθερή λειτουργία. Επιπλέον, το φως του ήλιου είναι η απόλυτη πηγή της Βιταμίνης D, η οποία βοηθά στις καύσεις λίπους. Για να καρπωθείς τα οφέλη του ήλιου και της απώλειας βάρους, απόλαυσε μισή ώρα ήλιου τις πρωινές ώρες.
4.      Τα αεριούχα ποτά διαίτης δεν είναι αδυνατιστικά. Υπάρχει αυτό το τσιτάτο που λέει πως τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη βοηθούν στην απώλεια βάρους και είναι ακίνδυνα, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών προωθεί την αύξηση του σωματικού βάρους. Ερευνητές στο Weizmann Institute of Science του Ισραήλ ανακάλυψαν πως η κατανάλωση νερού αναμειγμένου με σακχαρίνη, ασπαρτάμη ή σουκραλόζη δημιουργεί δυσανεξία στη γλυκόζη. Επιπρόσθετα διαπίστωσαν πως οι γλυκαντικές ουσίες αλλάζουν τη σύνθεση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου. Η κατανάλωση αεριούχων ποτών διαίτης εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα στους ανθρώπους σε μόλις μια βδομάδα.
5.      Ζεις μονίμως ένα δράμα. Το άγχος δεν μας κάνει απλά να τρώμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει, αλλά επηρεάζει και τις ορμόνες, καθώς και τον μεταβολισμό. Μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξαν πως γυναίκες που έκαναν πράγματα καταναγκαστικά την προηγούμενη μέρα είχαν κάψει 104 θερμίδες λιγότερες από γυναίκες που δεν είχαν στρεσαριστεί και επιπλέον είχαν απολαύσει ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά. Αυτό μεταφράζεται σε έντεκα κιλά τον χρόνο. Αν διανύεις μια κατάσταση ή περίοδο γεμάτη στρες, πρέπει να είσαι δύο φορές πιο προσεκτική γι’ αυτά που καταναλώνεις, προτείνει η ψυχίατρος Jan Kiecolt-Glaser. Κρατάμε υγιή σνακ στο ψυγείο, αν πιστεύουμε πως δεν είμαστε σε θέση να προετοιμάσουμε κάτι λόγω χρόνου ή κακής διάθεσης.
6.      Αποκαλείς την άσκηση, «αγγαρεία». Μελετητές του Cornell University ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που κάνουν γυμναστική αλλά το αντιμετωπίζουν ως βασανιστήριο, τρώνε 35% περισσότερο από αυτούς που το διασκεδάζουν. Δεν είσαι ήρωας επειδή άντεξες να κάνεις τζόκινγκ μισή ώρα παραπάνω, άρα δεν αξίζει να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου με επιπλέον φαγητό, γιατί -μάντεψε- την επόμενη μέρα θα έχει παραμείνει εκεί μαζί σου και η άσκηση θα έχει χάσει το νόημα της.
7.      Έχεις συχνά jet lag. Η απώλεια βάρους συχνά είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία και γίνεται δυσκολότερη αν είσαι από τους ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά. Αυτό συμβαίνει γιατί η μετάβαση από μια χρονική ζώνη σε μια άλλη δημιουργεί μια σύγχυση στο βιολογικό μας ρολόι. Επιστήμονες στο Weizmann Institute διαπίστωσαν ότι η αναστάτωση στους κιρκαδικούς ρυθμούς που προκαλούνται από ένα jet lag, διαταράσσει τη φυσική χλωρίδα του εντέρου, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία.  
 

woman.in.gr


Όλη η επικαιρότητα