Ηλεία Οικονομία

750 θέσεις εργασίας στην Κυλλήνη

Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον τομέα του τουρισμού, ετοιμάζονται να «πέσουν» το προσεχές διάστημα στη Δυτική Ελλάδα, για την υλοποίηση πολύ μεγάλων, αλλά και μικρότερων επενδυτικών σχεδίων, που βρίσκονται σε «προχωρημένο» στάδιο.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, βρίσκεται η Ηλεία, όπου μπαίνει σε φάση έγκρισης η επένδυση του «Arcadia Cultural Resort & Spa». Πρόκειται για σχέδιο του γερμανικού επενδυτικού οίκου Deutsche Invest Equity Partners GmbH, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πολυτελούς θέρετρου πέντε αστέρων στην περιοχή της Kυλλήνης, συνολικού προϋπολογισμού 436 εκατ. ευρώ.

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την κατασκευή 5άστερων ξενοδοχειακών μονάδων, spa, μαρίνας, παραθαλάσσιου θεάτρου, όπως και εγκαταστάσεις για θεματικές αθλητικές, αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το σχέδιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξη του στις στρατηγικές επενδύσεις, αφού έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι, ο γερμανικός επενδυτικός όμιλος έχει ήδη παρουσία στην Eλλάδα, καθώς σε συνεργασία με άλλους επενδυτές, εξαγόρασε το 2018 τον Oργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (OΛΘ). H έκταση άνω των 300 στρεμμάτων στην Kυλλήνη, όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η επένδυση, βρίσκεται κοντά στο γνωστό συγκρότημα Robinson Club. Η επένδυση, κατά την υλοποίησή της προβλέπει την δημιουργία 750 θέσεων εργασίας. Σειρά για αξιολόγηση στον οργανισμό Enterprise Greece, έχει πάρει η επίσης τουριστική επένδυση στο Ακτιο Αιτωλοωκαρνανίας, που περιλαμβάνει την ανέγερση πολυτελούς 5άστερου ξενοδοχείου, καθώς και βιλών, συνεδριακού κέντρου, αθλητικών εγκαταστάσεων και μαρίνας σκαφών, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στην Ιθάκη, εκκρεμεί για να ξεκινήσει η μυθική τουριστική επένδυση του Ithaca Odyssey – Iliad Resort, προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο της Smender Ltd, με βασικό επενδυτή τον Eλληνοαυστραλό επιχειρηματία στο real estate, Tζέιμς Mολφέση. Το σχέδιο ήταν μπλοκαρισμένο για αρκετό διάστημα, ωστόσο το βασικό ζήτημα λύθηκε, καθώς η εταιρεία κατέθεσε πιστοποιητικά ύπαρξης κεφαλαίων για την επένδυση. Η επένδυση περιλαμβάνει την ανάπτυξη σύγχρονου τουριστικού συγκροτήματος με τουριστικό χωριό, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο, μαρίνα, εστιατόρια, καταστήματα κ.ά. σε έκταση 1.555,7 στρεμμάτων στο Περαχώρι, στο νότιο τμήμα της Iθάκης. Η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση γης, με ευρύτατο παραλιακό μέτωπο, έχοντας μάλιστα ολοκληρώσει τις αγοραπωλησίες από το 2005.

Το τουριστικό συγκρότημα θα φιλοξενεί σε πλήρη λειτουργία, 2.500 επισκέπτες, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα