Γυναίκα

«8 του Μάρτη, Μέρα κατά των ανισοτήτων εις βάρος της Γυναίκας»

efigeorgopoulou.png
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η 8 του Μάρτη, ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας, να γινόταν περισσότερο αισθητή τις προηγούμενες δεκαετίες και ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 80  και του 90. Τότε που το γυναικείο κίνημα έδινε πραγματικές μάχες για να αναδείξει τις ανισότητες που εξακολουθούσαν να υπάρχουν εις βάρος των γυναικών. Τότε που με συντονισμένες  προσπάθειες γυναίκες όλων των ηλικιών, στις περισσότερες πόλεις της χώρας, διεκδικούσαν όρους ισοτιμίας και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

       Δεν σημαίνει όμως πως έχασε, στην πολύχρονη διαδρομή του γυναικείου κινήματος, κάτι από τον αγωνιστικό και αξιακό της  πλούτο.  Δεν είναι άλλη μια επέτειος στον μακρύ κατάλογο των ημερομηνιών που αφιερώνονται  κάθε χρόνο σε «κάτι το ιδιαίτερο».

     Εξακολουθεί και σήμερα να διατηρεί την αίγλη της γιατί διεγείρει, πνευματικά και συναισθηματικά, τις αδικαίωτες  ελπίδες  για μια κοινωνία χωρίς βία κατά των γυναικών, χωρίς διακρίσεις στους  εργασιακούς χώρους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς , χωρίς «θλιβερές πρωτιές» στην ανεργία,  τις  απολύσεις , την ανασφάλιστη εργασία που έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις στην περίοδο της κρίσης.

     Η αριστερά  ήταν πάντα  στην πρωτοπορία της επίλυσης των θεμάτων της ανισότητας εις βάρος των γυναικών και σήμερα η κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ,  έχει δεσμευτεί για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Ισότητας των Φύλων που αφορά τη Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας. Όπως επίσης έχει δεσμευτεί για την κύρωση στη Βουλή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

    Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Οι κυβερνητικές προθέσεις πρέπει να συνοδευτούν και από  την ετοιμότητα όχι μόνο των γυναικών αλλά και όλων των μαζικών φορέων ώστε να αναδεικνύουν όλες εκείνες τις περιπτώσεις που χρειάζονται παρέμβαση από μεριάς της Πολιτείας. 

                                                                                      

Όλη η επικαιρότητα