Life

8 τροφές που τόσο καιρό τρως με λάθος τρόπο

mesogeiakhdiatrofh.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι θεωρούμε σωστό τον τρόπο που έχουμε μάθει να τρώμε από μικροί τα περισσότερα τρόφιμα και φαγητά έτσι δεν μπαίνουμε εύκολα στην διαδικασία να ανακαλύψουμε κάποιο διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε θρεπτικές αξίες αλλά και φανταστικές γεύσεις και άντε για τις θρεπτικές αξίες μπορεί να μην νοιάζεσαι, αλλά δεν είναι κρίμα να μην απολαμβάνεις στο έπακρο κάποιο τρόφιμο;

1. Μπρόκολο

Μια έρευνα έδειξε ότι όταν μαγειρεύεις το μπρόκολο στο τηγάνι μειώνεις μέχρι και 24% τη βιταμίνη C που έχει καθώς επίσης και την ποσότητα χλωροφύλλης. Το τηγάνισμα επίσης μειώνει κατά 67% τα καροτενοειδή τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά για αυτό καλό είναι να το κάνεις στον ατμό ή βραστό. Τέλος μην ξεχνάς να τρως και τον ‘κορμό’ του μπρόκολου, ο οποίος περιέχει σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου και βιταμίνης C.

2. Μυρωδικά

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε κυρίως αποξηραμένα μυρωδικά- όχι γιατί σνομπάρουμε τα φρέσκα αλλά γιατί συντηρούνται πιο εύκολα για αυτό ετοιμάζουμε σάλτσες με σκόνη βασιλικού και χάνουμε όλο το άρωμα και την νοστιμιά του. Αν παρατηρήσεις τους σεφ θα δεις ότι προσθέτουν τα μυρωδικά πάντα φρέσκα και πάντα στο τέλος για να αναδείξουν τα αρώματα του φαγητού που έχουν ετοιμάσει ενώ τα αποξηραμένα μπαίνουν πάντα σε μαρινάδες και σε κρέατα.

3. Όσπρια

Κάτι ήξερε η γιαγιά σου που ‘μούσκευε’ τα φασόλια και τις φακές από το προηγούμενο βράδυ- αυτή η διαδικασία σου επιτρέπει να βράσεις λιγότερη ώρα τα όσπρια άρα έχεις μικρότερη απώλεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

4. Ντομάτες

Η ντομάτα είναι το πιο διαδεδομένο φρούτο και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά όλο το χρόνο σε σαλάτες και σε σάντουιτς. Όταν όμως την τρως μαγειρεμένη το αίμα σου απορροφά μέχρι και 4 φορές περισσότερο λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία που εξουδετερώνει τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων (καρδιακές παθήσεις, καρκίνος του προστάτη, οστεοπόρωση κ.ά).

5. Κρεμμύδια, σκόρδο

Όταν ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το σκόρδο θα πρέπει να τα αφήνεις λίγο στον πάγκο κοπής να ξεκουραστούν καθώς οι χημικές ενώσεις και τα φλαβονοειδή που περιέχουν και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου ενεργοποιούνται όταν κόβονται τα κυτταρικά τοιχώματα των λαχανικών. Αν όμως τα ρίξεις αμέσως στο τηγάνι θα διακόψεις αυτή την αντίδραση και θα χάσεις όλα τα οφέλη τους.

6. Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά καλό είναι να τρώγονται αλ ντέντε καθώς αν βράσουν παραπάνω θα αφήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους στο νερό της κατσαρόλας.

7. Λαχανικά

Τα βραστά λαχανικά σαφώς και είναι υγιεινά αλλά αν το παρακάνεις στο βράσιμο θα χάσεις όλες τις βιταμίνες τους, για αυτό καλό είναι να τα ρίχνεις για λίγα λεπτά σε νερό που ήδη βράζει ή ακόμα καλύτερα να τα ψήνεις στο φούρνο με μυρωδικά και λίγο λάδι.

8. Εσπεριδοειδή

Για να πάρεις όλο το πακέτο των βιταμινών που σου προσφέρει ένα πορτοκάλι καλό είναι να φας και τη φλούδα. Οκ, καταλαβαίνω πως ξινίζεις και μόνο στην ιδέα αλλά η φλούδα των περισσότερων φρούτων έχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών και φλαβονοειδή από τη σάρκα. Αν δεν αντέχεις την πικρίλα (σε καταλαβαίνω) μπορείς να προσθέσεις ξύσμα εσπεριδοειδών σε συνταγές.

Όλη η επικαιρότητα