Σαν Σήμερα

9 Μαΐου: 72 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη

Ακούστε το άρθρο

72 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη νίκη ενάντια στον ναζισμό, την ήττα του Χίτλερ και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.

Όχι τυχαία, καθώς αυτή την ημέρα συνθηκολόγησε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία και τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας γέμισε με ελπίδα ολόκληρο τον πλανήτη ότι ο μεταπολεμικός κόσμος θα ήταν ένας κόσμος όπου θα κυριαρχούσε η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία.

Ο Γερμανός στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας |

Η Ιστορία βέβαια δεν ακολούθησε ούτε τον δρόμο των ελπίδων ούτε τον δρόμο των ευχών. Στη συνέχεια ήρθε ο ψυχρός πόλεμος και πόλεμοι ξεσπούσαν διαρκώς σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο πλανήτης όμως κατάφερε να ζήσει τα τελευταία 72 χρόνια χωρίς Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπό αυτή την έννοια η 9η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο που σήμερα δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύσουν την ειρήνη και όσα κατέκτησαν στη διάρκειά της, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Η «Πράξη Συνθηκολόγησης», με την οποία η Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στις Συμμαχικές Δυνάμεις |

Σήμερα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα θα παραμείνει ανοιχτό από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Πηγή: efsyn

Όλη η επικαιρότητα