Ηλεία Υγεία

Εργαζόμενοι νοσοκομείου Αμαλιάδας: Απεργία η απάντηση στο ‘εντέλλεσθαι’ για μετακίνηση προσωπικού στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Στην προκήρυξη 48ωρης απεργίας προχώρησε χθες το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, η οποία καλύπτεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή το ‘εντέλλεσθαι’ του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας για μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Πύργου.

Οι εξελίξεις χθες ήταν ραγδαίες και νωρίς το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση για να συνεκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις, ενώ ήταν κάθετη η θέση όλων περί μη μετακίνησης προσωπικού στο Νοσοκομείο του Πύργου.

Έντονη αντίδραση

Αφορμή, στάθηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου να γίνει η αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Από τον περασμένο Φεβρουάριο που είχε γίνει γνωστό, είχε αποφασιστεί ότι τις ημέρες που θα μείνει κλειστό το Νοσοκομείο θα χορηγούνταν η κανονική άδεια του προσωπικού, με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκαν κανονικά και όλες οι προβλεπόμενες εφημερίες του Νοσοκομείου Αμαλιάδας για το μήνα Μάρτιο.

Σταδιακά, τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει και η μη νοσηλεία ασθενών στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ τέσσερις που βρίσκονταν για νοσηλεία στην παθολογική κλινική μεταφέρθηκαν χθες με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο του Πύργου, ενώ προς ενίσχυσή του έχουν μετακινηθεί από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στο Νοσοκομείο του Πύργου πέντε νοσηλεύτριες από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Θεωρητικά βέβαια όλα φαίνεται ότι έβαιναν καλώς και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι που εκδόθηκε το ‘εντέλλεσθαι’ από τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Κώστα Διαμαντόπουλο, για την μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αμαλιάδας προς την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου, για κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Ενέργεια που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, η οποία και αποτυπώθηκε και κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης με τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Βασίλη Μιχαλόπουλο να επισημαίνει ότι οι όποιες υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας περί αναβάθμισης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ουσιαστικά ακυρώνονται από τις διαρκείς μετακινήσεις του προσωπικού. «Δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς ‘φύλλα πορείας’ για τον Πύργο» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν λόγοι σκοπιμότητας για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει εξαρχής να προχωρήσουν οι εργασίες αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού χωρίς να κλείσει το Νοσοκομείο αναζητώντας τρόπους λειτουργίας ακόμη και με γεννήτριες.

Αιχμές

Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου και οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι είναι αδιανόητο να ζητείται μετακίνηση του προσωπικού στον Πύργο, για τα μόλις τέσσερα περιστατικά που διακομίστηκαν εκεί και ότι ουσιαστικά προέτρεξε ο διοικητής να ζητήσει το προσωπικό χωρίς να έχει γεμίσει με ασθενείς το Νοσοκομείο του Πύργου, ούτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Σχολιάστηκε καυστικά το γεγονός ότι ουδέποτε έχει μετακινηθεί προσωπικό από το Νοσοκομείο του Πύργου στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ούτε καν τις ημέρες που εφημερεύει η Αμαλιάδα και είναι γεμάτες οι κλινικές της και τα ΤΕΠ, ενώ δεν λειτουργούν τα ΤΕΠ στον Πύργο.

Στην συνέλευση δεν έμεινε ασχολίαστη και η περίοδος που το Νοσοκομείο του Πύργου είχε κλείσει λόγω των πλημμυρών και κλήθηκε το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας να σηκώσει όλο το βάρος του Νομού, με ελάχιστη συνεισφορά από τους εργαζόμενους του Πύργου.

«Αυτό που κάνουν τώρα είναι μία καλή προπόνηση για το τι μας περιμένει αύριο, να μας φέρουν δηλαδή στο σημείο ανά πάσα στιγμή να μετακινείται προσωπικό από εμάς στον Πύργο και έτσι να υποβαθμίσουν το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Δεν επιτρέψουμε καμία μετακίνηση» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης είχαν πάρει ‘φωτιά’ τα τηλέφωνα και έγιναν παρεμβάσεις και από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ωστόσο μετά την συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου η οποία απέβη άκαρπη, προχώρησε η προκήρυξη της 48ωρης απεργίας για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι και να μην αναγκαστούν να μετακινηθούν στον Πύργο. Οι περαιτέρω κινήσεις τους θα καθοριστούν αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, οπότε και συγκαλείται νέα Γενική Συνέλευση.

 

Όλη η επικαιρότητα