Ηλεία

Επεισόδιο με ελληνικό και ιταλικό αλιευτικό ανοιχτά του Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Επεισόδιο μεταξύ ελληνικού αλιευτικού- ξιφιάδικου και  ιταλικής μηχανότρατας σημειώθηκε χθες λίγο πριν τις 11.30 το πρωΐ, 8 μίλια ανοιχτά του Κατάκολου, όταν ο ιταλός καπετάνιος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να αλιεύσει παράνομα, κατέστρεψε εσκεμμένα τα παραγάδια  του ξιφιάδικου ανοικτής θαλάσσης και τράπηκε σε φυγή όταν αντελήφθη ότι πλησίαζε σκάφος του Λιμενικού από το Κατάκολο.

«Giovanna» Vs «Στέφανος Χ»

Το ελληνικό αλιευτικό «Στέφανος Χ» με καπετάνιο τον κ. Αρίστο Χατζήπαπα και τρία άτομα προσωπικό είχε αναχωρήσει νωρίς χθες  το πρωί από το λιμάνι της Κυλλήνης για αλιεία ξιφία ανοικτά του Κατάκολου. Έριξε παραγάδια, όταν ξαφνικά μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και  πλησίασε με ταχύτητα στα παραγάδια του «Στέφανος Χ» η ιταλική μηχανότρατα «Giovanna».Το ιταλικό σκάφος που αλίευε παράνομα εντός των χωρικών μας υδάτων κατέστρεψε τα παραγάδια «μάλλον εσκεμμένα αφού υπήρχε για τα παραγάδια τεράστια σημαδούρα», όπως είπε αργότερα στην «Πατρίς» ο καπετάνιος του ξιφιάδικου.

Άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Ο καπετάνιος Αρίστος  κάλεσε αμέσως το Λιμεναρχείο το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα το κάλεσμα και έστειλε σκάφος του στην περιοχή. Ο ιταλός καπετάνιος που παρέμενε στην περιοχή, όταν αντιλήφθηκε ότι πλησιάζει το σκάφος του Λιμενικού από το Κατάκολο διέφυγε εισερχόμενο στα διεθνή ύδατα.

«Συχνά επεισόδια»

«Δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο επεισόδιο με ιταλική μηχανότρατα. Τα επεισόδια είναι συχνά. Κάποιες φορές είναι το ίδιο αλιευτικό και κάποιες άλλες, άλλα. Όλα μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ψαρεύουν παράνομα σε βάρος των ελλήνων αλιέων. Σήμερα μας κατέστρεψαν τα παραγάδια. Είναι ζημιά για μένα. Εμείς οι ψαράδες αισθανόμαστε ξένοι στον τόπο μας. Ευχαριστώ το Λιμεναρχείο Κατάκολου  που και αυτή τη φορά ανταποκρίθηκε άμεσα στην κλήση μας. Οι άνδρες του Λιμενικού κάνουν ό, τι μπορούν», δήλωσε στην «Πατρίς» ο καπετάνιος Αρίστος Χατζήπαπας. Το πρόβλημα θα είχε λυθεί, λένε ψαράδες από την Κυλλήνη, «αν τα χωρικά μας ύδατα γίνονταν 12 μίλια».

Όλη η επικαιρότητα