Οικονομία

Α. Σαμαράς: Αυθημερόν και μέσω Διαδικτύου η δημιουργία επιχείρησης

aythimeron_kai_meso_diadiktyoy_i_dimioyrgia_epiheirisis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και σημείωσε ότι ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι αρχές Απριλίου 2014.

«Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσω των επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο. «Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης», τόνισε ο ίδιος.

Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Για πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται από ένα «μικρό κατάστημα».

Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές.

Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και μειώνεται το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλη η επικαιρότητα