ΕΠΣ Ηλείας

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – DEDALOS SECURITY: Εξίσωση για δυνατούς λύτες η ανάδειξη του πρωταθλητή

Ακούστε το άρθρο

Στην δημοσιότητα έβγαλε χθες η ΕΠΣ Ηλείας τις προκηρύξεις ενόψει της νέας σεζόν για τα τοπικά πρωταθλήματα. Η «Πατρίς σπορ» τις ερχόμενες ημέρες θα σας παρουσιάζει αποσπασματικά ορισμένα από τα βασικότερα σημεία, αυτό ωστόσο που σε πρώτη ανάγνωση εμπεριέχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης του πρωταθλητής της Α1 κατηγορίας.

Μέχρι και πέρυσι, οι τέσσερις πρώτες ομάδες διασταυρώνονταν στα ημιτελικά (1ος με 4ο και 2ος με 3ο) και αυτές που έπαιρναν το εισιτήριο για τον τελικό διεκδικούσαν τον τίτλο, με το πλεονέκτημα να το έχει η ομάδα που τερμάτισε πιο ψηλά στην κανονικά διάρκεια.

Αυτό όμως πλέον αλλάζει …

Τι θα ισχύσει τη νέα σεζόν

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος και σε περίπτωση ισοβαθμίας για τις θέσεις που δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων ισχύει  το άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από 1η έως 4η θα συμμετέχουν σε αγώνες Play-offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Τα τέσσερα πρώτα σωματεία της κανονικής περιόδου θα αγωνιστούν για την ανάδειξη του πρωταθλητή και την τελική βαθμολογική κατάταξή τους σε ένα μίνι πρωτάθλημα δύο γύρων ανεξαρτήτως της βαθμολογικής τους διαφοράς την κανονική περίοδο. Το σωματείο που θα τερματίσει πρώτο είναι και ο πρωταθλητής της ΕΠΣ για την περίοδο 2018-2019.

Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play offs, θα προκύπτει ως εξής:

Το σωματείο που κατέλαβε την τέταρτη θέση θα ξεκινήσει με μηδέν βαθμούς.

Στην συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η,2η και 3η θέση στην κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί με τους οποίους θα ξεκινήσουν τα σωματεία τους αγώνες play-offs.

Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι ο,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ εάν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες Play-offs ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων (στα αποτελέσματα των play-offs).

Ελάχιστη βαθμολογική διαφορά κατά την έναρξη των αγώνων Play-offs του πρώτου (1ου) από τον δεύτερο (2ο) ορίζονται οι τρείς (3) βαθμοί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ PLAY OFFS
1η Αγωνιστική 1ος – 3ος 4ος – 2ος
2η Αγωνιστική 2ος – 1ος 3ος – 4ος
3η Αγωνιστική 4ος – 1ος 3ος – 2ος
4η Αγωνιστική 1ος – 4ος 2ος – 3ος
5η Αγωνιστική 3ος – 1ος 2ος – 4ος
6η Αγωνιστική 1ος – 2ος 4ος – 3ος

 

Όλη η επικαιρότητα