Ηλεία Πολιτισμός

Abstract Poetry από τον Σύνδεσμο των Εν Αθήναις Πυργίων

Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση «Abstract Poetry» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο των Εν Αθήναις Πυργίων δύο σχεδόν χρόνια μετά την ομαδική εικαστική έκθεση «Ηλειακά» που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου με τη συμμετοχή συγχρόνων Ηλείων καλλιτεχνών,  στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (Αθήνα, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά, 210801 9975).

Η παρούσα διοργάνωση, ενθαρρύνοντας τον εικαστικό διάλογο μεταξύ των μελών της και επιθυμώντας να συμβάλει οργανικά στο πεδίο της Σύγχρονης Ελληνικής Ζωγραφικής, αποτίνει έναν νοερό φόρο τιμής στον διακεκριμένο Ηλείο ζωγράφο και σημαντικό Έλληνα εκπρόσωπο της αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλο.

Σημαντική τιμητική παρουσία ωστόσο στην έκθεση, είναι και αυτή του επιστήθιου φίλου του Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το ζωγραφικό έργο που θα εκτεθεί, χαρακτηριστικό της αφαιρετικής ζωγραφικής έκφρασης του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, αποτελεί ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Με τρόπο αντίστοιχα διαλογικό, στην έκθεση μετέχουν ακόμη σημαντικοί σύγχρονοι Ηλείοι ζωγράφοι  που χαρακτηρίζονται εν γένει από το αφαιρετικό ιδίωμα της γραφής τους, σε γόνιμη συνομιλία και με νεότερους Έλληνες εικαστικούς με διαφορετική καταγωγή, το ζωγραφικό έργο των οποίων προσδιορίζεται επίσης από την Αφαίρεση, επιβεβαιώνοντας με εύγλωττο τρόπο την έγκυρη και κρατούσα ύπαρξη μιας διαχρονικής έκφρασης με πολυσχιδείς πλαστικές και ερμηνευτικές εκφάνσεις.

Ο δόκιμος λογοτεχνικός όρος «Abstract Poetry» που επιλέχθηκε ως τίτλος της έκθεσης, χαρακτηρίζει μια κατηγορία ποίησης όπου οι λέξεις επιλέγονται κυρίως για την ηχητική τους ποιότητα και λιγότερο για το νόημα ή την ερμηνεία τους. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, παλαιότερα ή νεότερα, ενέχουν ως αφετηρία και συνδετικό τους ιστό την ίδια τη ζωγραφική διαδικασία, συνθέτοντας αυτοσχέδιες δυναμικές  γλώσσες και πυκνά τοπία του νου.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Γιάννης Αδαμάκος, Άννα Αχιλλέως, Νανά Βέττα, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Ελένη Γκινοσάτη, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Ευθυμίου, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κρανάκης, Έλενα Κυρκιλή, Πέννυ Κωνσταντίνου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Άρτεμις Παπαδήμα, Σοφία Πετροπούλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Λένα Ταταρίδα, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-17:00 Εγκαίνια: 22 Μαΐου 2019, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαΐου – 4 Ιουνίου

Χορηγοί:

Τάκης Τσιλιμίγκρας και Αννα Τουτουντζάκη – Τσιλιμίγκρα

Μαρίνης Ντοάς και Ελίνα Δουφεξή

Βασιλική Βλαχαντώνη

Όλη η επικαιρότητα