Αχαϊα

Σήμα κινδύνου από τους αγρότες της δυτικής Αχαΐας για την ύδρευση – Ζητούν επέκταση του φράγματος του Πηνειού

Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνη είναι η απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Αγροτών δυτικής Αχαΐας να μην προχωρήσουν τελικά σε αποκλεισμούς ή άλλες μορφές κινητοποιήσεων και διαμαρτυρίας όπως λέει στη ΓΝΩΜΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Βεσκούκης την ημέρα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα.

Αλλά να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο μεταξύ άλλων θα ζητήσουν δέσμευση για την επέκταση του φράγματος του Πηνειού. Αυτή τη φορά είναι οριακή η κατάσταση.

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι το 2020 οι καλλιέργειες της δυτικής Αχαΐας απο τον Άραξο μέχρι τον Αλισσό και τη ΒΙΠΕ και από το Καγκάδι μέχρι το Σανταμέρι θα ποτίζονται με … αλάτι! Και αυτό γιατί οι γεωτρήσεις πλέον θα “χτυπούν” υφάλμυρο νερό! Η συνέλευση του συλλόγου, έγινε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.

“Με τους αποκλεισμούς δεν γίνεται κάτι. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς έχουμε προβλήματα σοβαρά, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Βεβαίως έχουμε και κοινά, όπως είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλά αυτή τη στιγμή απειλούνται 150.000 στρέμματα τα οποία το 2020 θα ποτίζονται με αλάτι! Πρέπει να δούμε τον Πρωθυπουργό και να του μιλήσουμε”, σημειώνει ο κ. Βεσκούκης. Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πάτρα και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των αγροτών της δυτικής Αχαΐας, όπου εκεί θα γίνει γνωστή η απόφαση του ΔΣ, αλλά και θα συζητηθούν ευρέως όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν αγρότες σε άλλες περιοχές της Αχαΐας ο κ. Βεσκούκης είναι κατηγορηματικός. “Ακούγεται εύκολο να βγεις στους δρόμους και να φωνάζεις, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν θα μας λύσει τα προβλήματα”. Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχαν και εκπρόσωποι των αγροτών της δυτικής Αχαΐας με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι υπήρχαν δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Όλα αυτά θα κατατεθούν στο πλαίσιο ενός υπομνήματος με κύριο αίτημα την επέκταση του φράγματος του Πηνειού στη δυτική Αχαΐα.

Σύμφωνα με τον κ. Βεσκούκη, το κόστος του αρδευτικού ρεύματος είναι πια απαγορευτικό για τους αγρότες, ενώ οι νέες γεωτρήσεις απαιτούν πολλά χρήματα και γίνονται σε μεγάλα βάθη. “Εκτιμώ ότι θα μας συναντήσει ο Πρωθυπουργός και εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κερδίσουμε όσα περισσότερα αυτή τη φορά”, καταλήγει ο πρόεδρος του συλλόγου.

Πηγή: Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Όλη η επικαιρότητα