Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι Έλληνες μάγοι των εφέ στον Πύργο

Για τις τεχνικές και τις μεθόδους καθώς και για πάμπολλες «ιστορίες» από τις δουλειές που έχουν κάνει στην διάρκεια της 33χρονης πορείας τους στον χώρο, μίλησαν χθες οι μετρ των κινηματογραφικών εφέ Αδελφοί Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζοι.

Αυτό συνέβη σε αίθουσα του «Ορφέα» στον Πύργο (από τις  11 π.μ. έως τη 1 μ.μ.), χάρις στο master class με τίτλο «Τα εφέ στον κινηματογράφο – Από τον Χάρι Πότερ στη μαθητική ταινία», που διοργάνωσε το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους…

Το κοινό που βρέθηκε στον «Ορφέα» (σ.σ. αποτελούμενο από μαθητές και εκπαιδευτικούς), έφυγε «πλουσιότερο» σε γνώσεις γύρω από το πώς δημιουργούνται τα εφέ τόσο σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές όπως στον Χάρι Πότερ αλλά και σε ελληνικές παραγωγές είτε πρόκειται για κινηματογραφικές ταινίες, είτε για διαφημίσεις κ.α.

Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζοι με τρόπο απολαυστικό διηγήθηκαν πολλές από τις εμπειρίες τους… εμπειρίες που έχουν προκύψει από την ακατάπαυστη «τροφοδοσία» τους προς τα μεγάλα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο με σπέσιαλ εφέ και make up υπηρεσίες.

 

 

Ανάμεσα στα (πολλά) που είπαν ξεχωρίσαμε τα εξής:

«Το αποτέλεσμα είναι που μετράει για εμάς περισσότερο και γι` αυτό το λόγο, ενώ ασχοληθήκαμε κάποια στιγμή, πλέον δεν ασχολούμαστε με τα ψηφιακά εφέ. Άλλωστε και τα μεγάλα στούντιο έχουν την τάση να επιστρέφουν στα basics… χαρακτηριστικά παραδείγματα το καινούργιο Bladerunner αλλά και η ταινία Δουνκέρκη όπου τα αεροπλάνα ήταν τηλεκατευθυνόμενα, μικρογραφίες και όχι ψηφιακά. Στο Χάρι Πότερ όταν γυριζόταν η ταινία σημειώθηκε έλλειψη σιλικόνης αφού η παραγωγή είχε προμηθευτεί δυόμιση τόνους σιλικόνης! Για να βγει η σκηνή της τράπεζας χρειάστηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες! Η πρώτη επαγγελματική δουλειά, ήταν για τον Υφαντή ένα διαφημιστικό για την τηλεόραση το 1984. Τότε πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά. Φτιάξαμε ένα παππού “μάπετ” με μηχανισμό στα μάτια που έκοβε κάτι σαλάμια και τέσσερα σαλάμια λουκάνικα μηχανικά που κουνιόντουσαν… Η εμπειρία στον Χάρι Πότερ ήταν από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα. Τρομερή οργάνωση. Ήμασταν 70 οι βασικοί, κάθε ομάδα έκανε ένα πρόσωπο. Εμείς κάναμε ένα πρόσωπο, τη γυναίκα του Γουόρικ Ντέιβις, του νάνου που παίζει στα Star Wars. Οι συνθήκες ήταν φοβερές. Υπάρχει μία παιδεία σε αυτές τις παραγωγές. Εάν δεν είχαμε δουλέψει στο “Χάρι Πότερ” και στους λυκάνθρωπους μπορεί και να μην μπορούσαμε να βγάλουμε εις πέρας ταινίες όπως το “Νησί”».

Να σημειωθεί ότι οι Αδελφοί Αλαχούζοι εκτός από τους χανσενικούς της σειράς του Mega «Το Νησί» έχουν βάλει το χέρι τους από την «Ανατομία ενός Εγκλήματος» μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Επίσης πήραν βραβείο στο Φεστιβάλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ για την πρώτη αμερικάνικη ταινία τους που είχε να κάνει με λυκάνθρωπους…